Χρήστος Μαζάνης
Στα βιβλιοπωλεία της Ιταλίας κυκλοφορεί από σήμερα το πολυαναμενόμενο βιβλίο του «πατέρα της λίστας χιλιάδων φοροφυγάδων», Ερβέ Φαλτσάνι και του συνεργάτη του, δημοσιογράφου Angelo Mincuzzi, με τίτλο «La cassaforte degli evasori» (Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων).
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, όπου ο πληροφοριοδότης της «λίστας Λαγκάρντ» αποκαλύπτει ένα παγκόσμιο σύστημα διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Κρυφοί καταθετικοί λογαριασμοί με δεκάδες δις ευρώ κάτω από την ομπρέλα τη τράπεζας HSBC στην Ελβετία.
Η επίσημη παρουσίαση γίνεται σήμερα στη Ρώμη όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, εκεί θα βρίσκεται και ο Φαλτσάνι, προκειμένου να μιλήσει στον κόσμο.
Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Chiarelettere, ο συγγραφέας περιγράφει εκβιασμούς πολιτικών προσώπων, διαπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και την περιπέτεια που έζησε με τη σύλληψή του. Ιστορίες πέρα από κάθε φαντασία…
(Η επίσημη πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου στη Ρώμη)
Όλα αυτά βεβαίως σε βάρος των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους. Ο Φαλτσάνι και ο Μινκούτσι στο βιβλίο τους μεταξύ άλλων κάνουν αναφορά και στην Ελλάδα. Όπως ισχυρίζονται η χώρα φέρεται να μπήκε στο Μνημόνιο μετά από εκβιασμό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εξαιτίας ενός λογαριασμού της Μαργαρίτας Παπανδρέου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα διέρρευσαν δύο σελίδες στις οποίες περιγράφονταν αναλυτικά στοιχεία για αυτή την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον των συγγραφέων και του εκδοτικού οίκου.
Σε άλλο σημείο ο συγγραφέας αναφέρει: «όπως συνέβη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε ως όπλο εκβιασμού και εμπόρευμα για δούναι και λαβείν. Στην Ελλάδα η λίστα εξαφανίστηκε… Στην Ελλάδα, όπως και άλλου, δεν ξεκίνησε ποτέ επισήμως καμία έρευνα».
Επίσης η ιταλική εφημερίδα «L’ Espresso» σε δημοσίευμά της που προηγήθηκε της έκδοσης του βιβλίου, αποκάλυψε πως στο έργο του Φαλτσάνι αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εμπόδισε τις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας να προχωρήσουν σε έλεγχο των φοροφυγάδων. «Ήμουν έτοιμος να δώσω όλα τα αρχεία στις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά από τη Ρώμη ήρθε ένα “στοπ”. Στην κυβέρνηση τότε ήταν ο Μπερλουσκόνι και υπουργός Οικονομικών ο Τζούλιο Τρεμόντι. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σταμάτησε τις μυστικές υπηρεσίες», αναφέρεται στο βιβλίο.
Στο «χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων», σύμφωνα με απόσπασμα που δημοσίευσε και η ιταλική εφημερίδα «Corrierre della Sera», οι Μινκούτσι και Φαλτσάνι αναφέρουν ένα ακόμη όνομα από το «μέτωπο του Νότου»: «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ισπανία, ο Εμίλιο Μποτίν από το Banco Santander (σ.σ. της οποίας ήταν ιδιοκτήτης έως τον θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC στη Γενεύη».
Ο Φαλτσάνι ισχυρίζεται πως ποτέ η Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε να τον βρει και να του ζητήσει πληροφορίες για τα ονόματα των φοροφυγάδωνΟ συγγραφέας και πρώην εργαζόμενος της τράπεζας HSBC από τον οποίο διέρρευσαν τα απόρρητα στοιχεία 100.000 τραπεζικών λογαριασμών (σ.σ. βάση των οποίων συντάχθηκαν οι αντίστοιχες λίστες –λίστα Λαγκάρντ όπως ονομάστηκε στην Ελλάδα) μίλησε πρόσφατα και για τις αποκαλύψεις που περιέχονται στο βιβλίο του. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από λίγες ημέρες, ερωτηθείς για το εάν του ζητήθηκε ποτέ η βοήθειά του από τις ελληνικές αρχές απάντησε:
«Ποτέ δεν μου ζητήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα. Μου τη ζήτησαν πολλές άλλες χώρες, αλλά όχι η Ελλάδα. Αν η νέα κυβέρνηση με χρειαστεί, θα βοηθήσω ευχαρίστως. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια δεν μου ζητήθηκε ποτέ συνδρομή. Προσωπικά καταλαβαίνω ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτική βούληση».
Με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Il Sole24 Ore», Άντζελο Μινκούτσι γνωρίστηκαν πριν από μερικά χρόνια. Αναζητούσε κι εκείνος τις λίστες των φοροφυγάδων. Μετά από πολύ προσπάθεια και αρκετές συναντήσεις ο Φαλτσάνι τον εμπιστεύθηκε για να συνεργαστούν και να γράψουν το βιβλίο.
Ο Μινκούτσι στην αποκλειστική συνέντευξή του στο zougla.gr, μιλά για τη γνωριμία του με τον Φαλτσάνι, για την ελληνική λίστα Λαγκάρντ, τις μυστικές συναντήσεις, την υπόθεση Παπανδρέου και τους Έλληνες που αναφέρονται στη λίστα.
Επίσης διευκρινίζει πως κανείς από την ελληνική κυβέρνηση δεν ήρθε σε επαφή μαζί του προκειμένου να του ζητήσουν πληροφορίες για τις λίστες των φοροφυγάδων ή για τον Φαλτσάνι, ενώ δίνει τη δική του απάντηση στην υπόθεση του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:
Διαβάστε επίσης: Άρωμα Ελλάδος στη λίστα Φαλτσάνι
Οι μαύροι λογαριασμοί της Ελβετίας
“Έδωσα τη λίστα για το παιδί μου”