Το Ισλαμικό Χαλιφάτο έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο, όπως αναφέρει, ανήκει στον ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, λίγες ημέρες αφότου ανακοινώθηκε και από επίσημες πηγές ο τραυματισμός του ή ακόμη και ο θάνατός του κατά τη διάρκεια συμμαχικών αεροπορικών βομβαρδισμών κατά των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

Στο μήνυμα, το οποίο μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ομιλητής λέει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου δεν θα σταματήσουν ποτέ να πολεμούν «ακόμη και εάν απομείνει μόνο ένας στρατιώτης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το BBC, το μήνυμα φαίνεται να είναι αυθεντικό και να έχει ηχογραφηθεί πρόσφατα. Αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί απάντηση στους ισχυρισμούς που ήθελαν νεκρό τον αλ-Μπαγκντάντι.

Απόσπασμα από το ηχογραφημένο μήνυμα του αλ-Μπαγκντάντι

 Στο δεκαεπτάλεπτο μήνυμα δεν γίνεται καμία άμεση αναφορά στον βομβαρδισμό στη Μοσούλη που, όπως είχε μεταδοθεί, προκάλεσε τον τραυματισμό του ή ακόμη και τον θάνατό του, αλλά περιγράφει διάφορα γεγονότα που ακολούθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, αναφέρεται στην απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να στείλει άλλους 1500 στρατιωτικούς στο Ιράκ, κάτι που έγινε μετά την αεροπορική επιδρομή στη Μοσούλη.

Ο λόγος του είναι επιθετικός και εριστικός και, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επί αραβικών θεμάτων του βρετανικού καναλιού Σεμπάστιαν Ασερ, η χροιά της φωνής και η γλώσσα που χρησιμοποιεί παραπέμπει στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ομιλητής καλεί τους υποστηρικτές της ακραίας οργάνωσης να προκαλέσουν «έκρηξη των ηφαιστείων της τζιχάντ» σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Μιλάει υποτιμητικά για όσους αντιτίθενται στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, αποκαλώντας τους «Εβραίους, σταυροφόρους αποστάτες… (και) διαβόλους», ενώ χαρακτηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της «τρομοκρατημένους, αδύναμους και ανίσχυρους».

Επίσης, καλεί τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, περιγράφοντας τους ηγέτες της ως «την κεφαλή του φιδιού», και αναφέρει ότι η εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων της δεν έχει γι αυτούς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όσοι από τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου συμμετέχουν στη δυτική συμμαχία αποκαλούνται «προδότες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης