Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου, από την εκδίωξη του πρώην προέδρου της χώρας, Zine al-Abidine Ben Ali, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας και του κινήματος της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» γιόρτασαν την «επόμενη» ημέρα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Αλλάχ να ευλογεί τους μάρτυρες της επανάστασης. Χάρις σε αυτούς, είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως η Τυνησία δεν είναι ενός “ανδρός Αρχή”. Πρέπει να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η χώρα να γίνει καλύτερη», τόνισε ένας από τους συμμετέχοντες στους πανηγυρισμούς.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν το χρονικό διάστημα μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του Ben Ali (με κυριότερο τη διενέργεια εκλογών τον περασμένο Οκτώβριο), ακόμα είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν.

Τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να πλήττεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δε γιορτάζουμε καθώς ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της επανάστασης. Οι δολοφόνοι των μαρτύρων δεν έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Η περιθωριοποίηση και η καταστολή των ατομικών ελευθεριών συνεχίζεται», τόνισε ένας άλλος.

Ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης, Moncef Marzouki, ανακήρυξε την 14η Ιανουαρίου ως εθνική γιορτή.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης