Στα καταφύγια έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες Τζαμαϊκανοί καθώς ο τυφώνας «Sandy» έφθασε την Τετάρτη στο νησί της Καραϊβικής προκαλώντας τις πρώτες καταστροφές, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι (125 χλμ./ώρα) δημιούργησαν κατολισθήσεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας Κίνγκστον. Σχολεία και αεροδρόμια παραμένουν κλειστά, με τις Αρχές να έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στις κυριότερες πόλεις προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενους τραυματισμούς και… πλιάτσικο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Ronald Jackson, εξήγησε πως μέχρι στιγμής πάνω από 450 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στα καταφύγια, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για πλημμύρες και κατολισθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Οι κροκόδειλοι βγήκαν στα… ρηχά

Εν τω μεταξύ σε ορισμένες περιοχές στο νότιο τμήμα της Τζαμάικα υπάρχουν δεκάδες αναφορές κατοίκων για εμφάνιση… κροκόδειλων στις αυλές των σπιτιών τους! Σύμφωνα με το Associated Press, μια οικογένεια στο Πόρτμορ τηλεφώνησε έντρομη στην Αστυνομία για να δηλώσει ότι ένας τεράστιος κροκόδειλος βρισκόταν στην είσοδο του κτηρίου.

Όπως έγινε γνωστό η πρωθυπουργός της χώρας, Portia Simpson, επέστρεψε εσπευσμένα από τον Καναδά όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη προκειμένου να βρίσκεται κοντά στους πληγέντες. «Πρόκειται για μια σοβαρή καταιγίδα. Η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της τη συγκεκριμένη απειλή γι αυτό και καλεί όλους τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», ανέφερε σε δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση.

Η έλλειψη σύγχρονων υποδομών και η απουσία ενός κρατικού μηχανισμού ο οποίος θα στηρίζεται σ’ ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης με εκσυγχρονισμένα μέσα αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων, μετατρέπουν σχεδόν κάθε τυφώνα σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις Αρχές του νησιού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Η.Π.Α. η «Sandy» προσέγγισε τις ακτές στο νότιο τμήμα της Τζαμάικα και αναμένεται να κινηθεί προς τον Βορρά, περνώντας από την Αϊτή, την Κούβα και τις Μπαχάμες πριν φθάσει στις ανατολικές ακτές της Φλόριντα.

Η «Sandy» είχε αρχικά κάνει την εμφάνισή της στον Ατλαντικό Ωκεανό ως τροπική καταιγίδα. Η τελευταία φορά που η Τζαμάικα βρέθηκε στο… μάτι του κυκλώνα ήταν το 1985. Εκείνη τη χρονιά ο τυφώνας «Gilbert» είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, αναγκάζοντας τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Edward Seaga, να πει ότι ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές έμοιαζαν με τη Χιροσίμα μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας (1945).

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Τζαμάικα: Περιμένοντας τη… «Sandy», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012, 05:50

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης