Το κλείσιμο των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα ο στρατός, ο οποίος κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία στη Γουινέα-Μπισάου.
«Λάβαμε την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια εξήγηση γι αυτή την κίνηση.
«Ο στρατός της Γουινέας-Μπισάου έχει αποστολή να αμύνεται της εδαφικής μας ακεραιότητας», εξήγησε εκπρόσωπος του καθεστώτος σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στέλνουμε στην περιοχή μια δύναμη ταχείας αντίδρασης, αποτελούμενη από δύο πολεμικά πλοία κι ένα αεροσκάφος για την περίπτωση που είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε Πορτογάλους υπηκόους και υπηκόους άλλων χωρών μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Απριλίου. Τα πορτογαλικά πλοία δεν θα εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα εάν δεν λάβουν άδεια. Η Γουινέα-Μπισάου είναι μια κυρίαρχη χώρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Λισαβόνα.
Συμφωνία για την «επόμενη» ημέρα
Την ίδια στιγμή ο στρατός και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης συμφώνησαν στη συγκρότηση ενός «Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης» (CNT) προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του κράτους και να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες με την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas).
Τόσο η Αφρικανική Ένωση (AU) όσο και η Ecowas έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα. Η σχετική απόφαση ελήφθη την Κυριακή του Πάσχα ύστερα από συνάντηση των επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος και ηγετών των 22 από τα 35 κόμματα της Αντιπολίτευσης.
«Συμφωνήσαμε με το καθεστώς πως ο επικεφαλής των υπουργείων Εσωτερικών και Αμύνης θα προέρχεται από τον στρατό», εξήγησε ο Fernando Vaz, εκπρόσωπος των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ξεχωριστής επιτροπής η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» ζητήματα που σχετίζονται με τη διπλωματία.
Κήρυξη γενικής απεργίας
Σε μια ένδειξη αντίστασης στο στρατιωτικό καθεστώς η Εθνική Ένωση Εργαζομένων της Γουινέα-Μπισάου (UNTG) κήρυξε γενική απεργία στο Δημόσιο για σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, με την παράλληλη πραγματοποίηση μαζικής διαδήλωσης στην πρωτεύουσα, Μπισάου.
Το συγκεκριμένο εργατικό σωματείο αριθμεί περίπου 8.000 ανθρώπους.
Διαβάστε επίσης:
«Διάλυση όλων των θεσμών» στη Γουινέα-Μπισάου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Απριλίου 2012, 23:19
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας