Η συντριπτική πλειονότητα των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής έφτασε στη Βενεζουέλα για να παραστεί στην κηδεία του Τσάβες. Την τελετή που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.30 – ώρα Ελλάδος, παρακολούθησαν επίσης δύο από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας, φορώντας τις κόκκινες μπλούζες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συνέρευσαν στη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας προκειμένου να παραστούν στην κηδεία. Πολίτες, σε δηλώσεις τους στην κρατική τηλεόραση της χώρας τόνισαν πως για αυτούς ο ηγέτης τους δεν πέθανε και δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα ζει στις καρδιές τους για πάντα. Πολλοί από το πλήθος μάλιστα, πέρασαν όλη τη νύχτα στην τεράστια πλατεία μπροστά από το κτήριο της Ακαδημίας και κοιμήθηκαν πρόχειρα πάνω σε χαρτόνια κι εφημερίδες. Και σήμερα, λοιπόν, είχαν σχηματιστεί από τα ξημερώματα μακριές ουρές στην είσοδο του κτηρίου, καθώς πολλοί ήθελαν να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον Ούγκο Τσάβες, η σορός του οποίου εκτίθετο μέχρι και πριν από λίγο σε λαϊκό προσκύνημα σε ένα ανοικτό φέρετρο.

Στιγμιότυπο από την τελετή - Διακρίνεται η Συμφωνική Ορχήστρα Σιμόν ΜπολιβάρΑπό τις 17.00 μέχρι και τις 18.30 – ώρα Ελλάδος, οι 53 ηγέτες που έσπευσαν στη Βενεζουέλα, απηύθυναν τα συλληπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος ηγέτη. Εκτός των ανθρώπων του πολιτικού κόσμου, στην τελετή παρέστη επίσης και ο ηθοποιός Σον Πεν- στενός φίλος και θαυμαστής του Ούγκο Τσάβες- και ο δημοσιογράφος Ιγνάθιο Ραμόνετ. Στις 18.30 ξεκίνησε η τελετή με την αναγγελία των ηγετών που παρίσταντο με το όνομα του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο να ακούγεται πρώτο. Ο Ραούλ Κάστρο και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέσπασαν το περισσότερο χειροκρότημα.

   
   

(Στιγμιότυπα από την τελετή)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελευταίος όλων, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας και διάδοχος του Τσάβες, Νίκολας Μαδούρο, φανερά συγκινημένος εκφώνησε επικήδειο λόγο, μιλώντας για τη ζωή και το έργο του Κομαντάντε. Αφου ολοκλήρωσε τον λόγο παρέδωσε στην οικογένεια του Τσάβες το στρατιωτικό σπαθί – πιστό αντίγραφο εκείνου του απελευθερωτή Σιμόν Μπολιβάρ. Κατόπιν, ολοκληρώθηκε η τελετή.

«Είμαστε μπροστά σε εκείνον, όπως ποτέ δεν θελήσαμε. Με τον πιο απέραντο πόνο που μπορεί να ζει η χώρα μας, είμαστε εδώ Κομαντάντε», είπε στην αρχή του λόγου του ο Μαδούρο, ενώ χαρακτήρισε τον Τσάβες ως τον Μπολιβάρ της Βενεζουέλας. Άλλωστε, ο Ούγκο Τσάβες δεν έκρυβε τον απέραντο θαυμασμό του για τον απελευθερωτή των χωρών της Λατινικής Αμερικής από τους Ισπανούς, τον Σιμόν Μπολιβάρ. «Ο δικός μας Μπολιβάρ», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας. «Ο δικός μας Κομαντάντε θα είναι εδώ ζωντανός για πάντα», τόνισε και πρόσθεσε πως «ενσάρκωσε τις ιδέες του Σιμόν Μπολιβάρ και δίδαξε την αγάπη και τη συγχώρεση. Μας δίδαξε επίσης την αγάπη για την ιστορία μας».

«Τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα; Θα συνεχίσουμε μαζί με τον λαό, τις ένοπλες δυνάμεις, το σύνταγμά μας, την πολιτική σου διαθήκη, το παράδειγμά σου και την αγάπη σου. Αποστολή εξετελέσθη, Κομαντάντε Πρεσιντέντε». Με αυτή τη φράση ο Νίκολας Μαδούρο ολοκλήρωσε τον επικήδειο λόγο του.

(Η ομιλία του Νίκολας Μαδούρο στην τελετή)


(Ο καθολικός επίσκοπος Μάριο Μαρόντα)

Ο βαπτιστής πάστορας Χ. Τζάκσον ζήτησε από τον Θεό για την οικογένεια του Τσάβες και τον λαό της Βενεζουέλας, όπως επίσης και για τον αντιπρόεδρο Ν. Μαδούρο: «Θεέ μου, δώσε σοφία στον Νίκολας Μαδούρο, φέρε δύναμη που θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα μέσα μας».

Οι ηγέτες που παραβρέθηκαν στην τελετή απέτισαν φόρο τιμής στον Ούγκο Τσάβες περιοδικά. Πρώτοι ήταν οι ηγέτες: Ραούλ Κάστρο (Κούβα), Λάουρα Τσιντσίλα (Κόστα Ρίκα), Σεμπαστιάν Πινιέρα (Χιλή), Έβο Μοράλες (Βολιβία), Ντανιέλ Ορτέγα (Νικαράγουα), Ελιουντ Γουίλιαμς (Γαλλική Δομινίκη), Ραφαέλ Κορέα (Εκουαδόρ) και Ραλφ Γκονσάλβες (Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες).

Δεύτεροι απέτισαν φόρο τιμής οι ηγέτες: Χουάν Μανουέλ Σάντος (Κολομβία), Ντανίλο Μεδίνα (Δομινικανή Δημοκρατία), Μαουρίσιο Φούνες (Ελ Σαλβαδόρ), Ότο Πέρες (Γουατεμάλα) Ντόναλντ Ραμοτάρ (Γουιάνα), Μισέλ Μαρτελίν (Αϊτή), Μπτάντουιν Σπένσερ (Αντίγκουα και Μπαρμπούντα), και Πορφίριο Λόμπο (Ονδούρα).

Οι ηγέτες του Ιράν (δεξιά) και της Λευκορωσίας αποτίουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ούγκο ΤσάβεςΟι ηγέτες που απέτισαν φόρο τιμής τρίτοι ήταν οι: Πόρτια Σίμπσον (Τζαμάικα), Ενρίκε Πένια Νέτο (Μεξικό), Ρικάρντο Μαρτινέλι (Παναμά), Ολάντα Ουμάλα (Περού), κένι Άντονι (Σάντα Λουσία), Ντένσιλ Ντάγκλας (Άγιος Χριστόφορος και Νέβις), Ντεσιρέ Ντελάνο (Σουρινάμ), Χοσέ Μουχίκα (Ουρουγάη) και ο Πρίγκιπας Φελίπα της Ισπανίας.

Τέταρτοι απέτισαν φόρο τιμής οι ηγέτες: Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν και της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Τελευταίοι ηγέτες που απέτισαν φόρο τιμής ήταν ο πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας Τεοντόρο Ομπιάνγκ και ο εκπρόσωπος της Κίνας Τσιάν Πινγκ.

(Οι ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής στον Ούγκο Τσάβες)

(Η Συμφωνική Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ)

Στην κηδεία, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11.00 τοπική ώρα (1530 GMT), αλλά καθυστέρησε πάνω από μία ώρα, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών, όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελία Χούα.

(Οι αφίξεις των ηγετών στην κηδεία του Τσάβες – 17.00 – ώρα Ελλάδος)

(Εικόνα από τον χώρο της τελετής στις 16.00 – ώρα Ελλάδας)

O Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ χαιρετά το πλήθος που θρηνεί. Έφτασε στον χώρο της τελετής περίπου στις 17.00 - ώρα ΕλλάδοςΤρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στον Ούγκο Τσάβες και είναι στη Βενεζουέλα από την Τετάρτη: ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Κίρχνερ της Αργεντινής και ο αποκαλούμενος φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο – ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η κα Κίρχνερ αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω της τον υπουργό των Εξωτερικών.

Οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής αποτίουν φόρο τιμής στον Ούγκο ΤσάβεςΣτην κηδεία παραβρέθηκαν από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι πρόεδροι του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο, της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα, του Περού Ολάντα Χουμάλα, της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι, του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίτσιο Φούνες και της Γουατεμάλας Ότο Πέρες.

Από την Καραϊβική έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.

Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη την άφιξη του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο στο Καράκας. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, του πνευματικού πατέρα του Τσάβες, δεν έγινε λόγω της κατάστασης της υγείας του που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του. Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανακοίνωσε την παρουσία του.

Η Γαλλία έστειλε έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου. Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες, έστειλαν μεγάλες αντιπροσωπείες.

Στη Βενεζουέλα ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Βενεζουέλα βρίσκεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαδούρο, ο οποίος τον συνόδευσε έως τη σορό του Τσάβες.

Το σώμα του Τσάβες θα ταριχευτεί

Tο σώμα του Κομαντάντε θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί «στην αιωνιότητα», στο στρατιωτικό μουσείο μετά την κηδεία του, όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου της χώρας Νίκολα Μαδούρο.

«Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί, έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο» είπε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον Μαδούρο, η κίνηση αυτή, που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο, θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

«Το σώμα του προέδρου Τσάβες θα ταριχευτεί, όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μάο και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα» συμπλήρωσε ο Μαδούρο, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι η σορός μετά την κηδεία θα εκτεθεί στο κοινό για λαϊκό προσκύνημα για «τουλάχιστον επτά ημέρες».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που πέρασε από τη σορό του, στον Τσάβες έχει φορεθεί μια άψογη στρατιωτική στολή στο πράσινο της ελιάς, μαύρη γραβάτα, φέρει τον κόκκινο θρυλικό μπερέ του και έχει γαλήνια όψη, μέσα από το γυαλί που καλύπτει την κορυφή του φερέτρου του.

(Η μεταφορά της σορού του Τσάβες από το νοσοκομείο στον χώρο όπου εκτέθηκε για προσκύνημα)

Ορκίζεται ο Μαδούρο

Η ορκωμοσία του Νίκολα Μαδούρο ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.00 (τοπική ώρα, 01.30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο.

Ο Μαδούρο, 50 ετών, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ούγκο Τσάβες, που απεβίωσε την Τρίτη από καρκίνο στο Καράκας, θα ηγηθεί της χώρας έως τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα οργανωθούν μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Όποιος όμως κι αν είναι ο διάδοχος του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, το σίγουρο είναι πως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», θα έχει να αντιμετωπίσει τέσσερις μεγάλες προκλήσεις, τέσσερα ακανθώδη ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, που του άφησε παρακαταθήκη ο 58χρονος ηγέτης, δηλαδή την εγκληματικότητα, τον πληθωρισμό, τη διοίκηση και τις διεθνείς σχέσεις.

Εγκληματικότητα

Το Καράκας είναι μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο, αναλογούν 53 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, ενώ σε όλη τη χώρα η ίδια αναλογία είναι 73 προς 100.000 – η δεύτερη χειρότερη επίδοση στη Λατινική Αμερική μετά την Ονδούρα. Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2013, έχουν σκοτωθεί από τη δράση συμμοριών 2.576 άνθρωποι σε όλη τη Βενεζουέλα.

Πληθωρισμός

Έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία, ο Τσάβες αφήνει πίσω του μια πολύ πιο ισότιμη κοινωνία, αλλά και μια πολύ λιγότερο ισορροπημένη οικονομία. Ο πληθωρισμός ανέρχεται αυτήν τη στιγμή στο 22%, ενώ πριν από λίγες μέρες η Βενεζουέλα προέβη σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος κατά 32% – η έβδομη υποτίμηση κατά την προεδρία Τσάβες. Δεν υπάρχει μεγάλη εσωτερική παραγωγή και οι επενδύσεις στη χώρα είναι ελάχιστες. Παράλληλα, έχει διογκωθεί ένα μεγάλο εξωτερικό χρέος, κυρίως λόγω δανείων από την Κίνα.

Διοίκηση

Η «πολιτικοποίηση» που επιβλήθηκε επί Τσάβες στη στελέχωση των ενόπλων δυνάμεων, των δημόσιων υπηρεσιών, της δικαστικής εξουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο έχει δημιουργήσει κοινωνικά μια αντιμαχόμενη κατάσταση «εμείς κι αυτοί», με τους πιο λαϊκούς «τσαβιστές» να έρχονται αντιμέτωποι με τους «αντιτσαβικούς» -στην πλειονότητά τους άνθρωποι μεσαίας κι υψηλής τάξης. Επίσης, ολοένα κι αυξάνονταν επί Τσάβες τα φαινόμενα λογοκρισίας στα ΜΜΕ και την τέχνη, σε μια προσπάθεια του τέως ηγέτη να ασκεί έλεγχο, ώστε να περνούν στον λαό μόνο οι φιλοκυβερνητικές απόψεις.

Διεθνείς σχέσεις

Επί προεδρίας Τσάβες, η Βενεζουέλα απομακρύνθηκε από τις ΗΠΑ, ενώ ήρθε κοντά με την Κίνα, τη Ρωσία και την Κούβα των αδελφών Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο. Στην πορεία η Βενεζουέλα κατάφερε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στη Λατινική Αμερική, κυρίως λόγω των τεράστιων εξαγωγών της σε πετρέλαιο και της έντονης αντι-ιμπεριαλιστικής κι αντιαμερικανικής ρητορικής του Τσάβες.

Διαβάστε επίσης: Κηδεύεται ο Τσάβες – Ορκίζεται ο Μαδούρο

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση – Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης