Από μία κλωστή κρέμονται πλέον οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, έπειτα από την ολομέτωπη επίθεση που δέχτηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου των G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.
Αποχωρεί ενοχλημένος από τη Σύνοδο των G20 στην Αυστραλία ο Βλαντίμιρ ΠούτινΣυνέπεια της οξείας κριτικής που ασκήθηκε στον πρόεδρο της Ρωσίας, με αφορμή τη στάση της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία, ήταν η απόφασή του να μην παραστεί σε ομάδα εργασίας και να επισπεύσει την αποχώρησή του. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της Ρωσίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι ο Πούτιν θα παραμείνει στη σύνοδο μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι και πρόσθεσε ότι όλες οι συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος με τους ηγέτες στη σύνοδο μέχρι στιγμής αφορούσαν αποκλειστικά την Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα εξαιτίας της σύγκρουσης.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ πρωτοστάτησε στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας επισκιάζοντας την ατζέντα που προωθούσε η χώρα του, η οποία προέβλεπε η Σύνοδος Κορυφής των G20 να επικεντρωθεί στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στη θωράκιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην πάταξη της φοροδιαφυγής από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Στο μέτωπο εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αυστραλός πρωθυπουργός βρήκε πρόθυμους εταίρους τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Χέρμπαν Βαν Ρομπέι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Φαντάζομαι θα ανταλλάξουμε χειραψία, αλλά έχω μόνο ένα πράγμα να σας πω: πρέπει να φύγετε από την Ουκρανία» είπε ο κ. Χάρπερ στον κ. Πούτιν στη σύνοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καναδού πρωθυπουργού Τζέισον Μακντόναλντ.
«Η απάντηση του κ. Πούτιν στο σχόλιο του κ. Χάρπερ δεν ήταν θετική» δήλωσε σε e-mail του ο κ. Μακντόναλτ, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που υποστήριξε πως η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις και σε άλλες προσωπικότητες από τη Ρωσία, σε περίπτωση που η Μόσχα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την ανατολική Ουκρανία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα να πληροφορηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο για τα συμπεράσματά του από τη διάσκεψη του APEC, που είχε προηγηθεί στο Πεκίνο.
Λίγο πριν αναχωρήσει για τη διάσκεψη αυτή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΙΤΑR-TASS πως η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη «δικτατορία του δολαρίου» στην αγορά πετρελαίου και να το αντικαταστήσει με ρούβλια και κινεζικά γουάν.
«Όσον αφορά το ότι ορισμένες χώρες από τις 20 υιοθετούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αυτό φυσικά όχι μόνον είναι αντίθετο με τις ίδιες τις αρχές λειτουργίας της G20, αλλά και με το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό διότι κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του. Συν τοις άλλοις, αντιβαίνει στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και στη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, τη λεγόμενη GATT.
»Οι ΗΠΑ δημιούργησαν κάποτε αυτό τον οργανισμό και τώρα οι ίδιες παραβιάζουν χονδροειδώς τις αρχές του. Αυτό είναι επιβλαβές και φυσικά μας προκαλεί κάποια ζημιά. Αλλά και γι’ αυτούς είναι επιζήμιο, αφού ουσιαστικά υπονομεύει ολόκληρο το σύστημα των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Ελπίζω ότι, τελικά, θα γίνει αντιληπτό και θα αποτελέσει παρελθόν» είχε αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος.