Δεν πέρασαν παρά δύο 24ωρα από την έκρηξη της παγκόσμιας οργής για την εκατόμβη των θυμάτων από χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει το κλίμα που θα επιτρέψει την εμπλοκή της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν  έσπευσε να δηλώσει την έμπρακτη υποστήριξή του σε αυτά τα σχέδια, καθώς όπως τόνισε, «αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, η Τουρκία θα την υποστηρίξει». «Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ για επέμβαση στην Συρία δεν θα παραμείνουν στα λόγια», πρόσθεσε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7.

Μέχρι στιγμής επί του εδάφους έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένες μονάδες αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε μικρό αριθμό που επιχειρούν κυρίως με τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας στην περιοχή της Ράκας (προπύργιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, με έκτακτη ανακοίνωση του το CNN ανέφερε ότι ο Τραμπ συζήτησε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης με κάποια μέλη του Κογκρέσου, ως αντίποινα για την πρόσφατη χημική επίθεση, ενώ τόνισε ότι «αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης». Όπως αναφέρει ακόμα το αμερικάνικο δίκτυο, ο Πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις του, αλλά συζητάει τις επιλογές του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας James Mattis και, όπως αναφέρει πάντα το CNN, «οι αποφάσεις εξαρτώνται από την κρίση του υπουργού».

Αργότερα, από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τραμπ έκανε επίσημες δηλώσεις: «Κάτι πρέπει να γίνει με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ», ανέφερε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Άσαντ είναι φρικτό.Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στην Συρία είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα και αυτός είναι εκεί και φαντάζομαι ότι αυτός διοικεί, οπότε κάτι πρέπει να γίνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη χημική επίθεση «φρικιαστική, που στράφηκε εναντίον αθώων ανθρώπων, γυναικών, παιδιών, ακόμα και όμορφων μικρών μωρών, των οποίων ο θάνατος ήταν ντροπή για την ανθρωπότητα». «Αυτές οι στυγερές πράξεις του Άσαντ δεν θα γίνουν ανεκτές. Οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους της σε όλο τον πλανήτη καταδικάζουν τη φρικιαστική επίθεση», σημείωσε.

​Οι βουλευτές John McCain και Lindsey Graham σε κοινή τους δήλωση έκαναν κάλεσμα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, προτείνοντας στον διεθνή συνασπισμό «να καθηλώσει την αεροπορία του Άσαντ»
Νωρίτερα, οι βουλευτές John McCain και Lindsey Graham σε κοινή τους δήλωση έκαναν κάλεσμα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, προτείνοντας στον διεθνή συνασπισμό «να καθηλώσει την αεροπορία του Άσαντ». «Ο Άσαντ ξεπέρασε το όριο με την τελευταία χρήση χημικών όπλων. Το μήνυμα των ΗΠΑ πρέπει να είναι ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό. Πρέπει να δείξουμε ότι καμία ξένη δύναμη δεν μπορεί να προστατέψει τώρα τον Άσαντ», σημείωσαν, δήλωση που  αποτελεί ευθεία βολή κατά του ρωσικού παράγοντα που δραστηριοποιείται στρατιωτικά υπέρ του καθεστώτος στη Συρία. Προσθέτουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν αυτού του διεθνούς συνασπισμού που στόχο θα έχει ακριβώς τη διάλυση της συριακής αεροπορίας…

Το καθεστώς του Άσαντ, και ο σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνούνται τις κατηγορίες ότι ευθύνεται ο συριακός στρατός πίσω από τα φριχτά γεγονότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Πούτιν: «Απαράδεκτο να επιρρίπτονται αβάσιμες κατηγορίες για τα χημικά της Συρίας»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε Πέμπτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε, όσον αφορά το περιστατικό που συνέβη στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, πριν διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα.

Συγκεκριμένα στη ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται, ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων με αφορμή το περιστατικό με την χρήση χημικών όπλων που συνέβη στις 4 Απριλίου στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ» και πως «ο Πούτιν υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν γίνει μια λεπτομερής και αμερόληπτη διεθνής έρευνα».

Η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν- Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις, που έκανε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «100%» σίγουρος ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διέταξε προσωπικά τη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι.

Ο Άσαντ θέτει όρους για τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση στην Ιντλίμπ



Η συριακή κυβέρνηση έθεσε σήμερα όρους για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στην Ιντλίμπ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, λέγοντας ότι δεν πρέπει να «πολιτικοποιηθεί» και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Δαμασκό και όχι από την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ δήλωσε πως η εμπειρία που έχει η Συρία από τις διεθνείς έρευνες στο παρελθόν δεν είναι ενθαρρυντική. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το θέμα αυτό μόνο όταν οι ανησυχίες της αντιμετωπιστούν, είπε.

Ο Μουάλεμ επανέλαβε επίσης τη σθεναρή άρνηση της κυβέρνησης ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Τρίτης στη Χαν Σεϊχούν, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, μια περιοχή η οποία ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από οργανώσεις ανταρτών και βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ «πέρασε την κόκκινη γραμμή» και είπε πως η στάση του απέναντι στη Συρία και στον Άσαντ έχει αλλάξει, δεν έδωσε οποιαδήποτε ένδειξη για το πώς θα απαντήσει.

Ο Μουάλεμ δεν απάντησε ευθέως σε ερωτήσεις για τα σχόλια του Τραμπ, αναγνώρισε όμως τη «βαρύτητα» των πρόσφατων δηλώσεων των ΗΠΑ και είπε πως τα σχόλια των ΗΠΑ μπορεί να ήταν ένας τρόπος να ασκηθεί διπλωματική πίεση στα Ηνωμένα Έθνη.

Διαβάστε ακόμηΤο συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Liberation για τη Συρία

Συρία: Όλα δείχνουν προβοκάτσια στην περιβόητη νέα επίθεση με χημικά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης