Έξι μέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές και οι πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και η Ιρλανδία… ξορκίζουν τα μνημόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, η Ισπανία είπε «όχι» σε μία συνταγή η οποία αποδεδειγμένα απέτυχε στην Ελλάδα και αποτυγχάνει στην Πορτογαλία και οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι τη «γλύτωσε» με υπαγωγή σε ένα κατ’ ουσίαν «light μνημόνιο».

Δεκαεπτά ώρες ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε τη φράση που, χωρίς αμφιβολία, θα μείνει στην ιστορία της Ισπανίας: «Κέρδισε το ευρώ, πετύχαμε, πηγαίνω για το Euro» δήλωσε ο Ραχόι, αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Πολωνία για τη στήριξη της εθνικής ομάδας.

Όπως είπε, με το μεταρρυθμιστικό του έργο αποφεύχθηκε μια «εξωτερική παρέμβαση» για την οικονομία της χώρας, περιορίζοντας το αίτημά του για ευρωπαϊκή βοήθεια στον οικονομικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσφυγή στα ευρωπαϊκά ταμεία για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ακολούθησε την πολύωρη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Το ύψος του ποσού που θα εκταμιευτεί για την Ισπανία ενδέχεται να ανέλθει στα 100 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Η χώρα θα πάρει χρήματα και από τους δύο ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, αλλά όχι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αναλαμβάνει ρόλο εποπτικό. Πηγές που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες είπαν ότι ασκήθηκαν πιέσεις στη Μαδρίτη να ζητήσει ένα συγκεκριμένο ποσό αμέσως, αλλά η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε.

Ιρλανδία: Ολοταχώς προς αναδιαπραγμάτευση

Την ίδια ώρα, η Ιρλανδία ετοιμάζεται να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου της, για την επίτευξηλιγότερο επαχθών όρων, ώστε να μη διαφέρει από εκείνο της Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρεί, μάλιστα, την απόφαση για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών ως «δεδικασμένο» κι έτσι ελπίζει σε αλλαγή των δυσβάστακτων όρων που συνοδεύουν το δικό της μνημόνιο.

Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας, έφτανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%. Συμπληρωνόταν από σκληρά μέτρα λιτότητας, αύξηση του Φ.Π.Α. στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Και στη Λισαβόνα, όμως, η αντιπολίτευση πιέζει την πορτογαλική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

Γαλλία: Προς απόλυτη πλειοψηφία οι Σοσιαλιστές 

Εν τω μεταξύ, προς την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο γαλλικό Κοινοβούλιο οδεύουν στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και οι σύμμαχοί τους, Πράσινοι.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του – ο κυρίαρχος άξονας αυτού είναι τα προγράμματα ανάπτυξης που μέλλει να έρθουν αντιμέτωπα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα, με τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτάσσει το Βερολίνο.

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος επανεξελέγη από τον α’ γύρο στη Νάντη (Δυτική Γαλλία), ζήτησε από τους Γάλλους ψηφοφόρους, εν όψει του β’ γύρου την ερχόμενη Κυριακή, μία «ευρεία, στέρεη και συγκροτημένη» πλειοψηφία για τον ίδιο και τον πρόεδρο Ολάντ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αναμένεται να εξασφαλίσει από 275 έως 315 έδρες και οι σύμμαχοί του οι Πράσινοι από 12 έως 18 από τις συνολικά 577 έδρες του Κοινοβουλίου. Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 289 έδρες. Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, η Δεξιά συγκεντρώνει 230 έως 270 έδρες.

Γαλλία – Ιταλία: Ευθεία αμφισβήτηση στο «δόγμα Σόιμπλε» 

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι και τη Ρώμη, οι Φρανσουά Ολάντ και Μάριο Μόντι ακολουθούσαν την ίδια ακριβώς φιλοσοφία: η συνταγή του Βερολίνου δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση για τη διάσωση της Ευρωζώνης και του ευρώ.

Για τους παρατηρητές στην Ευρώπη και την Αμερική αλλά και τις υπόλοιπες αγορές, η εικόνα ήταν σαφής.

Το Βερολίνο δεν διαθέτει πια τα απαραίτητα πολιτικά εργαλεία για να επιβάλει το λεγόμενο «Δόγμα Σόιμπλε». Οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές. Είτε η Ευρώπη αλλάζει ρότα είτε η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει, και μάλιστα πολύ σύντομα. Η διεθνής κερδοσκοπία μετά την Ισπανία θα χτυπήσει την Ιταλία. Κι αυτό θα σημάνει την είσοδο σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή: διότι η κατάρρευση της Ιταλίας θα σημάνει αυτόματα την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στα χνάρια της Ισπανίας και η Κύπρος

Ομοιότητες με την περίπτωση της Ισπανίας, παρά τα πολύ διαφορετικά μεγέθη, παρουσιάζει η περίπτωση της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, δίδοντας ακόμα μια ισχυρή ένδειξη για το ενδεχόμενο προσφυγής και της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι για την Ισπανία εγκρίθηκε ποσό μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες ανάγκες της Κύπρου για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα θα είναι πολύ πιο μικρές, με τους κανόνες όμως να είναι περίπου οι ίδιοι.

Εξάλλου, σύμφωνα και με κοινοτικές πηγές, που είναι πολύ καλά πληροφορημένες, θέμα ημερών θεωρείται η υποβολή αιτήματος της Κύπρου στην Ένωση, για να υπαχθούν οι τράπεζες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF), για ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σιαρλή, η Μαδρίτη πήρε τη συγκεκριμένη βοήθεια χωρίς επιβολή νέων μέτρων, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση έμεινε ικανοποιημένη από τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση της χώρας.

«Άλμα» για το ευρώ ελέω Ισπανίας

Οι καλές ειδήσεις για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγορές να ξεκινήσουν την εβδομάδα με έντονη άνοδο, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Κάθε φορά βλέπουμε τις κυβερνήσεις να διοχετεύουν χρήμα στην οικονομία, προκειμένου να αποτρέψουν μια πτώση, και αυτό ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως μια θετική ένδειξη. Στην Ισπανία διοχετεύθηκαν πάρα πολλά χρήματα, προκειμένου να βοηθήσουν τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, ενώ στην Κίνα η πτώση του πληθωρισμού δίνει στην PBoC τη δυνατότητα για περισσότερο χαλαρή νομισματική πολιτική. Οι επενδυτές, επομένως, αισθάνονται άνετα με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των πιέσεων μακροπρόθεσμα.

Πιθανόν, η επιτυχία που έχουμε παρατηρήσει από αυτή τη στρατηγική προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια, αφού έχουν υπάρξει ξεκάθαρα σημάδια ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία, κάθε φορά που υπάρχει ένας κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης. Την ίδια στιγμή πάντως, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι η βασική τάση στις αγορές παραμένει πτωτική και ότι η άνοδος που βλέπουμε μπορεί να αποδοθεί και σε μια διορθωτική κίνηση, την οποία παρατηρούμε από την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμούμε ότι αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο και ως εκ τούτου θα αναζητήσουμε ευκαιρίες για πωλήσεις στο ευρώ, στην περιοχή του 1,2800-1,3000.

Eπιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης