Οι τελικές λεπτομέρειες απομένουν για την εκτόξευση ενός ειδικού ρομπότ, με τον κωδικό όνομα «Curiosity», το οποίο θα κατευθυνθεί στον πλανήτη Άρη προκειμένου να βαδίσει στον δρόμο του «Pathfinder» και των υπολοίπων παρόμοιων οχημάτων που έχουν σταλεί στον συγκεκριμένο πλανήτη.

Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 10:02 το πρωί ώρα Η.Π.Α. (17:02 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Curiosity» είναι εφοδιασμένο με γεννήτρια πλουτωνίου η οποία θα του παρέχει ενέργεια και θερμότητα για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Διαθέτει αισθητήρες κίνησης καθώς και ειδικά εργαλεία που θα του επιτρέπουν να κόβει μικρά κομμάτια από πέτρες και βράχους, τα οποία στη συνέχεια θα αναλύει. Παράλληλα, είναι εφοδιασμένο με 10 εξειδικευμένα όργανα για τη μελέτη του εδάφους και της ατμόσφαιρας του «Κόκκινου Πλανήτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βάρος του φθάνει τα 900 κιλά και είναι 10 φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο όχημα έχει σταλεί στον Άρη.

Δείτε το video…

Μέχρι στιγμής οι Η.Π.Α. έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία έξι προσεδαφίσεις παρόμοιων οχημάτων στην επιφάνεια του Άρη και συγκεκριμένα στον κρατήρα «Θύελλα». Η εν λόγω περιοχή θεωρείται από τους επιστήμονες ως η πλέον κατάλληλη για ανάλυση καθώς, με βάση τις φωτογραφίες από δορυφόρο, εκτιμάται ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν εκεί είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Οι προηγούμενες αποστολές ήταν οι
:
a) Phoenix
b) Viking 1
c) Viking 2
d) Mars Pathfinder
e) Opportunity
f) Spirit

Το κόστος της αποστολής ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια και το ταξίδι στο Διάστημα μέχρι τον «Κόκκινο Πλανήτη» θα διαρκέσει περίπου εννιά μήνες (Αύγουστος 2012).

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης