Το Κόσσοβο παραμένει ένα «εν δυνάμει κράτος» χωρίς νόμιμη ύπαρξη παρά την ανακοίνωση από τη Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης για το Κόσσοβο του τέλους της αποστολής επιτήρησης, εξήγησε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, maria zakharova, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

«Καθώς η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης δεν έχει παγκοσμίως αναγνωρισμένο καθεστώς, ξεκινούμε από την αρχή πως ανεξάρτητα από την απόφασή της το Κόσσοβο παραμένει ένα εν δυνάμει κράτος, χωρίς νόμιμη ύπαρξη στο διεθνές επίπεδο», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης για το Κόσσοβο (στην οποία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., πολλές χώρες της Ε.Ε. και η Τουρκία) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως τερμάτισε την αποστολή της στο Κόσσοβο και έτσι αυτή η πρώην σερβική επαρχία απέκτησε, σύμφωνα με τις χώρες αυτές, «πλήρη κυριαρχία».

Η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Σερβίας, δεν δεχόταν σταθερά την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

«Η αποκαλούμενη Ομάδα Καθοδήγησης σχηματίσθηκε από χώρες που είχαν αναγνωρίσει την αυτοανακηρυχθείσα “Δημοκρατία του Κοσσόβου”», τόνισε επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσόβου δεν είναι δυνατή παρά μόνο στη βάση συνομιλιών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:
Σταμάτησε η διεθνής επιτήρηση για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 19:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης