Αιματηρό συμβάν με τον τραγικό θάνατο 35χρονου Βορειοηπειρώτη σημειώθηκε ανήμερα της Εθνικής Επετείου στην περιοχή του Αργυροκάστρου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων στο Himara.gr, στις 10π.μ. 35χρονος Βορειοηπειρώτης από τους Βουλιαράτες πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία που τοποθετήθηκε νωρίτερα σε στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλήνων πεσόντων του 1940. Στη συνέχεια διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ όμως, ο νεαρός πυροβόλησε και εναντίον των αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο για να κατεβάσουν τη σημαία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων “Rinea” καθώς και ελικοπτέρου. 

Λίγο πριν τις τέσσερις το μεσημέρι, οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο άνδρας συνελήφθη, ωστόσο, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, ο 35χρονος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αλβανικής αστυνομίας, ο βορειοηπειρώτης αρνήθηκε να παραδοθεί όταν εντοπίστηκε και άρχισε να πυροβολεί, με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.

Η μαρτυρία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία περιγράφει διαφορετικά τα γεγονότα.

“Σημερα στο νεκροταφειο πεσοντων στους Βουλιαρατες κοντα στην Κλεισουρα για να τιμησουμε τους Ελληνες πεσοντες. Ημερα μνημης στον τοπο που επεσαν. Πυκνη συγκινηση αναμεσα στα βουνα που πολεμησαν με πατριωτισμο εναντιον του φασισμου. Παντου ελληνικες σημαιες, παροντες εκπροσωποι της ελληνικης και αλβανικης κυβερνησης, η πρεσβης της Ελλαδας, βουλευτες, δημαρχοι, πληθος κοσμου και παιδια του σχολειου. Δοξολογια, καταθεση στεφανων, ομιλια της πρεσβεως, εθνικος υμνος Ελλαδας και Αλβανιας, ποιηματα παιδιων. Φυγαμε στις τρεις το μεσημερι χωρις να εχει υπαρξει καμια ανησυχια. Στο μεταξυ ειχαμε πληροφορηθει οτι καποιος ομογενης με καλασνικοφ ειχε απειλησει το πρωι να πυροβολησει θεωρωντας οτι η συμφωνια των δυο κυβερνησεων να αποκαταστησουν τη μνημη των νεκρων ηταν προδοσια. Καμια ελληνικη σημαια δεν κατεβηκε, ολες ηταν υψωμενες. Μετα τις 3μμ στο δρομο της επιστροφης πληροφορηθηκαμε οτι ο ομογενης περικυκλωθηκε, η αστυνομια του ζητησε να παραδοθει, δεν παραδοθηκε και τον σκοτωσαν. Ηταν ενα τραγικο συμβαν που κανεις μας σημερα ολο το πρωι, μεσα στην ατμοσφαιρα συγκινησης που επικρατουσε, δεν μπρουσε να φανταστει”, αναφέρει η υπουργός στην σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών, παρών στην τελετή ήταν ο καθηγητής Α. Λιάκος αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία μάλιστα κατέθεσε στεφάνι.

Όπως λέει ο καθηγητής ο ομογενής είχε καταλάβει το πολιτιστικό κέντρο του χωριού και πυροβολούσε στον αέρα με ένα καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην efsyn.gr o Αντώνης Λιάκος, δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με ανύψωση της ελληνικής σημαίας ή κατέβασμά της.

Η αστυνομία, όπως λέει, έδιωξε τον νεαρό από το χωριό κι εκείνος κατευθύνθηκε προς τα βουνά. Ελικόπτερα της αστυνομίας τον κυνήγησαν και τον κάλεσαν να παραδώσει το όπλο του. Εκείνος φέρεται να αρνήθηκε και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Τι λέει η αλβανική αστυνομία

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 28.10.2018, περίπου στις 10.00, στο χωριό Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) στο Αργυρόκαστρο υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς. Οι αστυνομικοί πήγαν αμέσως στο χώρο από όπου ακούστηκαν πυρά.

«Κατά τη στιγμή της άφιξής τους, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν σκοπευτή ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή. Από τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του αστυνομικού προσωπικού, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές.

Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις από την Διεύθυνση τοπικής Αστυνομίας του Αργυροκάστρου.

Όπως λέει η αστυνομία, ακολούθησε καταδίωξη του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε ξανά κατά των αστυνομικών θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους».

Κατόπιν αυτού, «λαμβάνοντας υπόψη την επικίνδυνη φύση του πολίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Kostandions Kaçifa, 35 ετών, που γεννήθηκε και κατοικεί στο χωριό Βουλιαράτες, η τοπική αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού για τις τοπικές δυνάμεις.

Μόλις έφτασαν οι ειδικές δυνάμεις, μπήκαν για έλεγχο στο σπίτι του δράστη, αλλά δεν ήταν εκεί. Οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να «χτενίζουν» την περιοχή και τον εντόπισαν λίγο αργότερα σε μια βουνοπλαγιά πάνω από το χωριό Βουλιαράτες.

Μόλις τους αντίκρισε – σύμφωνα με την Αστυνομία της Αλβανίας – ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους.

Οι ειδικές δυνάμεις μέσω τηλεβόα κάλεσαν επανειλημμένα τον δράστη -που συνέχισε να πυροβολεί εναντίον τους – να ρίξει το όπλο του και να παραδοθεί.

«Ο πολίτης Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί εναντίον ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους. Σε απάντηση, ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Κωσταντίνο Κατσίφα» λέει η αλβανική αστυνομία.

Οπως αναφέρει βρέθηκαν ένα αυτόματο καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 χρησιμοποιημένες σφαίρες. Από το διαμέρισμά του, κατασχέθηκε και μια στολή παραλλαγής.

Η Εισαγγελία του Δικαστικού Επαρχιακού Δικαστηρίου του Αργυροκάστρου, και η Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων διεξάγει τις έρευνες για το περιστατικό.

Τι λέει ο πρόεδρος της «Όμόνοιας»

Μιλώντας στο zougla.gr o πρόεδρος της Ομόνοιας Φρέντι Μπελέρης, δηλώνει ότι δεν έχει ιδίαν αντίληψη των συμβάντων καθώς βρισκόταν στις εκδηλώσεις στη Χειμμάρα. «Σε κάθε περίπτωση όμως», τονίζει «η ενέργεια της Αστυνομίας διέπεται από υπερβάλοντα ζήλο και ερασιτεχνισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της μειονοτικής Ομόνοιας.

Νωρίτερα το himara.gr έγραφε πως οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνταν για τη ζωή του νεαρού συγχωριανού τους καθώς θεωρούν πως οι Αλβανοί αναζητούν εξιλαστήριο θύμα. 

Τα αλβανικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομά του. Πρόκειται για τον 35χρονο Κωσταντίνο Κατσιφά με καταγωγή από τα Ιωάννινα.

 Φωτογραφίες από τα αλβανικά ΜΜΕ, που μεταξύ άλλων δείχνουν και τρύπες από σφαίρες σε περιπολικό:

 Όπως αναφέρει το himara.gr, κάθε χρόνο στην επέτειο του ΟΧΙ τα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία στολίζουν τους δρόμους με την ελληνική σημαία. Το γεγονός αυτό τα αλβανικά μέσα το προβάλουν ως πρόκληση κατά της Αλβανίας με αποτέλεσμα να ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη αλλά και την αστυνομία.

Οι Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης στη Βόρειο Ήπειρο, στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης