Η πειρατεία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση στη Σομαλία, ωστόσο φαίνεται πως οι παράνομες δραστηριότητες των πειρατών έχουν δώσει μια σημαντική ώθηση στην οικονομία, ενισχύοντας την ανάπτυξη σε αρκετές περιοχές της αφρικανικής χώρας.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τη βρετανική δεξαμενή, Chatham House, αρκετές πόλεις ανά τη σομαλική επικράτεια έχουν αναπτυχθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, εμφανίζοντας σημαντικές μεταβολές στις υποδομές τους οι οποίες είναι ορατές ακόμα και μέσω δορυφόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(To Γκάροου πριν και… μετά)

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η οποία στηρίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσω δορυφόρου τα τελευταία 10 χρόνια, τα σπίτια σε πόλεις όπως οι Γκαρούε και Μποσάσο στην επαρχία Πούντλαντ «ξεφυτρώνουν» σαν μανιτάρια την ίδια στιγμή που ο πολλαπλασιασμός των εκπομπών φωτός είναι εμφανής, γεγονός που αποδεικνύει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της αύξησης της ζήτησης ρεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές θεωρούν πως πίσω από αυτές τις αλλαγές κρύβονται τα τεράστια κέρδη από την κατάληψη των πλοίων και την καταβολή λύτρων από τις μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Κι όλα αυτά ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων, με το 1/3 του πληθυσμού να βρίσκεται στα όρια του υποσιτισμού και τον κυβερνητικό στρατό να μάχεται με τη βοήθεια στρατευμάτων από την Κένυα και την Αφρικανική Ένωση τους μαχητές της ένοπλης οργάνωσης, Αλ Σαμπάμπ.

Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται παράλληλα πως η ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων της Δύσης στον Κόλπο του Άντεν έχουν μειώσει σημαντικά τα κρούσματα πειρατείας. Ωστόσο, τουλάχιστον 40 πλοία με περισσότερους από 400 ομήρους παραμένουν στα χέρια πειρατών.

Διαβάστε επίσης:
Συνεχίζεται η ομηρία πληρώματος δανικού πλοίου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012, 15:52
Ε.Ε.: Αποφασισμένη να «χτυπήσει» την πειρατεία στα ανοικτά της Σομαλίας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011, 00:22
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης