Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, για την πρόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνδράμει στη στρατιωτική επέμβαση της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και της Ecowas προκειμένου να περιοριστεί η δράση ένοπλων ομάδων στο βόρειο τμήμα του Μάλι.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποίησε δε στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για τους κινδύνους που ενέχει μια στρατιωτική επέμβαση, στη γενικότερη ανθρωπιστική κατάσταση και στα ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι αν μια στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Μάλι, δεν είναι καλά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη, θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία είναι ήδη εξαιρετικά εύθραυστη και επίσης, να προκαλέσει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Θα μπορούσε επίσης να καταστραφεί κάθε ευκαιρία για μια πολιτική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη ελπίδα για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας στο Μάλι», προσθέτει ο Μπαν Κι-μουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου, ένοπλες οργανώσεις κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους μεγάλα τμήματα στο βόρειο τμήμα του Μάλι, κηρύσσοντας μονομερώς την ανεξαρτησία του Αζαουάντ. Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε την οργή των γειτονικών κρατών και της Αφρικανικής Ένωσης, που έφεραν το θέμα στον Ο.Η.Ε., με το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίζει την προετοιμασία στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη των εδαφών.

Επιμέλεια: Χρονοπούλου Σοφία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης