Βροχή παραιτήσεων από πολεμικούς ανταποκριτές του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις για στημένες ανταποκρίσεις και ότι παραποιούνται τα ρεπορτάζ τους, για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και παλαιότερα στη Λιβύη.
Οι παραιτήσεις 5 δημοσιογράφων και παραγωγών έχουν προκαλέσει «σεισμό» όχι μόνο στο αραβόφωνο κανάλι, αλλά αναμένεται να δημιουργήσουν σάλο διεθνώς, καθώς τα Μ.Μ.Ε. έχουν δώσει μεγάλη έκταση σε ειδησεογραφία περί «σφαγών» και δολοφονιών αμάχων πολιτών από τον στρατό της Συρίας.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλει ο πολεμικός ανταποκριτής Εμπού Σαλίχ, ο οποίος είναι μεταξύ των παραιτηθέντων.
Όπως λέει, πρόσφατα του ζητήθηκε από την αρχισυνταξία του καναλιού να βρει οπωσδήποτε και να βιντεοσκοπήσει ένα τραυματισμένο παιδί στην πόλη Χομς, όπου βρισκόταν. Ο Σαλίχ δεν μπόρεσε να βρει ένα τραυματισμένο παιδί, βρήκε όμως ένα άλλο που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο video. Τότε, όπως καταγγέλλει, δέχθηκε πιέσεις για να παρουσιάσει το παιδί ως τραυματισμένο από στρατιώτες των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και αν χρειαζόταν να το… μακιγιάρει ή να το μεταμφιέσει!
Ο ίδιος καταγγέλλει ότι, όταν πρόσφατα δυνάμεις της αντιπολίτευσης δολοφόνησαν άμαχους πολίτες, έλαβε εντολή να μεταδώσει ότι υπεύθυνος για τις δολοφονίες ήταν ο στρατός του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ένας άλλος πολεμικός ανταποκριτής, ο Αλή Χασίν, όταν πρόσφατα σε ζωντανή μετάδοση διέψευσε την είδηση ότι η Συρία βομβάρδισε τα σύνορα του Λιβάνου, του ζητήθηκε από τη διεύθυνση του σταθμού να αποχωρήσει από το Al Jazeera.
Ο παραγωγός Αχμέτ Μουσά, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε, καταγγέλλει ότι του επέβαλαν να κάνει μοντάζ στα video από τη Συρία και τη Λιβύη, παραποιώντας την πραγματικότητα.
«Λυπάμαι που κρύβαμε τόσο καιρό την πραγματικότητα» δήλωσε ένας εκ των παραιτηθέντων.
Ιράν – Τουρκία: Εκατέρωθεν βαριές κατηγορίες και απειλές
Η κρίση της Συρίας έχει προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ της Τεχεράνης και της Άγκυρας, με την ιρανική κυβέρνηση να είναι ενοχλημένη από τη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε την Τουρκία ότι με την πολιτική της ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο κατά της Συρίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει δώσει καταφύγιο στο έδαφός της στη στρατιωτική και πολιτική αντιπολίτευση που μάχεται την κυβέρνηση Άσαντ.
Η Τεχεράνη, ως αντίμετρα για τη στάση της Άγκυρας, απέκλεισε την πραγματοποίηση στην Κωνσταντινούπολη της διεθνούς συνάντησης για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου, ενώ εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει μέχρι τέλους τον Άσαντ, σε αντίθεση με την τουρκική κυβέρνηση που ζητεί την άμεση ανατροπή του.
Ενδεικτικό της έντασης που κλιμακώνεται στην περιοχή είναι το γεγονός ότι ολόκληρη τη νύχτα στρατιωτικά ελικόπτερα του συριακού στρατού περιπολούσαν τη μεθόριο στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, σε μεταμεσονύχτια επικοινωνία του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ζήτησε την παρέμβαση του διεθνούς Οργανισμού για την κατάσταση στη Συρία, αναφέροντας ότι μόνο τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα διέσχισαν τα τουρκοσυριακά σύνορα 2.741 φυγάδες από τη Συρία.
Από την άλλη πλευρά, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) Μπασάρ Τζααφάρι απαίτησε από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν τις προσπάθειες υπονόμευσης της ειρηνευτικής αποστολής του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μέσω της χρηματοδότησης και υποστήριξης των αντικαθεστωτικών και έγγραφη δέσμευση των τελευταίων ότι δεν θα εκμεταλλευθούν την αποχώρηση του Στρατού από ορισμένες πόλεις, όπως προβλέπει η συμφωνία.
Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος