Σε συμφωνία επί της αρχής για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου, που στόχο θα έχει την πολυπόθητη αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή της χώρας, προχώρησαν εκπρόσωποι διαφορετικών πολιτικών σχηματισμών από τον χώρο της Αντιπολίτευσης στη Συρία, οι οποίοι συμμετέχουν σε Σύνοδο στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η επί της αρχής συμφωνία επετεύχθη ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις και κάτω από τις έντονες πιέσεις των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Η.Α.Ε), των Η.Π.Α. και του Κατάρ. Η Δαμασκός έχει απορρίψει οποιοδήποτε αίτημα διαπραγμάτευσης με δυνάμεις της Αντιπολίτευσης καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου από τη στιγμή που απέναντί της δεν θα έχει έναν κοινό πολιτικό φορέα των δυνάμεων που επιθυμούν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε συμφωνήσει στα κύρια σημεία του σχηματισμού του Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης, και την Κυριακή θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις που θα αφορούν πλέον στις λεπτομέρειες της συμφωνίας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συμμετέχοντες, ο Σουχείρ Ατασί.

«Ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε (τη συμφωνία), αλλά προτιμήσαμε να πάρουμε λίγο χρόνο ακόμη, ώστε να μελετήσουμε τις εσωτερικές ρυθμίσεις και τα αιτήματα ορισμένων κομμάτων», εξήγησε από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής, Ριάφ Σείφ, που είναι και ένας εκ των εμπνευστών της Συνόδου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης