Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι του Λονδίνου παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη βάρβαρη χθεσινοβραδινή επίθεση ενόπλων σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 48. Η πόλη μοιάζει σαν να βρίσκεται σε στρατιωτικό καθεστώς, με πάνοπλους άνδρες να περιπολούν στους δρόμους και το επίπεδο συναγερμού να έχει επανέλθει, μετά το χτύπημα στο Μάντσεστερ, στο ανώτερο επίπεδο.
Οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε όλη την πόλη, προκειμένου να εντοπίσουν οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να τους οδηγήσει στην εύρεση συνεργών -αφού και οι τρεις ένοπλοι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά- ή στοιχείων που να μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να αποτραπεί κάποιο ενδεχόμενο μελλοντικό χτύπημα, καθώς πλέον η πρωτεύουσα της Αγγλίας αποτελεί τον πρώτο στόχο της τρομοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν ήδη 12 συλλήψεις στο ανατολικό τμήμα του Λονδίνου. «Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν το πρωί της Κυριακής 12 ανθρώπους στο Μπάρκινγκ. Οι συλλήψεις σχετίζονται με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ» επισημαίνεται στη δήλωση εκπροσώπου της αστυνομίας.
Νωρίτερα, η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο που χρησιμοποιούσε ένας από τους τρεις δράστες, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Αυτόπτης μάρτυρας της επιδρομής είπε στο Sky πως άκουσε αρκετούς κρότους στη διάρκεια της επιχείρησης και αργότερα του είπαν πως επρόκειτο για ελεγχόμενες εκρήξεις.
Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνονται πελάτες μιας παμπ στην οποία εισέβαλαν οι δράστες και άρχισαν να μαχαιρώνουν αδιακρίτως, να βρίσκονται αιμόφυρτοι και πανικόβλητοι. Στο βίντεο ακούγεται ένας Έλληνας να λέει: «Έχει αστυνομία κοντά, κάποιος με χτύπησε κι έχω ματώσει. Είμαι με γιατρούς, είμαι εντάξει».
«Αδύνατον να προληφθεί μια τέτοια επίθεση»
Μια επίθεση όπως αυτή του Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε με ένα όχημα βαν και μαχαίρια, είναι σχεδόν αδύνατο να προληφθεί, αν οι δράστες της επιδείξουν έναν ελάχιστο βαθμό σύνεσης κατά την προετοιμασία, εκτιμούν ειδικοί και αξιωματούχοι. Ακόμη και η παρακολούθηση ύποπτων ή σεσημασμένων προσώπων δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η απόλυτη εγγύηση ότι θα καταστεί δυνατό να συλληφθούν πριν περάσουν στην πράξη, αν τίποτε στη συμπεριφορά τους δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς πως επίκειται τρομοκρατική ενέργεια.
«Ακόμη και η παρακολούθηση ύποπτων ή σεσημασμένων προσώπων δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η απόλυτη εγγύηση ότι θα καταστεί δυνατό να συλληφθούν πριν περάσουν στην πράξη, αν τίποτε στη συμπεριφορά τους δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς πως επίκειται τρομοκρατική ενέργεια»«Οι απλές επιθέσεις με οχήματα και μαχαίρια έχουν αυξηθεί πρόσφατα, επειδή είναι εύκολο να οργανωθούν και πολύ δύσκολο να εμποδιστούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας», εκτιμά σήμερα ο Άλαν Μεντόζα, διευθυντής του βρετανικού think tank Henry Jackson Society. «Πρέπει να περιμένουμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως η επίθεση του Λονδίνου φαίνεται πως συνδέεται με όλες αυτές στη Δύση, την έμπνευση τουλάχιστον για τις οποίες έχουν δώσει οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.
Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις εδώ και χρόνια καλούν τους οπαδούς τους να περάσουν στη δράση εκεί όπου κατοικούν, χρησιμοποιώντας τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. «Όσο περισσότερο η δράση είναι απλή, τόσο λιγότερες είναι οι επιχειρησιακές προετοιμασίες, οι αγορές υλικών, όπλων, εκρηκτικών και τόσο περισσότερο περίπλοκο είναι να εντοπισθούν, επειδή η συμπεριφορά είναι λιγότερο ύποπτη», διαβεβαιώνει ο Ιβ Τροτινιόν, πρώην μέλος των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της γαλλικής DGSE.
«Αντιτρομοκρατία σημαίνει πρόληψη», τονίζει. «Συλλαμβάνουμε κάποιον όταν υπάρχουν στοιχεία για να κατηγορηθεί, όταν έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως θα διαπραχθεί ένα έγκλημα. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει όταν τα άτομα είναι γνωστά, παρακολουθούνται, ή όταν εμφανίζονται ξαφνικά στο ραντάρ, επειδή προετοιμάζουν κάτι». «Όμως αν αυτό το κάτι είναι η απλή μίσθωση ενός οχήματος βαν, δεν σημαίνει συναγερμός», υπογραμμίζει.
«Πρέπει να αποφεύγουμε τη δημαγωγία», λέει η γαλλίδα γερουσιαστής Ναταλί Γκουλέ, συμπρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστικών δικτύων, «όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου δεν μπορούν να εμποδίσουν αυτό το είδος επίθεσης». «Ένας τύπος παίρνει το αυτοκίνητό του, το ρίχνει πάνω σε ανθρώπους και τους μαχαιρώνει … πρέπει δύστυχώς να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό και κάθε πολίτης να προσέχει», προσθέτει.
Ο Ιβ Τροτινιόν υπογραμμίζει πως, όντας αντιμέτωποι με την απειλή αυτή, πρέπει να δώσουμε το βάρος στην ταχύτητα της αντίδρασης, τόσο των δυνάμεων της τάξης όσο και των υπηρεσιών πρώτης ανάγκης που, στην περίπτωση της επίθεσης στο Λονδίνο, ήταν αποτελεσματικές.
«Η απάντηση επί του πεδίου είναι να έχουμε ομάδες επέμβασης που να έχουν πάρει θέσεις εκ των προτέρων και να επεμβαίνουν το ταχύτερο δυνατόν για να περιορίσουν τις ζημιές», εκτιμά. «Το Σάββατο το βράδυ στο Λονδίνο, οι τρεις δράστες εξουδετερώθηκαν μέσα σε οκτώ λεπτά, κατι που είναι αξιοσημείωτο».
Αναθεώρηση της στρατηγικής απέναντι στην τρομοκρατία από την Τερέζα Μέι
Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αντέδρασε σήμερα στην επίθεση λέγοντας πως τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν όπως ήταν και πως η στρατηγική της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας χρειάζεται να αναθεωρηθεί από τέσσερις πλευρές.Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ως πιθανές αλλαγές την αύξηση των ποινών κάθειρξης για αδικήματα τρομοκρατίας και την επιβολή πρόσθετων κανονιστικών ρυθμίσεων στον κυβερνοχώρο.
Η επίθεση ήταν η τρίτη που έπληξε διαδοχικά σε σύντομο χρονικό διάστημα τη Βρετανία έπειτα από ένα παρόμοιο επεισόδιο στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ τον Μάρτιο και μια βομβιστική επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους σε συναυλία ποπ μουσικής στο Μάντσεστερ, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν.
«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν», δήλωσε η Μέι στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
«Πιστεύουμε πως έχουμε μια νέα τάση στην απειλή που αντιμετωπίζουμε καθώς η τρομοκρατία εκτρέφει τρομοκρατία και οι δράστες εμπνέονται να επιτίθενται όχι μόνο βάσει προσεκτικά καταστρωμένων σχεδίων έπειτα από χρόνια σχεδιασμού και εκπαίδευσης, και ούτε καν ως μοναχικοί δράστες που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο Ίντερνετ, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον και συχνά χρησιμοποιώντας τα πιο ωμά μέσα επίθεσης». Η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης ανεστάλη σε ένδειξη σεβασμού, αλλά θα επαναληφθεί αύριο Δευτέρα.
«Δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί στη βία να διακόψει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», δήλωσε η Μέι.
Η πρωθυπουργός ανέφερε τέσσερις τομείς στους οποίος είπε ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές.
Ο πρώτος ειναι η μάχη εναντίον της «ιδεολογίας του κακού» που εμπνέει τις επανειλημμένες επιθέσεις και την οποία χαρακτήρισε διαστρέβλωση του ισλάμ και της αλήθειας. Η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της στρατιωτικής επέμβασης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε τις πλουραλιστικές βρετανικές αξίες που είναι ανώτερες από οτιδήποτε προσφέρουν οι «κήρυκες του μίσους».
Δεύτερον, δήλωσε η Μέι, χρειάζονται νέοι κανονισμοι για να μειωθεί ο χώρος που είναι διαθέσιμος στους εξτρεμιστές στο Ίντερνετ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχει αυτή η ιδεολογία τον ασφαλή χώρο που χρειάζεται για να εκτραφεί. Ωστόσο αυτό ακριβώς προσφέρουν το Ίντερνετ και οι μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες βασισμένες στο Ίντερνετ», δήλωσε η Μέι. «Είναι ανάγκη να δουλέψουμε με συμμαχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις για να καταλήξουμε σε διεθνείς συμφωνίες κανονιστικής ρύθμισης του κυβερνοχώρου».
Τρίτον, δήλωσε, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί ο εξτρεμισμός στη βρετανική κοινωνία.
Ο τέταρτος τομέας είναι η αντιτρομοκρατική στρατηγική, για την οποία η Μέι είπε ότι είναι ισχυρή, αλλά χρειάζεται να επανεξετασθεί υπό το φως της αλλαγής της απειλής. Η πρωθυπουργός πρόσθεσε πως, αν χειάζεται μια αύξηση στις ποινές κάθειρξης για αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία, προφανώς ακόμη και για τα μικρότερα, τότε θα γίνει.
Φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που έγιναν στο βαν των δραστών:
Σχεδιασμένη επίθεση με στόχο τον δυτικό τρόπο ζωής
Οι τρεις ένοπλοι δράστες της νέας βάρβαρης επίθεσης επέλεξαν με προσοχή τον στόχο τους, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 48. Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος. Η γέφυρα του Λονδίνου είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε στην πόλη αυτή αλλά και ο πυρήνας της πολεοδομικής ανάπτυξης του Λονδίνου από τότε που άρχισε να διαδραματίζει τον ρόλο της πρωτεύουσας της Αγγλίας.
Αυτά στο παρελθόν. Αλλά στο παρόν, αυτή η περιοχή συμβολίζει επίσης το νέο σύγχρονο τρόπο ζωής των κατοίκων της μεγαλούπολης καθώς και των τουριστών που την επισκέπτονται. Στο νότιο και το βόρειο άκρο της Γέφυρας του Λονδίνου αρχίζουν τα μικρά ή τα μεγάλα εστιατόρια, τα καφέ, τα παμπς κι ότι άλλο συμβολίζει τη σύγχρονη ζωή και διασκεδάση κυρίως των νέων ανθρώπων της πόλης. Ακριβώς δίπλα έχει ανεγερθεί και το ψηλότερο κτήριο που συμβολίζει με τη σειρά του τη σύγχρονη ανάπτυξη. Είναι δηλαδή το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής, όπου κυρίως τα σαββατοκύριακα νέοι άνθρωποι από όλα τα σημεία της μεγαλούπολης αλλά και τουρίστες, επισκέπτονται το σημείο αυτό για να περάσουν το βράδυ τους.
Οι τρεις αυτοί ένοπλοι δράστες χτύπησαν την καρδιά του τρόπου ζωής του σύγχρονου μέσου Ευρωπαίου, όπως οι αντίστοιχοι στο Μπατακλάν ή ο βομβιστής στην αρένα του ΜάντσεστερΕίναι κάτι ανάλογο με τη συνοικία που βρίσκεται δίπλα από το Μπατακλάν στο Παρίσι. Με λίγα λόγια, οι τρεις αυτοί ένοπλοι δράστες, χτύπησαν την καρδιά του τρόπου ζωής του σύγχρονου μέσου Ευρωπαίου, όπως οι αντίστοιχοι στο Μπατακλάν ή ο βομβιστής στην αρένα του Μάντσεστερ.
Οι σκηνές πανικού που ακολούθησαν την επίθεση ήταν πρωτόγνωρες. Κυρίως νέοι άνθρωποι έτρεχαν πάνω κάτω χωρίς προορισμό, ενώ ομάδες άλλων ανθρώπων στέκονταν όρθιοι με τα χέρια ψηλά για να ελεγχθούν από την αστυνομία.
Η περιοχή αποκλείστηκε από την αρχή και μέχρι τις πρωινές ώρες. Οι άνθρωποι που έτρωγαν ήσυχοι σε κάποιο εστιατόριο ή έπιναν την μπίρα τους σε κάποια παμπ, ήταν υποχρεωμένοι να περάσουν όλη τη νύχτα εκεί, δεδομένου ότι η αστυνομία επιχειρούσε στο σημείο προκειμένου να εντοπίσει πιθανούς συνενόχους των δραστών. Τα ουρλιαχτά από τις σειρήνες των αστυνομικών αυτοκινήτων και των ασθενοφόρων, ο βόμβος από τα ελικόπτερα που πετούσαν σε χαμηλό ύψος, οι προβολείς και οι φωνές των πανικοβλημένων ανθρώπων παρέπεμπαν σε σκηνικό κόλασης.
Ορισμένα βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν άνδρες της αστυνομίας να εισέρχονται στα μπαρ και τα εστιατόρια, να ακινητοποιούν χωρίς πολλά πολλά τους πελάτες και να τους διατάζουν να ξαπλώσουν κάτω από τα τραπέζια κραυγάζοντας «σκύφτε τώρα».
Πρόκειται για εικόνες και για σκηνές που κανείς από αυτούς που τις έζησε δεν θα ξεχάσει ποτέ, όπως οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην τραγωδία του Μπατακλάν δεν θα ξεχάσουν επίσης ποτέ τι αντίκρυσαν τα μάτια τους.
Βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί:
Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τις δραματικές στιγμές:
Σε φωτογραφίες που δημοσιεύονται στον αγγλικό Τύπο, απεικονίζονται, κατ’ εκτίμηση, δύο εκ των δραστών της αιματηρής επίθεσης στο Λονδίνο να κείτονται νεκροί μετά την επέμβαση της αστυνομίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης