Τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συνασπισμού» αποφάσισαν την Κυριακή οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης κατά την ολοκλήρωση των εργασιών σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Όπως ανακοινώθηκε, στόχος αυτού του ενιαίου μετώπου είναι «ο αγώνας εναντίον του καθεστώτος Assad». Ο πρόεδρος της Συρίας είχε επανειλημμένα τονίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία ειρηνευτική συμφωνία από τη στιγμή που η Αντιπολίτευση παραμένει διαιρεμένη, με τις τελευταίες εξελίξεις να του αφαιρούν ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία υπεγράφη από τον σεΐχη Ahmed Moaz al-Khatib, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού, και τον George Sabra, τον επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου από τα κινήματα της Αντιπολίτευσης που μετέχουν στο νέο όργανο. «Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε αλλά το επόμενο βήμα είναι πιο σημαντικό», εξήγησε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Hamad bin Jassim, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανάδειξη του Moaz al-Khatib στην ηγεσία του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού.

Η είδηση σκόρπισε ενθουσιασμό τόσο στο Κατάρ όσο και στην Τουρκία, οι οποίες χαιρέτισαν τη συμφωνία για την ένωση της Αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Ahmet Davutoglu να δηλώνει ότι «οι διεθνείς υποστηρικτές της εξέγερσης κατά του Bashar al-Assad δεν έχουν κανένα λόγο να μην στηρίξουν το νέο όργανο».

«H Aντιπολίτευση της Συρίας δεν είναι πλέον διχασμένη και χρειάζεται πλήρη υποστήριξη απ’ όλους. Οι φίλοι της Συρίας θα πρέπει να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Όλοι αυτοί που στήριξαν τον δίκαιο αγώνα του συριακού λαού θα πρέπει να διακηρύξουν τη στήριξή τους σε αυτήν τη συμφωνία και να ενεργοποιηθούν περισσότερο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Συμφωνία για μια ενιαία και αδιαίρετη Αντιπολίτευση στη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, 04:11
Συρία: Σκληρή κριτική σε Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 01:24

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης