Ο τουρκικός στρατός συνέχισε και σήμερα τις επιθέσεις του με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία. Ταυτόχρονα όμως εντάθηκαν και οι επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί εναντίον στρατοπέδων των ανταρτών του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο Βόρειο Ιράκ.

Αξιωματικός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ενημερώνει τον Αχμέτ Νταβούτογλου για τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου και των ανταρτών του ΡΚΚ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε εγκρίνει ένα τρίτο κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου και ένα δεύτερο κύμα εναντίον του ΡΚΚ» δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου, για να προσθέσει: «Οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν όσο διαρκεί η απειλή εναντίον της Τουρκίας».

«Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων των τρομοκρατών του Daesh (σ.σ.: όπως αποκαλούν στα τουρκικά το Ισλαμικό Χαλιφάτο) στη Συρία αλλά και εναντίον του τρομοκρατικού δικτύου ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ» αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της Τουρκίας. Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου καταδεικνύουν μεταστροφή της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον συμπορεύεται με την κυρίαρχη στρατηγική του ΝΑΤΟ

Τα διμέτωπα πλήγματα που καταφέρουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον του ΙΧ και του ΡΚΚ έχουν την παραδοξότητα ότι και οι δύο δεχόμενες τα πλήγματα δυνάμεις σε χωριστά μέτωπα πολεμούν η μία την άλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia, τα τουρκικά μαχητικά F-16 που πραγματοποίησαν τις εκτενέστερες βομβιστικές επιθέσεις στις 25 Ιουλίου επέστρεψαν ασφαλώς στην αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακιρ.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι πέντε τουρκικά μαχητικά πήραν μέρος στις επιχειρήσεις από την αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ το τουρκικό πυροβολικό έβαλε εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία από την περιοχή της τουρκικής πόλης Κιλίς.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου που άρχισαν πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής καταδεικνύουν μεταστροφή της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον συμπορεύεται με την κυρίαρχη στρατηγική του ΝΑΤΟ, από τα κυριότερα μέλη του οποίου δεχόταν επικρίσεις επειδή δεν συμμετείχε στον αγώνα εναντίον των μαχητών του Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Τουρκία μαίνεται ένα άτυπος εμφύλιος»

Η Τουρκάλα ειδικός Γκιουλάι Κιζίλοτσακ εκτιμά ότι η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο σε προβοκάτορες, ενώ αποδίδει καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στο φιλοκουρδικό HDP.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και οι έφοδοι της αστυνομίας σε πολλές τουρκικές περιφέρειες εναντίον ατόμων που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το ΙΧ ή το PKK στάθηκαν αφορμή για τη συνέντευξη της DW με την ειδικό Γκιουλάι Κιζίλοτσακ, από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών της γερμανικής πόλης Έσεν.

Η Τουρκάλα ειδικός εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην νοτιοανατολική Τουρκία θυμίζουν εμφύλια σύρραξη: «Έχουμε να κάνουμε με μια κλιμάκωση λίγες εβδομάδες μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου. Η κυβέρνηση ασχολείται ακόμα με τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού και η κοινωνία μοιάζει να έχει χωριστεί σε ένα στρατόπεδο υπέρ και ένα κατά των Κούρδων. Σε αυτό προστίθεται η απειλή από την οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο. Θα μπορούσαμε συνεπώς να πούμε ότι στην νοτιοανατολική Τουρκία μαίνεται ένας άτυπος εμφύλιος».

Ακριβώς επειδή η Τουρκία έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η Τουρκάλα ειδικός πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί προβοκάτορες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αδύναμη για να προκαλέσουν αναταραχές: «Το ΑΚΡ δεν κατάφερε δύο μήνες μετά τις εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση. Κάθε κόμμα που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει μπλοκάρει τελικά τη δημιουργία κυβέρνησης. Και όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα τόσο περισσότεροι προσπαθούν να την εκμεταλλευθούν».

Καθοριστικός ο ρόλος του φιλοκουρδικού HPD

Η Γκιουλάι Κιζίλοτσακ δίνει μεγάλη σημασία στον ρόλο που διαδραματίζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στις τελευταίες εξελίξεις: «Το HDP έχει ιδιαίτερα δύσκολο ρόλο διότι είναι δημιούργημα των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ετών. Δεν είναι μόνο η φωνή των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Συγκεντρώνει πολλούς αριστερούς διανοούμενους που τάσσονται κατά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Κι όλα αυτά σε μια εποχή όπου το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP παρουσιάζεται πολιτικά αδύναμο. Πολλοί ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού HDP προήλθαν από τους ρεπουμπλικανούς. Κι αυτοί περιμένουν τώρα να δουν αν το HDP θα αλλάξει στάση με φόντο της εξελίξεις των επιθέσεων στην νοτιοανατολική Τουρκία».

Η Τουρκάλα ειδικός δεν πιστεύει πάντως ότι οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε μια περαιτέρω σύσφιξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων: «Οι σχέσεις ήταν πάντα σε καλό επίπεδο παρά τις όποιες διαφωνίες τον τελευταίο καιρό. Για τον λόγο αυτό δεν επίκειται “ανανέωση της συμμαχίας”. Την ίδια στιγμή ωστόσο είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να έχουν στο πλευρό τους έναν δυνατό εταίρο στον αγώνα τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Πληροφορίες από Hurriyet / Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης