Το 2017 πριν ακόμη αρχίσει ήταν καταδικασμένο να γίνει μια χρονιά, στη διάρκεια της οποίας δεν θα έπρεπε να γίνει τίποτα, γράφει η εφημερίδα Kommersant αναφερόμενη στην απερχόμενη χρονιά και επισημαίνοντας ότι το 2018 το κράτος στην ουσία εισέρχεται χωρίς επίκαιρα μακροπρόθεσμα σχέδια.

Ο νέος πρόεδρος που αναμένεται να είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Μάρτιο του 2018, δεν προτίθεται να συζητήσει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων γράφει η εφημερίδα μέχρι να διορίσει την νέα κυβέρνηση, που σημαίνει ότι δεν θα το κάνει πριν τον Απρίλιο. «Οι μεταρρυθμίσεις μάλιστα κατά την δική του αντίληψη –γράφει η εφημερίδα- είναι μια υπόθεση που δεν ανέχεται την βιασύνη γι αυτό προγραμματίστε αμέσως τι θα κάνετε το 2019, είτε για το 2020 καθώς χρόνος υπάρχει όσος θέλετε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει ότι μόνο σε δύο τομείς, ο τομέας της ασφάλειας και ο τομέας που περιλαμβάνει ότι έχει σχέση με την «ψηφιακή τεχνολογία» (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) έκαναν το 2017 χρονιά ζωντάνιας. Στην αρχή μάλιστα του 2018, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η οικονομία και η πολιτική έφθασαν πάνοπλες ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε είδος κινδύνου, ενώ με την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο ασχολήθηκαν γενικά όλοι όσοι έχουν ακούσει αυτή την ορολογία.

Η «ψηφιακή τεχνολογία» είναι η νέα πανάκεια για όλες τις κρατικές ασθένειες: το 2018 θα εμφανισθούν οι πρώτες απογοητεύσεις για το φάρμακο αυτό, προειδοποιεί η ρωσική εφημερίδα γράφοντας ότι «επιπλέον η ‘ψηφιοποίηση ‘ και η ‘ασφάλεια» και τίποτα άλλο είναι οι αδύναμοι πυλώνες για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της εξαετίας 2018-2024, που στην πραγματικότητα θα υπάρχουν για αόριστο χρόνο.

Μετά τις προεδρικές εκλογές για όλους και τους πολιτικούς και τους οικονομικούς παράγοντες της κοινωνίας θα γίνει σαφές ότι αυτό που νωρίτερα μπορούσε κανείς να το αφήσει για «μετά τις εκλογές», από τον Απρίλιο του 2018 μπορεί να ανασταλεί για πάντα. «Εάν λοιπόν δεν γίνει τίποτα θα βρεθούμε μπροστά σε μια άνευ εξεγέρσεων και αναποτελεσματική απεραντοσύνη, που θα περιορίζεται από την αύξηση ενός ΑΕΠ κατά 1,5-2% , από την ευρωπαϊκού επιπέδου επιχειρηματική κερδοφορία, από τους υψηλούς δανειακούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ρωσία και από την τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο όλοι όσοι έχουν σχέδια να αλλάξουν κάτι θεωρούνται εν δυνάμει εχθροί της σταθερότητας» καταλήγει η εφημερίδα Kommersant

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοφιλής ιστοσελίδα gazeta.ru, επισημαίνοντας ότι δεν υλοποιήθηκαν όλες οι πολιτικές προσδοκίες του 2017, επέλεξε τις πέντε πιο επιτυχείς αποφάσεις που ελήφθησαν το απερχόμενο έτος, εντός και εκτός Ρωσίας. Δύο από αυτές σχετίζονται με το όνομα του Ρώσου προέδρου. Η πρώτη είναι ότι κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι ως υποψήφιος του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» και η δεύτερη είναι η ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία και η μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την χώρα αυτή. Ωστόσο στην πρώτη θέση η ιστοσελίδα θέτει την απόφαση του Ρώσου προέδρου να κατέβει στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, καθώς κατά τη εκτίμηση της διεύρυνε κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ψηφοφόρους του, καθώς όπως επισημαίνει υπάρχουν και ψηφοφόροι οι οποίοι στις βουλευτικές εκλογές δεν ψήφισαν την «Ενιαία Ρωσία». Από την άλλη, επισημαίνει η ιστοσελίδα, έδειξε ότι ο πρόεδρος δεν στηρίζεται πρωτίστως στις κομματικές δομές αλλά σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού.

Στην δεύτερη θέση των τοπ αποφάσεων του έτους που ελήφθησαν ωστόσο εκτός Ρωσίας, η ιστοσελίδα τοποθετεί την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, ενώ περιλαμβάνει δύο ακόμη σημαντικές αποφάσεις που επίσης ελήφθησαν στο εξωτερικό. Την απόφαση της Κίνας να περάσει από το επεκτατικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης στο εντατικό μοντέλο, και την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γίνει πρόεδρος με υπερεξουσίες και να μετατρέψει την Τουρκία από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.

Πηγές: εφημερίδα Kommersant , gazeta.ru

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης