Ο ρώσος αντιπολιτευόμενος ηγέτης Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη σήμερα στη Μόσχα από την αστυνομία, ενώ χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία διαδήλωσαν, έπειτα από έκκλησή του, για να καταγγείλουν την «απάτη» των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου.

Ο Ναβάλνι λίγες πιθανότητες έχει να επηρεάσει τις εκλογές, που το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει με άνεση ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως η ικανότητά του να χρησιμοποιεί μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιεί πλήθη κυρίως νεαρών διαδηλωτών σε μεγάλες πόλεις έχει εξοργίσει το Κρεμλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αριθμοι των ανθρώπων που συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις σ’ όλη τη Ρωσία –μερικοί φωνάζοντας «Ο Πούτιν είναι κλέφτης»– ήταν μικρότεροι απ’ ό,τι σε προηγούμενες διαδηλώσεις που είχε οργανώσει ο Ναβάλνι, σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσιογράφων του Ρόιτερ, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να μην έχει πια το momentum.

Σύμφωνα με τα βίντεο που δημοσιοποίησαν οπαδοί του, μερικά μόλις λεπτά αφού είχε φθάσει στην οδό Τβερσκάγια, στο κέντρο της Μόσχας, για να ενωθεί με τους υποστηρικτές του που διαδήλωναν, ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη από μια δεκαριά αστυνομικούς και μεταφέρθηκε δια της βίας σε μια κλούβα.

«Με συλλαμβάνουν. Αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Ελάτε στην Τβερσκάγια. Δεν έρχεστε εδώ για μένα, αλλά για σας και το μέλλον σας», έγραψε στο Twitter. «Η σύλληψη ενός ανθρώπου δεν έχει σημασία αν είμαστε πολλοί», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Μόσχας. Η αστυνομία ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση των νόμων για τις διαδηλώσεις. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει για το αδίκημα είναι φυλάκιση 30 ημερών.

Ο Ναβάλνι εμφανίσθηκε ως απειλή για το Κρεμλίνο πέρυσι στις 12 Ιουνίου, όταν χιλιάδες οπαδοί του αψήφησαν τις αστυνομικές απαγορεύσεις και διαδήλωσαν σε πόλεις σ’ όλη τη Ρωσία. Το μέγεθος των διαδηλώσεων, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες που είχαν γίνει σε διάστημα έξι ετών, αιφνιδίασε το Κρεμλίνο.

Σήμερα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Πούσκιν της Μόσχας σχεδόν 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου (1.000 σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας και αρκετές εκατοντάδες σύμφωνα με το Ρόιτερ), αγνοώντας τους αστυνομικούς που τους ζητούσαν από τα μεγάφωνα να διαλυθούν. Γύρω στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) οι διαδηλωτές είχαν διαλυθεί και δεν ήταν πια περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς τους διαδηλωτές που συνόδευαν τον Ναβάλνι μέχρι τη σύλληψή του, από τους καταναλωτές που έκαναν τα ψώνια τους και τους τουρίστες στην οδό Τβερσκάγια.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερ άκουσε δύο αμερικανούς τουρίστες να ρωτούν «μήπως θα έρθει ο Πούτιν στην παρέλαση». Λίγα μέτρα από το σημείο όπου ο Ναβάλνι συλλαμβανόταν, ένας ξεναγός αφηγούνταν σε ομάδα τουριστών την ιστορία ενος προεπαναστατικού μεγάρου.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης για να διαμαρτυρηθούν στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, στο Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε σχεδόν 120 επαρχιακές πόλεις, μεταξύ των οποίων οι Νίζνι-Νόβγκοροντ, Τσεμποκσάρι (κεντρική Ρωσία), Τομσκ (Σιβηρία) και Γιακούτσκ, στη ρωσική άπω ανατολή, παρά τη θερμοκρασία που είχε πέσει στους 45 βαθμούς υπό το μηδέν.

Μέχρι τις 15:00 ώρα Μόσχας (14:00 ώρα Ελλάδας), η αστυνομία είχε θέσει υπό κράτηση 243 διαδηλωτές σ’ όλη τη Ρωσία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης