Μπορεί ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να ισχυρίζεται ,μέσω των παρεμβάσεών στα media, ότι κρατά χαρακτήρα και δεν υποκύπτει στα κελεύσματα των δανειστών της ισπανικής οικονομίας.
Οι ισπανοί πολίτες ωστόσο που αισθάνθηκαν πια για τα καλά τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας έχουν εντελώς διαφορετική γνώμη. Κατά δεκάδες χιλιάδες γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες της Μαδρίτης εξοργισμένοι από την ανεργία και την φτώχεια που κατατρώει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ισπανίας μια ημέρα μετά τη δήλωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν περισσότερα μέτρα λιτότητας.
Διαδηλωτές από ολόκληρη τη χώρα με σφυρίχτρες στο στόμα κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Αρκετά!» και «Βυθίζουν τη χώρα», διαμαρτυρόμενοι κατά των περικοπών στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί σε μια διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ενέκρινε την Παρασκευή σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την επιβολή μιας νέας σειράς φόρων στον ενεργειακό τομέα της Ισπανίας, και που αναμένεται να της αποφέρουν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει, επίσης, την εισαγωγή νέων φόρων για την πυρηνική ενέργεια, έναν φόρο για την υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως και έναν φόρο 6% στην παραγωγή ενέργειας με όλες τις άλλες δυνατές μορφές.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντιτείνει ότι τα μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί ή ανάκαμψη της οικονομίας. «Αυτές οι θυσίες είναι απόλυτα αναπόφευκτες εάν είναι να διορθώσουμε το δύσκολο οικονομικό κλίμα που βιώνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λούις ντε Γκίντος , προσθέτοντας την χιλιοειπωμένη ατάκα που τόσο συχνά έχει ακουστεί στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία «Θέτουμε τα θεμέλια της ανάκαμψης».
Επισημαίνεται πώς η ανεργία στην Ισπανία έχει ξεπεράσει το 25% επίσημα, η ύφεση έχει για τα καλά εγκατασταθεί στην οικονομία της χώρας ,η Καταλωνία ως αυτόνομη περιοχή έχει επί της ουσίας κηρύξει άτυπη παύση πληρωμών ενώ οι αυτονομιστικές και αποσχιστικές τάσεις διαφόρων περιοχών της χώρας έχουν ενισχυθεί επικίνδυνα.