Ενισχύθηκαν οι θέσεις των περίπου 1.000 στρατιωτών από το Τσαντ, οι οποίοι μάχονται για να δημιουργήσουν κέντρα ελέγχου σε οροσειρά που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, μετέδωσε την Πέμπτη το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι συγκεκριμένες δυνάμεις αποτελούν μέρος ενός διεθνούς εκστρατευτικού σώματος, με την κωδική ονομασία «Afisma», το οποίο αναμένεται να αναλάβει μέσα στους επόμενους μήνες το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της ειρήνης και της ηρεμίας στο εσωτερικό του αφρικανικού κράτους. Έχοντας ως επικεφαλής τον γιο του προέδρου του Τσαντ, οι μηχανοκίνητες μονάδες κατάφεραν να προχωρήσουν περισσότερο μέσα στα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς, καταστρέφοντας βάσεις ενόπλων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα, τζιπ και μεταγωγικά φορτηγά ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες από την απομακρυσμένη πόλη του Κιντάλ (1.200 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπαμάκο) με κατεύθυνση την αχανή έρημο. Αποστολή τους να βρουν και να πλήξουν στρατόπεδα εκπαίδευσης, τα οποία δεν μπορούν να καταστραφούν από τα γαλλικά μαχητικά.

«Αποστολή μας είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατία και να την απομακρύνουμε οριστικά από την περιοχή», τόνισε ο στρατηγός Mahamat Idriss Deby Itno, σε δηλώσεις του στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 2.500 στρατιώτες της «Afisma» (κυρίως από το Τσαντ και τον Νίγηρα) προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στα γαλλικά στρατεύματα, ειδικά τώρα που η στρατιωτική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Serval» έχει μπει αισίως στη δεύτερη βάση της, μετά την ανακατάληψη των κυριότερων πόλεων στον Βορρά. Πλέον, το ζητούμενο είναι η θωράκιση αυτών των περιοχών και η αποτροπή μιας ενδεχόμενης επιστροφής των Ισλαμιστών τόσο μέσα στις μεγάλες πόλεις (Γκάο, Τιμπουκτού, Κιντάλ) όσο και σε απομακρυσμένες μικρές κοινότητες.

Τα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς αποτελούν φυσικό σύνορο ανάμεσα στο Μάλι και την Αλγερία και έχουν ως βασική πύλη εισόδου – εξόδου την περιοχή του Τεσαλίτ (περίπου 200 χλμ. βόρεια του Κιντάλ).

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Περιμένοντας την ειρηνευτική δύναμη, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013, 06:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης