Σε ένα κυνήγι απόδοσης ευθυνών και εντοπισμού συνεργών για τον τριήμερο εφιάλτη στη Γαλλία, o οποίoς ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη με την αιματηρή επίθεση στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo», επιδίδονται από χθες οι αρχές.
Το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί είναι πώς είναι δυνατόν, ένας ολόκληρος μηχανισμός ασφαλείας να αφοπλιστεί επί τρεις μέρες από μια χούφτα ανθρώπωνΜε τον πρόεδρο της χώρας Φρανσουά Ολάντ να εξαγγέλλει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει» και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να παραδέχεται ότι η έκβαση των αστυνομικών επιχειρήσεων σε Παρίσι και Πορτ ντε Βενσάν υπήρξε ανεπιτυχής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως κυβέρνηση, αστυνομία και εισαγγελία, προσπαθούν να βρουν τι έφταιξε και πώς η χώρα επί τρεις ημέρες έζησε τον τρόμο εξαιτίας ακραίων ισλαμιστών που ζούσαν στην ενδοχώρα.
Ο προβληματισμός είναι έκδηλος και το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί είναι πώς είναι δυνατόν, ενώ η κυβέρνηση γνώριζε επί μήνες, κατά τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου, για την ύπαρξη δικτύων που είχαν στοχοποιήσει τη χώρα και μάλιστα είχαν αποπειραθεί στο παρελθόν να διεξαγάγουν χτυπήματα, ένας ολόκληρος μηχανισμός ασφαλείας να αφοπλιστεί επί τρεις ημέρες από μια χούφτα ανθρώπων – έστω και καλά εκπαιδευμένων να εκτελούν.
Αναζητούν το πρόσωπο-κλειδί
Στο μεταξύ μια γυναίκα, η 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η οποία μαζί με τον επί χρόνια σύντροφό της Αμεντί Κουλιμπαλί την περασμένη Πέμπτη σκόρπισαν τον τρόμο στη Μονρούζ του Παρισιού εξαπολύοντας πυρ και σκοτώνοντας μια γυναίκα αστυνομικό, αποτελεί τώρα την υπ’ αριθμό 1 καταζητούμενη στη Γαλλία.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η ίδια να συμμετείχε και στο χθεσινό μακελειό σε εβραϊκό παντοπωλείο, κατά το οποίο σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, τέσσερις όμηροι και ο 33χρονος δράστης Κουλιμπαλί. Eξάλλου αρκετά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η 26χρονη, εκμεταλλευόμενη τον πανικό που επικράτησε κατά την έφοδο στο παντοπωλείο, κατάφερε να χαθεί μες στο πλήθος και να διαφύγει. Σχετικά βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ωστόσο κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για την καταζητούμενη:
Ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο αστυνομική πηγή, αναφέρει ότι η Χαγιάτ Μπουμεντιέν αναχώρησε για την Τουρκία εδώ και μερικές ημέρες και οι αρχές ασφαλείας προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν εάν έχει περάσει από την Τουρκία στη Συρία και στις περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο..
Οι δυνάμεις ασφαλείας θεωρούν ότι η Μπουμεντιέν αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί που θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τυχόν ύπαρξη δικτύου εξτρεμιστών στη Γαλλία.
Κουλιμπαλί και Μπουμεντιέν φαίνεται πως γνώριζαν καλά τους Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, δράστες της αιματηρής επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» την περασμένη Τετάρτη. Η «Le Monde» σκιαγραφεί το προφίλ του ζευγαριού λέγοντας πως είναι υποστηρικτές του ακραίου ισλαμιστή ηγέτη Τζαμέλ Μπεγκάλ. Οι δυο τους μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισκέφτηκαν το 2010 στη νότια Γαλλία τον Μπεγκάλ, σεσημασμένο μέλος της Αλ Κάιντα που έχει καταδικαστεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
«Το φυλετικό ζήτημα εξακολουθεί να είναι ταμπού στη Γαλλία»
Την ώρα που παγκοσμίως παρατηρείται έξαρση του φανατικού Ισλάμ, με την άνοδο του Ισλαμικού Χαλιφάτου και άλλων τζιχαντιστών, οι βρετανικοί «Times», με αφορμή τα γεγονότα στη Γαλλία, φιλοξενούν μια ενδιαφέρουσα και επίκαιρη άποψη την οποία υπογράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Τσαρλς Μπρέμνερ.
Όπως εκτιμά ο ίδιος, «εάν το γαλλικό έθνος και οι θεσμοί του θεωρούνται πια ο εχθρός για τόσο πολλούς μη λευκούς νέους της Γαλλίας, η ευθύνη δεν θα πρέπει να αναζητηθεί αποκλειστικά στην παγκόσμια σύγκρουση των πολιτισμών».
Αντιθέτως, αναφέρει, «σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η αποτυχία της Γαλλίας να ενσωματώσει τα τέσσερα εκατομμύρια των “Maghrebins”, όπως ονομάζονται οι μετανάστες από τη βόρεια Αφρική, στην πλειονότητά τους απόγονοι των Αλγερινών, Μαροκινών και Τυνήσιων που μετακόμισαν στη Γαλλία μετά τη δεκαετία του 1960. Το φυλετικό ζήτημα εξακολουθεί να είναι ταμπού στη Γαλλία. Οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα υπολογίζονται σε 5 με 6 εκατ. και αντιστοιχούν περίπου στο 9% του πληθυσμού».
Συνεχίζοντας ο Μπρέμνερ τονίζει πως «ωστόσο το γαλλικό κοινό σπανίως ακούει ότι το 70% των τροφίμων στις γαλλικές φυλακές είναι μουσουλμάνοι, κι αυτό παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως οι φυλακές αποτελούν το κύριο πεδίο στρατολόγησης για τους τζιχαντιστές».
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όταν το 2005 ξέσπασαν οι ταραχές στα προάστια, λίγοι έθιξαν το θέμα της αποξένωσης των Αράβων και μαύρων νέων, που έχουν καταλήξει να βλέπουν τη Γαλλία ως εχθρό. Τα ποσοστά της ανεργίας και της εγκληματικότητας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα μεταξύ των μουσουλμάνων από ό,τι στην υπόλοιπη λευκή Γαλλία».
Ανησυχία από το Ισραήλ – Με επιθέσεις απειλεί η Αλ Κάιντα
Κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιθέσεων, το Ισραήλ είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την «τρομοκρατική επίθεση» στη Γαλλία.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση στο Παρίσι» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.
«Η τρομοκρατική επίθεση που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες δεν έχει στόχο μόνο τον γαλλικό λαό ή τους Εβραίους της Γαλλίας, αλλά όλο τον ελεύθερο κόσμο» πρόσθεσε.
Νωρίτερα χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη Γαλλία και τις άλλες χώρες που είναι αντιμέτωπες με ενέργειες όπως αυτή κατά του σατιρικού περιοδικού να ενωθούν σε μια «μεγάλη επίθεση» εναντίον του ακραίου Ισλάμ.
«Οι τρομοκράτες αυτοί σκοτώνουν δημοσιογράφους στο Παρίσι, αποκεφαλίζουν εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία, απάγουν μαθήτριες στη Νιγηρία, ανατινάσσουν εκκλησίες στο Ιράκ, σκοτώνουν τουρίστες στο Μπαλί, ρίχνουν ρουκέτες εναντίον αμάχων από τη Γάζα και επιθυμούν να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα στο Ιράν» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα με επιθέσεις απειλεί τη Γαλλία το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τον διαδικτυακό τόπο παρακολούθησης ισλαμικών ιστοσελίδων SITE, ένας εκ των επικεφαλής της Αλ Κάιντα στη Υεμένη δήλωσε σε ηχογραφημένο μήνυμά του ότι η φονική επίθεση στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» έγινε εξαιτίας των προσβολών που υπέστη ο προφήτης.
Ο σεΐχης Χαρίθ αλ Ναντχάρι υποστήριξε στο ίδιο μήνυμα ότι οι επιτιθέμενοι ήταν μια ομάδα από «πιστούς στρατιώτες του Θεού», που δίδαξαν στους Γάλλους τα όρια της ελευθερίας του λόγου.
Ωστόσο δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.
Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού το Παρίσι
Την ίδια ώρα η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση υψίστου συναγερμού. Πεντακόσιοι επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του σχεδίου αντιτρομοκρατικής προστασίας «Vigipirate», ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας μία ημέρα πριν από τη μαζική πορεία που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα υπέρ της ελευθερίας.
«Αυτή η ενίσχυση των 500 στρατιωτικών στην Ιλ ντε Φρανς (σ.σ.: την περιφέρεια όπου ανήκει το Παρίσι) θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις» εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγού του γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν.
Οι στρατιώτες που θα προστεθούν στο ήδη αναπτυγμένο δυναμικό της αστυνομίας θα είναι συνολικά 1.100 από σήμερα και ο αριθμός τους θα ανέλθει στους 1.350 αύριο στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιοχή.
Φόβοι αντιποίνων από τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας
Η μουσουλμανική κοινότητα έχει καταδικάσει τις επιθέσεις αναφέροντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι παραβίασαν το Ισλάμ για να εξυπηρετήσουν τα εγκληματικά τους σχέδια».
Το Γαλλικό Συμβούλιο μουσουλμάνων (CFCM) κάλεσε τους μουσουλμάνους κατοίκους της Γαλλίας να είναι προσεκτικοί «απέναντι σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης εκ μέρους εξτρεμιστικών ομάδων, όποιες και αν είναι αυτές».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Τζαμιών της Γαλλίας Μοχάμεντ Μουσαουί, η οποία επιβλέπει 400 ναούς στη χώρα, εξέφρασε τον φόβο του για αντίποινα λέγοντας ότι «οι τρομοκράτες θέλουν να επιτείνουν την ένταση».
H δημοσιογράφος και διανοούμενη Χανάν Μπεν Ρουμά τόνισε ότι «η σφαίρα του φασισμού εκρήγνυται και πάλι. Η άκρα δεξιά θα κερδίσει πάλι. Φοβάμαι ότι οι Γάλλοι θα ευαισθητοποιηθούν πάλι απέναντι σε ακραίες θέσεις». Η δήλωση αυτή ακολούθησε μεταξύ άλλων το αίτημα της επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» να επαναξεταστεί η επαναφορά της θανατικής ποινής.
Για τον ισλαμολόγο Ρασίντ Μπενζίν «ξεκινάει μια πολύ δύσκολη περίοδος. Αυτή η ακραία πράξη σημειώνεται σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο κλίμα. Είναι φαύλος κύκλος».
Σημειώνεται ότι ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στη Γαλλία ήταν ο Χαμόντα Τζαντουμπί, τον Σεπτέμβριο του 1977. Η ποινή καταργήθηκε με νόμο στις 9 Οκτωβρίου του 1981, επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν.
MI5: Φόβοι για μαζικές επιθέσεις τζιχαντιστών στη Δύση
Μαχητές της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν επιθέσεις σε χώρες της Δύσης, δήλωσε ο Άντριου Πάρκερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βρετανίας MI5.
Μιλώντας μετά την επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας «Charlie Hebdo», κατά την οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 12 άνθρωποι, ο Πάρκερ προειδοποίησε πως είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί επίθεση και στη Μεγάλη Βρετανία.
«Μια ομάδα βασικών τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν να φέρουν εις πέρας επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Δύση» ανέφερε ο Πάρκερ σε μια από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες του.
Το χρονικό μιας τραγωδίας
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015. Δύο ένοπλοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» και ανοίγουν πυρ κατά ριπάς. Από τους πυροβολισμούς πέφτουν νεκροί 12 εργαζόμενοι – δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι. Αυτόπτης μάρτυρας τους χαρακτηρίζει «πολύ ήρεμους, πολύ αποφασισμένους, πολύ ισορροπημένους και επαγγελματίες». Μετά το μακελειό ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών, βγαίνουν από το κτήριο ψύχραιμοι και καταφέρνουν να διαφύγουν με κλεμμένο αυτοκίνητο το οποίο εν συνεχεία εγκαταλείπουν. Αμέσως κινητοποιούνται οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού. Τα ίχνη τους χάνονται. Όπως θα επιβεβαιωθεί αργότερα, κατευθύνονται προς τη βορειοανατολική Γαλλία, σε δασική έκταση στο Ρετζ.
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015. Δύο ένοπλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, με πολυβόλα ανοίγουν πυρ κατά δημοτικών αστυνομικών. Από το περιστατικό σκοτώνεται γυναίκα αστυνομικός. Οι δράστες τρέπονται σε φυγή μέσω του μετρό. Στην αστυνομία σημαίνει συναγερμός. Σε ένα χωριστό γεγονός σημειώνεται έκρηξη σε άδειο εστιατόριο κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Βιλφράνς σιρ Σαόν, βόρεια της Λυών.
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή εκτυλίσσεται το τελευταίο «ταγκό θανάτου», με διπλή επίθεση στο Παρίσι και στην επαρχία Νταμαρτίν αν Γκελ. Στην πρώτη περίπτωση ο 33χρονος Κουλιμπαλί και ενδεχομένως η 26χρονη σύντροφός του Χαγιάτ Μπουμεντιέν εισβάλλουν σε εβραϊκό παντοπωλείο και κρατούν τουλάχιστον 15 ανθρώπους υπό ομηρία. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης φώναξε: «Είμαι ο Αμεντί Κουλιμπαλί, από το Μάλι και Μουσουλμάνος. Ανήκω στο Ισλαμικό Χαλιφάτο». Ο άνθρωπος που έπεσε θύμα ομηρίας αναφέρει: «Μας ανάγκασε να αφήσουμε τα κινητά μας στο πάτωμα και περπατούσε στο μαγαζί δικαιολογώντας τον εαυτό του. Ξαφνικά, κάποιος προσπάθησε να πάρει ένα όπλο που είχε αφήσει ο δράστης στο ταμείο, αλλά δεν λειτουργούσε. Εκείνος γύρισε και τον εκτέλεσε, σκοτώνοντάς τον ακαριαία».
Λίγες ώρες νωρίτερα γίνεται γνωστό ότι οι δράστες του αιματοκυλίσματος στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» κρατούν όμηρο σε τυπογραφείο στην πόλη Νταμαρτίν αν Γκελ. Ο Κουλιμπαλί ζητεί επίμονα από τους αστυνομικούς να επιτρέψει τη διαφυγή των αδελφών Κουασί.
Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επικοινωνία και επί μία ώρα διαπραγματεύονται για το πώς θα εξουδετερώσουν τους δράστες. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιείται διπλή έφοδος στο παντοπωλείο και στο τυπογραφείο. Και από τα δύο κτήρια αναδίδονται πυκνοί καπνοί, ενώ ακούγονται εκρήξεις, πυροβολισμοί και κραυγές. Ο τελικός απολογισμός είναι επτά νεκροί, τέσσερις όμηροι και οι τρεις δράστες, οι αδελφοί Κουασί και ο Κουλιμπαλί. Άγνωστη παραμένει η τύχη της συντρόφου του τελευταίου.
Τελικός απολογισμός: 20 νεκροί στον βωμό του φονταμενταλισμού…
Διαβάστε επίσης:
Πνίγηκε στο αίμα η επιχείρηση διάσωσης
Το σκοτεινό παρελθόν των εκτελεστών
Καρέ-καρέ η έφοδος στο εβραϊκό παντοπωλείο και η εξουδετέρωση του Κουλιμπαλί
Ντοκουμέντο: Ο ένοπλος Κουλιμπαλί κείται νεκρός στο πεζοδρόμιο
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου