Του Κώστα Μπετινάκη

Το τουρκικό πυροβολικό εξακολουθεί να βάλλει εναντίον επιλεγμένων στόχων στη Συρία, αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτόν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός αλλά και δημιουργώντας διεθνείς διπλωματικές επιπλοκές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ εξέφρασε «περιορισμένη αισιοδοξία» για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, «καθώς η στρατιωτική κατάσταση παραμένει περίπλοκη». Επέκρινε επίσης σε συνέντευξή του στο «Euronews» τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, σύμφωνα με τις οποίες «οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε χερσαίες επιχειρήσεις, ακόμη κι αν Ρωσία και Ιράν αρνηθούν να συμμετάσχουν».

Το τουρκικό πυροβολικό συνέχισε τους βομβαρδισμούς μέσα στο συριακό έδαφος με επιλεγμένους στόχους, κυρίως θέσεις των Κούρδων της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας στην περιοχή του Αζάζ, βόρεια από το Χαλέπι.

Και ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τους βομβαρδισμούς, η Άγκυρα ενημέρωνε την Ουάσινγκτον ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους στη μεθοριακή γραμμή Συρίας-Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου -όπως ανακοινώθηκε- ενημέρωσε για την τουρκική θέση και τις ανησυχίες τηλεφωνικά τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Τζο Μπάιντεν του είπε πως θα ενημερώσει για τις τουρκικές απόψεις «τα ενδιαφερόμενα μέρη».

«Θα λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να κατοχυρώσουμε ασφαλές περιβάλλον για τα τουρκικά εδάφη, είτε από το Daesh (Ισλαμικό Χαλιφάτο) είτε το συριακό καθεστώς» είπε ο Νταβούτογλου.

Τουρκία και ΗΠΑ διαφωνούν ως προς το PYD, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, που δημοσιοποίησε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu Agency στις 14 Φεβρουαρίου, αναφέρεται πως τα πλήγματα εναντίον θέσεων του PYD από το τουρκικό πυροβολικό που σταθμεύει στην περιοχή των τουρκικών συνόρων πραγματοποιήθηκαν «σε αντιπαράθεση με τους κανόνες εμπλοκής».

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας İsmet Yılmaz (στο κέντρο της φωτογραφίας) αρνήθηκε πως Τούρκοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία το Σαββατοκύριακο και διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «δεν σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στη γειτονική χώρα».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Yalçın Akdoğan δήλωσε πως η Τουρκία «θα σταματήσει να τηρεί αμυντική στάση για τη διατήρηση της ασφάλειας της χώρας λόγω των εξελίξεων στη Συρία».

Η κυβέρνηση της Δαμασκού καταδίκασε τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες χαρακτηρίζοντάς τες «εγκληματικές» και κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει.

Τα γεγονότα τούτα συμβαίνουν καθώς έχει αλλάξει άρδην η στρατιωτική κατάσταση στη βόρεια Συρία, μετά τις επιτυχίες που σημείωσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, διακόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών από την Τουρκία και έχοντας περικυκλώσει το Χαλέπι.

Με τις αποφάσεις του για «ενεργότερη συμμετοχή» στα διαδραματιζόμενα στη Συρία, το καθεστώς Ερντογάν δείχνει ότι έπαιζε τον ρόλο του κύριου «σπόνσορα» της απειλής των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή. Με την τουρκική ελίτ (οι κατηγορίες να αγγίζουν και το προεδρικό περιβάλλον) ότι συμμετέχει στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Η επιτυχία των κυβερνητικών δυνάμεων αποτρέπει τα σχέδια του Ερντογάν να δημιουργήσει ζώνη άμεσης επιρροής σε βάθος πλέον των 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος, από τη Γιαραμπλούς ως την Αζάζ, περιοχή που ελέγχεται τώρα κυρίως από τους τζιχαντιστές, με πρόφαση την απειλή των Κούρδων αυτονομιστών.

Επικίνδυνο σενάριο

Εκείνο που προκαλεί δέος είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να προωθήσει τη δύναμη των 18.000 στρατιωτών της με άρματα και πυροβολικό που έχει συγκεντρώσει στη μεθοριακή αυτή γραμμή, σε συριακό έδαφος.

Τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχύσουν ρωσικά βομβαρδιστικά, αλλά και ιρανικές δυνάμεις καθώς και Χεσμπολά του Λιβάνου που συνεργάζονται. Οπότε το δίλημμα θα βρεθεί στο ΝΑΤΟ, αν θα πρέπει να ενισχύσει την τουρκική επιθετική ενέργεια.

Επειδή σε περίπτωση που απελευθερωθεί πλήρως η «επίμαχη» περιοχή από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, θα αποτραπεί και η κλιμάκωση της θολής διεθνούς ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολέμου στη Συρία.

Τότε οι δυνάμεις που σχεδίασαν τη συριακή κρίση θα πρέπει να περιορισθούν στο κατακερματισμένο Ιράκ για να συνεχίσουν την καταστροφική τους δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή.

Το ερώτημα που παραμένει είναι τότε προς τι η «συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία»;

Προφανής είναι η διπλωματική παραχώρηση της Ρωσίας, σε μια στιγμή που η πλάστιγγα γέρνει προς το μέρος της δύναμης που υποστηρίζει.

Ίσως, όμως, επειδή η Μόσχα έχει προβλέψει πως τα συμφωνηθέντα δεν θα τηρηθούν από τα άλλα μέρη, γνωρίζει πως τότε η κατάσταση στη Συρία θα θυμίζει εκείνη της Ουκρανίας, όπου η Δύση δεν μπορεί να καυχηθεί πως έχει κερδίσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης