Τουλάχιστον 127 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αεροπορικού δυστυχήματος το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών, Rawal Khan Maitla, όλοι οι επιβάτες του αεροπλάνου είναι νεκροί.
Η ανάσυρση των νεκρών από τα συντρίμμια έχει σταματήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, με πάνω από 110 σορούς να έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία μέσα σε ειδικούς σάκους. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν αδιευκρίνιστα ωστόσο απαντήσεις αναμένεται να δώσει το «μαύρο» κουτί το οποίο έχει εντοπιστεί από τα μέλη των σωστικών συνεργείων.
Αρχικά, οι Αρχές είχαν αναφέρει πως ο αριθμός των επιβατών ήταν 131, ωστόσο στη συνέχεια με νεώτερη ανακοίνωση έγινε γνωστό πως δεν ξεπερνούσαν τους 127.
«Πιστεύουμε πως οι άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροπλάνο ήταν 131», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Αεροπορίας, Pervaz George.
Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας «Bhoja Air», εξήγησε πως το αεροσκάφος, τύπου Boeing 737, που εκτελούσε την προγραμματισμένη πτήση, BHO-213, από το Καράτσι στο Ισλαμαμπάντ κατέπεσε στο χωριό Χουσεΐν Αμπάντ εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η συντριβή του αεροπλάνου συνέβη λίγα λεπτά πριν προσεγγίσει το διεθνές αεροδρόμιο της πακιστανικής πρωτεύουσας.
Όπως μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, κομμάτια του αεροσκάφους εντοπίζονταν μέχρι και ένα χλμ. μακριά από το σημείο της πρόσκρουσης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η περιοχή έχει γεμίσει με συντρίμμια, θέσεις επιβατών και ανθρώπινα μέλη.
Η «μοιραία» πτήση απογειώθηκε από το Καράτσι στις 17.00 το πρωί, τοπική ώρα, (14.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ στις 18.50 το απόγευμα (15.50 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος).
«Το αεροπλάνο κατέπεσε πάνω στη στέγη ενός κτηρίου και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες», τόνισε κάτοικος του χωριού στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Μιλώντας στο Associated Press, ο Fazle Akbar, εκπρόσωπος της τοπικής Αστυνομίας ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν επιζώντες.
«Θα ήταν θαύμα αν καταφέρναμε να εντοπίσουμε κάποιον από τους επιβάτες ζωντανό», εξήγησε.
Δείτε το video…
Στιγμές αγωνίας στα αεροδρόμια
Εν τω μεταξύ δεκάδες συγγενείς των επιβατών συγκεντρώθηκαν στα αεροδρόμια του Καράτσι και του Ισλαμαμπάντ προκειμένου να μάθουν πληροφορίες για το αεροπορικό δυστύχημα. Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα έδειχναν ανθρώπους να αγκαλιάζονται μεταξύ τους και να περιμένουν με αγωνία κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους.
Σε ανακοίνωσή της η «Bhoja Air» επεσήμανε πως γίνονται προσπάθειες να μεταφερθεί ένα μέλος κάθε οικογένειας στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας.
Στο Ισλαμαμπάντ, ένας άνδρας φώναζε «οι δύο κόρες μου είναι νεκρές», πριν σωριαστεί στο έδαφος σε κατάσταση σοκ.
«Δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση. Δεν ξέρουμε ούτε το πού ούτε το πότε θα μεταφερθούν οι σοροί των νεκρών», δήλωσε οργισμένος ένας άλλος.
Δείτε το video…
Συντετριμμένος ο πρωθυπουργός
Στις πρώτες του δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός του Πακιστάν εμφανίστηκε συντετριμμένος από το δυστύχημα, υπογραμμίζοντας πως έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας.
«Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένος από το δυστύχημα. Έχω δώσει εντολή σε όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Αεροπορίας να βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να συμμετάσχουν στο έργο της διάσωσης», τόνισε ο Yusuf Raza Gilani.
Η «Bhoja Air» είναι μια μικρή εμπορική αεροπορική εταιρεία η οποία ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες της, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, με τον στόλο της να αποτελείται από πέντε αεροσκάφη, τύπου Boeing 737. To 2000 είχε κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων. Εκπρόσωπος της ανέφερε πως τα αίτια του δυστυχήματος δεν μπορούν να συνδέονται με την παλαιότητα του αεροσκάφους καθώς όπως υποστήριξε το τελευταίο βρισκόταν σε «αρίστη κατάσταση».
Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στο Πακιστάν. Τον Ιούλιο του 2010, ένα αεροσκάφους, τύπου «Airbus A321», κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ, προκαλώντας τον θάνατο και των 152 επιβατών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό.
Το πρώτο καταγεγραμμένο αεροπορικό δυστύχημα στην ασιατική χώρα συνέβη το 1953. Εκείνη τη χρονιά ένα αεροσκάφος, τύπου DH-106 Comet, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο στο Καράτσι. Έντεκα άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.
Διαβάστε επίσης:
Συντριβή αεροπλάνου στο Ισλαμαμπάντ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012, 17:42
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας