Η Ουάσινγκτον σπεύδει να θωρακίσει με αντιπυραυλική ασπίδα την αμερικανική βάση στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό, ως απάντηση στην ανακοίνωση της Βορείου Κορέας, η οποία θεωρητικά τουλάχιστον βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενισχύοντας την επικοινωνιακή πίεση που ασκεί στον άξονα «ΗΠΑ – Νότιος Κορέα» μέσω των διεθνών ΜΜΕ, η ηγεσία της Βορείου Κορέας ανακοίνωσε πως εδόθη η τελική διαταγή στις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες να επιφέρουν πυρηνικό πλήγμα σε αμερικανικούς ή νοτιοκορεατικούς στόχους.

Στην κλιμάκωση αυτή απαντούν οι Αμερικανοί, οι οποίοι θωρακίζουν το τόξο με στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στον Ειρηνικό και βεβαίως στη χερσόνησο της Κορέας.

Πέρα από την πολεμική ρητορική που κλιμακώνεται, οι ΗΠΑ, αν και αμφισβητούν τη δυνατότητα της Βορείου Κορέας να πλήξει με πυρηνικά στόχους επί αμερικανικού εδάφους, εντούτοις οφείλουν να πάρουν στα σοβαρά την όποια απειλή. Είναι εξακριβωμένο πως η Βόρειος Κορέα μπορεί να επιφέρει συμβατικού τύπου χτυπήματα αλλά αμφιβόλου αξιοπιστίας με πυραύλους μέσου βεληνεκούς σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατηγικά σημεία στις εγγύς περιοχές του Ειρηνικού.

Β. Κορέα: «Πράσινο» φως για επιθέσεις με πυρηνικά κατά αμερικανικών στόχων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τελική έγκριση για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων πιθανών πληγμάτων με πυρηνικά όπλα, έδωσε την Τετάρτη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Β. Κορέας η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Επικαλούμενο ανακοίνωση του επίσημου βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA, αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον έχει λάβει επίσημη ενημέρωση πως «οι αμερικανικές απειλές θα συντριβούν μέσω πυρηνικών πληγμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενημερώνουμε επίσημα τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο ότι η διαρκώς αυξανόμενη επιθετική πολιτική των Η.Π.Α. κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και η απερίσκεπτη πυρηνική απειλή θα συντριβεί από την ισχυρή θέληση όλων των διαθέσιμων Υπηρεσιών και του προσωπικού. Αυτή η χωρίς έλεος επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει εξεταστεί και επικυρωθεί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Caitlin Hayden, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ζητήματα Διεθνούς Ασφάλειας, χαρακτήρισε «άχρηστη και μη εποικοδομητική» τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, καλώντας τη Β. Κορέα να σταματήσει να κλιμακώνει τη ρητορική της.

«Πρόκειται για μια ακόμη ανακοίνωση, η οποία εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο μιας προκλητικής ρητορικής που το μόνο που πετυχαίνει είναι την περαιτέρω απομόνωση της Β. Κορέας από τη διεθνή κοινότητα, υποσκάπτοντας τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης.

«Έξυπνο» σύστημα αεράμυνας στη νήσο Γκουάμ

Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι Η.Π.Α. σκοπεύουν να αναπτύξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας στο νησάκι Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκεται μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση.

Το «Thaad» αποτελεί ένα «έξυπνο» τεχνολογικό μέσο, με το οποίο καθίσταται δυνατή η εξουδετέρωση βαλλιστικών πυραύλων. Ανάμεσα στα μηχανήματα που περιλαμβάνει είναι συστήματα παρακολούθησης και εκτοξευτήρες αναχαίτισης πυραύλων.

«Πρόκειται για μια προληπτική κίνηση η οποία έχει στόχο να ενισχύσει την τοπική άμυνα ενάντια σε μια βαλλιστική απειλή από τη Β. Κορέα. Οι Η.Π.Α. παραμένουν σε εγρήγορση απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις και είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το αμερικανικό έδαφος, τους συμμάχους και τα εθνικά τους συμφέροντα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει πως έδωσε εντολή στον στρατό να στοχεύει με συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων αμερικανικές βάσεις στη Ν. Κορέα και τη νήσο Γκουάμ.

«Σοβαρή η πυρηνική απειλή της Β. Κορέας»

Η ανακοίνωση της Β. Κορέας -σύμφωνα με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαθέτουν την εξουσιοδότηση να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή πόλεμο- έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α., Chuck Hagel, περί της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Κορεατική. Ειδικότερα, εξήγησε πως «οι πυρηνικές απειλές της Β. Κορέας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, καθώς αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και τις Η.Π.Α.».

«Διαθέτουν τώρα μια πυρηνική και βαλλιστική ικανότητα και αυξάνουν την επικίνδυνη πολεμοχαρή ρητορική τους. Αυτό δημιουργεί έναν πραγματικό και σοβαρό κίνδυνο και μια απειλή για τα συμφέροντα των συμμάχων της Ουάσιγκτον στην περιοχή», σημείωσε στο περιθώριο της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (NDU).

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως οι Η.Π.Α. εργάζονται προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης.

Διεθνείς αναλυτές πάντως επεσήμαναν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Β. Κορέα να ξεκινήσει επιχειρήσεις μαζικής κλίμακας σε βάρος της Ν. Κορέας και πολύ περισσότερο κατά των Η.Π.Α., επαναλαμβάνοντας πως ο ηγέτης της ασιατικής χώρας, Kim Jong-un, επαναλαμβάνει την τακτική του πατέρα του, Kim Jong-il, για την επανέναρξη των συνομιλιών αναφορικά με την αποστολή διεθνούς επισιτιστικής βοήθειας.

Οι απειλές κατά πάντων έχουν ως βασική επιδίωξη την άσκηση πιέσεων προς τη διεθνή κοινότητα, καθώς μια πολεμική σύρραξη στην Κορεατική θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία, σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία πλήθος χωρών της Δύσης αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Tο χρονικό της κρίσης
:
12 Δεκεμβρίου: Εκτόξευση πυραύλου για τη μεταφορά μετεωρολογικού δορυφόρου στο Διάστημα – Καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καθώς θεωρήθηκε συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου
12 Φεβρουαρίου: Τρίτη πυρηνική δοκιμή (μετά τις αντίστοιχες του 2006 και 2009)
7 Μαρτίου: Υιοθέτηση νέου γύρου σκληρών οικονομικών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. κατά της Πιονγκγιάνγκ
11 Μαρτίου: Έναρξη των ετήσιων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Η.Π.Α. και Ν. Κορέας
19 Μαρτίου: Πτήσεις βομβαρδιστικών B-52 πάνω από την Κορεατική
20 Μαρτίου: Κυβερνο-επίθεση κατά τραπεζών και Μ.Μ.Ε. στη Ν. Κορέα – Φωνές για βορειοκορεατικό «δάκτυλο»
27 Μαρτίου: Η Β. Κορέα διακόπτει την «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή με τη Ν. Κορέα και κλείνει τα σύνορά της
28 Μαρτίου: Μαχητικά B-2 πετούν πάνω από την Κορεατική
30 Μάρτιου: Κήρυξη της Β. Κορέας σε κατάσταση πολέμου – Στάση αναμονής από Η.Π.Α. και Ν. Κορέα
2 Απριλίου: Η Πιονγκγιάνγκ ανακοινώνει την επανέναρξη λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Γιονγκμπιόν.

Δυσφορία Η.Π.Α. για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα στην Γιονγκμπιόν

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο άσκησε εκ νέου έντονη κριτική στην Πιονγκγιάνγκ για το γεγονός ότι συνεχίζει να παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ειδικά μετά την απόφασή της να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα που βρίσκεται στην περιοχή της Γιονγκμπιόν. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση σταμάτησε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2007 στο πλαίσιο συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Β. Κορέας σε αντάλλαγμα της αποστολής διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, George Little, η ενέργεια αυτή μαρτυρά την πρόθεση της Πιονγκγιάνγκ να εξάγει πλουτώνιο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

«Η Β. Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες», σημείωσε, την ίδια στιγμή που απέφυγε να απαντήσει αν η χώρα του σκοπεύει να στείλει στην περιοχή ένα εξειδικευμένο σύστημα εξουδετέρωσης βαλλιστικών πυραύλων, πληροφορία που ωστόσο επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το ίδιο το Πεντάγωνο.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η αποστολή δύο καταδρομικών, εφοδιασμένων με οπλικά συστήματα για την καταστροφή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς («USS Decatur» και «USS McCain») δεν συνδέεται με την κορύφωση της επιθετικής ρητορικής της Β. Κορέας, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμματισμένης αναδιάρθρωσης των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ειρηνικού.

Διαβάστε επίσης:
Στην αντεπίθεση οι Η.Π.Α. μετά τις προκλήσεις της Β. Κορέας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 06:32

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης