Ο πλοηγός ενός αεροπλάνου των ρωσικών αερογραμμών, το οποίο συνετρίβη τον περασμένο Ιούνιο προκαλώντας τον θάνατο 47 ανθρώπων, είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Διακρατικής Αεροπλοΐας της Ρωσίας.

«Φαίνεται ότι ο πιλότος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ την ώρα που το πλήρωμα του αεροπλάνου επιχειρούσε να προσγειώσει το αεροπλάνο. Οι αντιδράσεις του ήταν εξαιρετικά μειωμένες στις υποδείξεις του πύργου ελέγχου», τονίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται στα δεδομένα που ελήφθησαν από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνο, τις ηχογραφημένες συνομιλίες του πιλότου με τον πύργο ελέγχου και τα στοιχεία τοξικολογικών ελέγχων. Σε ένα σημείο της μάλιστα επισημαίνεται ότι ο πύργος ελέγχου επανέλαβε αρκετές φορές στον πιλότο ότι πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία προσγείωσης.

Αν και εξαιρετικά έμπειρος (25 χρόνια στα αεροπλάνα με πάνω από 13.000 ώρες πτήσεις), ο πιλότος είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ (0,81 γρ./λίτρο ) η οποία μείωσε την πνευματική του διαύγεια με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η κριτική του σκέψη.

Το αεροσκάφος, τύπου Tupolev-134, προσέκρουσε στις κορυφές δέντρων με αποτέλεσμα να ξεφύγει από την πορεία του και να συντριβεί στο έδαφος την ώρα που προσγειωνόταν εν μέσω πυκνής ομίχλης στο αεροδρόμιο της πόλης Πετρόζαβόντσκ στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ήταν το πρώτο μιας σειράς αεροπορικών δυστυχημάτων που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στη Ρωσία, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα για την ασφάλεια της αεροπλοΐας στη χώρα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης