Οι Ρουμάνοι βουλευτές υιοθέτησαν σήμερα ένα νόμο που επιτρέπει την θανάτωση των αδέσποτων σκύλων, ένα νομοθέτημα το οποίο επικρίνεται σφόδρα από τους φίλους των ζώων.

Ο νόμος, ο οποίος επιτρέπει την θανάτωση με ευθανασία των αδέσποτων αν δεν τα ζητήσει κάποιος μέσα σε διάστημα 14 ημερών από την σύλληψή τους, υιοθετήθηκε με 266 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 20 αποχές, ενώ πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο εναντίον του μέτρου αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υιοθέτηση του νέου νόμου έρχεται μία εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός παιδιού το οποίο είχαν δαγκώσει σκύλοι κοντά σε ένα πάρκο της ρουμανικής πρωτεύουσας. Η παρουσία περίπου 40.000 αδέσποτων σκύλων – σύμφωνα με τη νομαρχία και τις φιλοζωικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – στο Βουκουρέστι, μια πόλη 1,7 εκατ. κατοίκων, είναι ένα θέμα πολεμικής που επανέρχεται στη Ρουμανία.

Ένα μέρος της ρουμανικής κοινής γνώμης και οι φιλοζωικές ενώσεις προωθούν ως λύσεις για το πρόβλημα την στείρωση και την υιοθεσία. Ένα άλλο μέρος του πληθυσμού, καθώς και ορισμένα πολιτικά κόμματα, υποστηρίζουν αντιθέτως την ευθανασία.

Ένας προηγούμενος νόμος που επέτρεπε την θανάτωση των αδέσποτων σκύλων είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός τον Ιανουάριο του 2012. Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα θα πρέπει τώρα, πριν τεθεί σε ισχύ, να επικυρωθεί από τον πρόεδρο, Τράιαν Μπασέσκου – ο οποίος τάσσεται υπέρ της θανάτωσης των αδέσποτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή του φαινομένου των αδέσποτων στη Ρουμανία ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξαιτίας των κατεδαφίσεων τις οποίες είχε διατάξει το καθεστώς Τσαουσέσκου. Ολόκληρες συνοικίες που αποτελούνταν από σπίτια με αυλή εξαφανίστηκαν για να αντικατασταθούν από σειρές πολυκατοικιών, στις οποίες οι σκύλοι δεν μπορούσαν πια να βρουν μια θέση.

Η εγκατάλειψη είναι επίσης μια σημαντική πηγή του προβλήματος, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ζώων βρίσκονται κάποια στιγμή με υπερβολικά πολλά κουτάβια επειδή δεν στειρώνουν τα ζώα τους. Σύμφωνα πάντως με διάφορες ΜΚΟ, σχεδόν 145.000 αδέσποτοι σκύλοι θανατώθηκαν στο Βουκουρέστι ήδη στο διάστημα από το 2001 ως το 2007, πριν απαγορευθεί η ευθανασία τους.

Πολλές πόλεις στον κόσμο έχουν πληθυσμούς αδέσποτων. Στο Σαντιάγο της Χιλής, για παράδειγμα, είναι περίπου 500.000 σε 6 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όμως, για να μειωθεί αυτός ο υπερπληθυσμός, οι Αρχές του Σαντιάγο προτίμησαν να προκρίνουν την στείρωση, την υιοθεσία και την ευθύνη των ιδιοκτητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης