Με τους Τόριδες (Συντηρητικοί) πρώτο κόμμα με διαφορά, που ξεπέρασαν όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και εξασφάλισαν αυτοδυναμία, οι Εργατικοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι των χθεσινών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για «αξιοθαύμαστο – εκπληκτικό θρίαμβο» γράφει ακόμη και η προσκείμενη στους Εργατικούς «Guardian». Ήδη οι ηγέτες των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ και του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ παραιτήθηκαν, ενώ την αποχώρησή του από το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών προανήγγειλε ο Νικ Γκλεγκ.
Με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται σε εξέλιξη εξέλιξη, το BBC προβλέπει ότι οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 331 έδρες, οι Εργατικοί 232 έδρες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) 56, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 8, το κόμμα της Ουαλίας 3, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) 2, οι Πράσινοι 1 και τα υπόλοιπα κόμματα 19. Ο μαγικός αριθμός για την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν 326.
Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί δεν κατάφερναν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των εδρών, θα ξεκινούσαν διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Παράλληλα, υπήρχε πάντα στο τραπέζι το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι Συντηρητικοί δεν θα είχαν την πλειοψηφία, ωστόσο θα έφερναν προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδια, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει επανειλημμένα τονίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα πως επιθυμεί να προχωρήσει σε αποκέντρωση εξουσιών, ενισχύοντας -κυρίως- το σκωτσέζικο κοινοβούλιο στον απόηχο του πρόσφατου δημοψηφίσματος.
Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά τόσο για το Εργατικό Κόμμα όσο και για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη από το 1945, κερδίζοντας τις 56 από τις 59 έδρες στη Σκωτία. Ο Εντ Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το αποτέλεσμα. «Δεν κατορθώσαμε να επιτύχουμε εκείνα που επιδιώκαμε σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία» τόνισε.
Είναι η δεύτερη φορά που διαψεύδονται οι δημοσκοπήσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας. Η προηγούμενη ήταν όταν -παρά τις αντίθετες προβλέψεις- ο Εντ Χηθ είχε νικήσει τον Εργατικό αντίπαλό του και πρωθυπουργό, Γουίλσον. Σύμφωνα με το BBC, το 66% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες.
«Δυνατή βραδιά»
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μια «πολύ δυνατή βραδιά».
Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Όξφορντσαϊρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων και κυβερνητικός εταίρος του Κάμερον, Νικ Γκλεγκ, έκανε λόγο για μια «βραδιά τιμωρίας» του κόμματός του, το οποίο φαίνεται να πληρώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι υψηλές επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας δεν μεταφράζονται σε άμεσα οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών.
Βουλευτής ετών… 20
Στα αξιοσημείωτα της εκλογικής διαδικασίας είναι η εκλογή της υποψήφιας του SNP Μάρε Μπλακ σε βουλευτική έδρα. Η 20χρονη κέρδισε με μεγάλη διαφορά τον Ντάγκλας Αλεξάντερ -μία από τις κεντρικές μορφές του Εργατικού Κόμματος.
Πρόκειται για τη νεότερη βουλευτή που εκλέγεται από το 1667, οπότε ο Κρίστοφερ Μονκ είχε εισέλθει στο Κοινοβούλιο σε ηλικία μόλις 13 ετών. Η φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης συγκέντρωσε 23.548 ψήφους έναντι 17.864 του Αλεξάντερ, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του και χαιρέτισε την «εξαίρετη εκστρατεία» την οποία διεξήγαγε η νεαρή αντίπαλός του. Η Μπλακ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, τόνισε σε δηλώσεις της στο Πέισλι, κοντά στη Γλασκώβη, ότι η νίκη της θα συμβάλει στο να «ακουστεί στο Ουεστμίνστερ, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η φωνή αυτής της περιφέρειας και του συνόλου της Σκωτίας».
«Υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω αυτήν τη φωνή όχι μόνο για να βελτιωθεί η τύχη της Σκωτίας, αλλά επίσης για να ασκηθεί μια προοδευτική πολιτική, η οποία θα ωφελήσει τους Βρετανούς στο σύνολό τους» πρόσθεσε η 20χρονη Μπλακ, εν μέσω επιδοκιμασιών.
Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζει να διεξαγάγει σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποσχέθηκε στη Σκωτία ότι θα της παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες «από oπουδήποτε αλλού στον κόσμο», έπειτα από την ηχηρή εκλογική του νίκη.
«Ναι, θα προχωρήσουμε εκείνο το δημοψήφισμα για το μέλλον μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στη βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
Ο Κάμερον δήλωσε ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν ένα σχέδιο που θα δίνει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, η οποία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.
«Στη Σκωτία, τα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε την πιο ισχυρή αποκεντρωμένη κυβέρνηση από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, με σημαντικές εξουσίες στη φορολογία και καμία συνταγματική διευθέτηση δεν θα είναι πλήρης αν δεν προσφέρει επίσης δίκαιη μεταχείριση στην Αγγλία», τόνισε.