Με στροφή 180 μοιρών η Τουρκία διά μέσου επίσημης κυβερνητικής ανακοίνωσης παίρνει πίσω τους «τσαμπουκάδες», τις απειλές και τις προκλήσεις σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και τις εκεί γεωτρήσεις. Η αλλαγή αυτή οφείλεται βεβαίως στην παρουσία ισχυρής ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ που περιπολεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Iwo Jima.
Συγκεκριμένα και σε ερώτηση προς τον εκπρόσωπο του Τ. Ερντογάν από δημοσιογράφο «Αληθεύει ότι ο έκτος στόλος συνοδεύει τα σκάφη της ExxonΜobil; Αν ναι, ποια είναι η θέση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;», το δεξί χέρι του Ερντογάν τοποθετείται ως εξής: «Σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται στην ανατολική Μεσόγειο υφίσταται ένα καθεστώς. Υπάρχουν κατανεμημένες οικονομικές περιοχές. Η θέση μας είναι ότι η νότια και η βόρεια Κύπρος πρέπει να προβούν σε κοινές έρευνες – δραστηριότητες. Αυτήν την αρχή παραβιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις περιοχές που ανήκουν σε αυτούς. Υπάρχουν περιοχές που επικαλύπτονται με τις δικές μας. Όταν σε αυτές τις περιοχές έγιναν παραβιάσεις, τότε αμέσως αναλάβαμε δράση (υπονοείται η υπόθεση του γεωτρύπανου της ENI). Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΤΔΒΚ, έτσι από δω και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Στις περιοχές που βρίσκονται στη δική μας νομή-διαχείριση θα συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας για έρευνα και εξόρυξη. Ελάτε στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να τη μετατρέψουμε από περιοχή σύγκρουσης σε επωφελή περιοχή για όλους».
Είναι προφανές πως η Άγκυρα ούτε σκόπευε ούτε σκοπεύει να παρενοχλήσει τις εργασίες των ερευνητικών σκαφών της ExxonMobil στο θαλάσσιο οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή απέτρεψε οποιαδήποτε πρόθεση της Τουρκίας να παίξει παιχνίδια αμφισβητώντας τα αμερικανικά συμφέροντα. Άλλωστε, την ίδια στάση είχε κρατήσει και προ έτους όσον αφορά στη γεώτρηση στη γαλλικών συμφερόντων περιοχή της πετρελαϊκής εταιρείας Total.
Από την επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας προκύπτει πως η Τουρκία προσπάθησε να «παίξει» ένα διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων με τον αδύναμο κρίκο εντός της κυπριακής ΑΟΖ που ήταν η ιταλική γεώτρηση της ENI. Επισημαίνεται πως το οικόπεδο της ΕΝΙ θεωρείται από την Άγκυρα ότι ανήκει στην οικονομική ζώνη των Κατεχομένων. Κατόπιν τούτου καθίσταται προφανές πως το σύστημα Ερντογάν κάνει «γαργάρα» τις απειλές μπροστά σε έναν αντίπαλο που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, δηλαδή τις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή θα έχει, όπως είναι αναμενόμενο, επιπτώσεις γενικότερες όσον αφορά στο θέμα ασφαλείας της κυπριακής ΑΟΖ.