Στην 8η Σύνοδο Κορυφής των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων χωρών του κόσμου, (η οποία ξεκινά σε λίγο, 16.00 ώρα Ελλάδας), ο εμφύλιος στη Συρία δεν ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, κάτω από το φως των εξελίξεων και ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή συναίνεση της αμερικανικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας στο σχέδιο ψηφίσματος για υπό όρους βομβαρδισμούς, το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών στην Αγία Πετρούπολη προέκυψε γερμανική εμπλοκή στην αντιπαράθεση Αμερικανών και Ρώσων. Ο γερμανικός Τύπος υποστηρίζει ότι η επίθεση με τα χημικά ενδέχεται να οφείλεται σε λάθος, αλλά τη χρεώνει στο συριακό καθεστώς, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.

(Οι ηγέτες καταφθάνουν στην Αγία Πετρούπολη)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έφθασε στην Αγία Πετρούπολη ο Ομπάμα

Το Air Force One, το Boeing 747 στο οποίο επέβαινε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης στις 14.05 ώρα Ελλάδας.

(Η χειραψία Ομπάμα – Πούτιν)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντάλλαξε μια χειραψία με τον Πούτιν, κατά την υποδοχή των ξένων ηγετών, περί τις 16.05 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά ζήτησε να αλλαχθούν οι θέσεις όπου ήταν προγραμματισμένο να καθίσουν οι ξένοι ηγέτες, ώστε Ομπάμα και Πούτιν να είναι όσο πιο μακριά γίνεται.

Η γερμανική σφήνα

Στην προεκλογική Γερμανία η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ότι έχει χάσει χρόνο μένοντας άπραγη στο περιθώριο. «Αντί να μένει στην άκρη άπραγη, η καγκελάριος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συνάντηση και να αναλάβει πρωτοβουλία πολιτικής επίλυσης της κρίσης» γράφει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε ανάλυση που δημοσιεύει στη σημερινή διαδικτυακή σελίδα του το «Spiegel».

«Από τη Γερμανία ζητείται να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και να επαναφέρει στο παιγνίδι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ». Ο Σταϊνμάγερ υποστηρίζει ότι για μια πολιτική επίλυση θα πρέπει να κληθεί η Συρία να επικυρώσει τη διεθνή Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (OPCW) και να οριστεί στη συνέχεια διεθνής διάσκεψη για το Συριακό. «Η Συρία θα πρέπει να γίνει το κυρίαρχο θέμα στις σημερινές εργασίες των G20. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία να σπάσει ο κύκλος βίας και να προσπαθήσουμε με σοβαρότητα να βρούμε μια πραγματική, δηλαδή πολιτική επίλυση της διένεξης» διατείνεται.

Ένοχοι… από λάθος

Το «Der Spiegel» γράφει ότι η χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό ήταν έργο του συριακού καθεστώτος, αλλά ο βαρύς απολογισμός της θα μπορούσε να οφείλεται σε λανθασμένη δοσολογία.

Το περιοδικό, στην ηλεκτρονική του έκδοση, επικαλούμενο τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κάνει λόγο για εμπιστευτική αναφορά του επικεφαλής της ΒND (της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών) Γκέρχαρντ Σίντλερ σε βουλευτές, με την οποία απέδωσε την επίθεση στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, παρόλο που αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Για την BND, μόνον οι εμπειρογνώμονες του καθεστώτος Άσαντ, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ουσίες όπως το αέριο σαρίν, είναι ικανοί να το αναμείξουν και να το χρησιμοποιήσουν με μικρούς πυραύλους διαμετρήματος 107mm, τους οποίους διαθέτουν εν αφθονία.

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», ο Σίντλερ διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι οι αντάρτες δεν μπορούν να κάνουν παρόμοιες επιθέσεις.

Η BND υπογραμμίζει ωστόσο ότι, εάν είχαν πραγματοποιηθεί ανάλογες επιθέσεις πριν από την 21η Αυγούστου, σε αυτές θα είχε γίνει χρήση ενός πολύ αραιωμένου αερίου, γεγονός που εξηγεί τον λιγότερο αριθμό θυμάτων τους.

Κατά την παρουσίασή του, η οποία διήρκεσε μισή ώρα, ο Σίντλερ επικαλέσθηκε μια τηλεφωνική συνομιλία που υπεκλάπη ανάμεσα σε ανώτερο αξιωματούχο της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, παραδοσιακής συμμάχου της Συρίας, και ενός Ιρανού διπλωμάτη.

Όπως γράφει το «Der Spiegel», o αξιωματούχος της Χεζμπολάχ απέδωσε την επίθεση στον Άσαντ και είπε ότι ο Σύρος πρόεδρος «έχασε τον έλεγχο των νεύρων του» και διέπραξε ένα «σοβαρό σφάλμα», δίνοντας εντολή για την επίθεση αυτή.

Το νέο αυτό στοιχείο μπορεί να προσδώσει άλλη βαρύτητα στη συζήτηση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση, ενισχύοντας την άποψη ότι το καθεστώς της Δαμασκού ευθύνεται για την επίθεση, υπογραμμίζει το περιοδικό.

Η Αρκούδα βρυχάται, ενώ τα Γεράκια ακονίζουν τα νύχια τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η ανατολική Μεσόγειος «βράζει», με τις ναυτικές δυνάμεις Η.Π.Α. και Ρωσίας να λαμβάνουν θέσεις μάχης ανοιχτά των παραλίων της Συρίας.

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για προμήθεια των καθεστωτικών της Συρίας με χημικά όπλα. Κάτι που ανακάλεσε λίγες ώρες αργότερα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

«Φρούριο» το παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη

Το παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος, έχει μετατραπεί σε «φρούριο». Παρά το γεγονός ότι δεν συνηθίζονται οι διαδηλώσεις στη Ρωσία για παρόμοια ζητήματα, το Κρεμλίνο έχει διατάξει τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και των πρακτόρων της αντικατασκοπείας, και επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο Πούλκοβο.

Οι αφίξεις των Ντέιβιντ Κάμερον, Σίνζο Άμπε και Μπαν Κι Μουν στην Αγία Πετρούπολη:

Επιμέλεια: Αντώνης Κουμιώτης
Με πληροφορίες από: Deutsche Welle /afp / spiegel

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης