Έκκληση προς τις Αρχές της Ινδονησίας να μην προχωρήσουν στην εκτέλεση 9 φυλακισμένων, στη συντριπτική τους πλειονότητά ξένων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, απηύθυνε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν.
Οι Αρχές της χώρας έχουν πληροφορήσει τους επτά από τους εννέα θανατοποινίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο Αυστραλών και ενός Νιγηριανού, ότι πρόκειται να εκτελεστούν εντός των προσεχών ημερών, πιθανόν την Τρίτη.
Υπήκοοι της Βραζιλίας, της Γκάνας και των Φιλιππίνων αναμένεται επίσης να εκτελεστούν πολύ σύντομα. Προσωρινή αναστολή εξασφάλισε ένας Γάλλος υπήκοος, που δεν αναμένεται να οδηγηθεί άμεσα ενώπιον εκτελεστικού αποσπάσματος.
Τα Ηνωμένα Έθνη αντιτίθενται στην επιβολή της θανατικής ποινής. Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Μπαν Γκι Μουν ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο να «εξετάσει άμεσα το ενδεχόμενο να κηρύξει μορατόριο στην επιβολή της θανατικής ποινής στην Ινδονησία, καθώς και να μελετήσει το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησής της».
Η νομοθεσία στην Ινδονησία είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά στα εγκλήματα τα οποία σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών, με την χώρα να ξαναρχίζει να εκτελεί θανατοποινίτες το 2013, έπειτα από μια πενταετή αναστολή της επιβολής της εσχάτης των ποινών. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν εκτελεστεί έξι θανατοποινίτες.
«Βάσει του διεθνούς δικαίου, εάν η θανατική ποινή χρησιμοποιείται, πρέπει να επιβάλλεται για τα πιο βαριά εγκλήματα, συγκεκριμένα για δολοφονίες από πρόθεση», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Μπαν Γκι Μουν στην ανακοίνωση του Οργανισμού.
«Τα αδικήματα που αφορούν τη διακίνηση ναρκωτικών δεν θεωρείται ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των βαρύτερων εγκλημάτων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Γάλλος Σερζ Ατλαουί εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των προσώπων των οποίων η εκτέλεση επίκειται άμεσα, κατόπιν έντονων διπλωματικών πιέσεων του Παρισιού.
Εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η εκτέλεση των υπηκόων τους συνεχίζουν να καταβάλλουν η Αυστραλία και η Βραζιλία.