Νιώθοντας ως πανίσχυρος σουλτάνος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκοψε τα φτερά του νεοθωμανού βεζίρη του Αχμέτ Νταβούτογλου, τη στιγμή που ήταν έτοιμος να δρέψει τη μεγάλη διπλωματική επιτυχία του: την κατάργηση της βίζας για τους συμπατριώτες του που ταξιδεύουν προς Ευρώπη.
«Η πρωθυπουργική θητεία μου ήταν επιτυχής. Έτσι με την απόφασή μου δεν νιώθω οποιαδήποτε λύπη για τις πράξεις μου». Με αυτόν τον τρόπο ανακοίνωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου την απόφασή του να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος του οποίου ηγείτο ως τώρα, προσθέτοντας πως δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία. Είπε ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική του έδρα, εξακολουθώντας να υπηρετεί έτσι το κόμμα.
«Δεν νιώθω ούτε τον παραμικρό θυμό εναντίον οποιουδήποτε. Ούτε κάποιος θα ακούσει να βγαίνει κάποια λέξη από το στόμα μου, από τη γλώσσα μου, από τον νου μου εναντίον του προέδρου μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νταβούτογλου, αφού προηγουμένως είχε διατελέσει σύμβουλος του Ερντογάν, είχε αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών το 2009.
Ο Ερντογάν είχε παραδώσει την πρωθυπουργία στις 28 Αυγούστου 2014, όταν αναλάμβανε πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ζητώντας από τον Νταβούτογλου να αναλάβει το κόμμα και να γίνει ο «έμπιστος πρωθυπουργός του».
Με έναν συναισθηματικό λόγο αποχαιρέτησε ο Νταβούτογλου την πρωθυπουργία, κάνοντας μια ευρύτατη περίληψη της επί είκοσι μήνες θητείας του, με ελάχιστες νύξεις για τα αίτια που τον οδήγησαν στην απόφασή του.
«Γιατί όμως πήρα αυτήν την απόφαση, μόλις μάλιστα έξι μήνες μετά την εκλογική μας νίκη, όταν το κόμμα μας πήρε 49,5% από 24 εκατομμύρια ψηφοφόρους; Η ζωή μου έχει διδάξει πολλά πράγματα και διατηρώ τις αρχές μου, που ουδέποτε εγκατέλειψα από τις ημέρες που ήμουν ακαδημαϊκός δάσκαλος» αρκέστηκε να πει ο Νταβούτογλου. «Το ΑΚΡ θα πρέπει να πάει στο συνέδριο στις 22 Μαΐου με ενότητα και αλληλεγγύη, επειδή το πεπρωμένο του κόμματος τούτου είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Τουρκίας» πρόσθεσε.
Σταδιακή άνοδος, αλλά άσχημο τέλος
Η σύγκρουση των δύο πολιτικών ήταν αναπόφευκτη. Η προφανής άμετρη φιλοδοξία του Ερντογάν για απόλυτες εξουσίες διασταυρωνόταν με τις πολιτικές επιτυχίες του πρωθυπουργού του, ο οποίος δεν ήθελε να βλέπει να τον αποδυναμώνουν συνεχώς. Ύστατο παράδειγμα η στέρηση του δικαιώματος να διορίζει τους τοπικούς κομματικούς ηγέτες του ΑΚΡ.
Η απομάκρυνση του Νταβούτογλου από την εξουσία γίνεται σε μια στιγμή που αυξάνεται η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, με την εξέγερση στις κουρδικές επαρχίες στα νοτιοανατολικά της χώρας να έχει φουντώσει για τα καλά και να μαίνονται στις πόλεις οι μάχες με τους οπαδούς του ΡΚΚ.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ισλαμικό Χαλιφάτο εξακολουθούν να είναι απρόβλεπτες, ενώ ο πόλεμος στη Συρία καθιστά μεγάλο πρόβλημα με τις συνεχείς προσφυγικές εισροές.
Η συμφωνία που έχει επιτύχει η Άγκυρα με την Ε.Ε. για το προσφυγικό τίθεται εν αμφιβόλω τώρα, καθώς ουδείς γνωρίζει αν κι αυτή ανήκει στον χώρο των διαφωνιών που οδήγησαν στην παραίτηση του Νταβούτογλου.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου είπε πως η παραίτηση Νταβούτογλου «οφείλεται στη θέληση του ενός ανδρός. Πρόκειται για παλατιανό πραξικόπημα που δεν έχει σχέση με τα εσωτερικά ενός κόμματος».
Η Τουρκία σε αριθμούς:
Πληθυσμός: 78,7 εκατομμύρια
Ανεργία: 11,1%
Σύροι πρόσφυγες: 2,75 εκατ. (με στοιχεία του ΟΗΕ)
151η σε 180 χώρες στον Κατάλογο της Ελευθερίας του Τύπου.
Ποιος είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου
Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου1959 στο Ικόνιο. Είναι Τούρκος πολιτικός, ακαδημαϊκός και πρώην διπλωμάτης.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στους ομόθρησκους πληθυσμούς των περιοχών της πρώην Οθωμανικής ΑυτοκρατορίαςΟ Αχμέτ Νταβούτογλου σπούδασε Δημόσια Διοίκηση, ενώ απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη.
Αργότερα εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά και το 1999 απέκτησε τον τίτλο του καθηγητή.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στους ομόθρησκους πληθυσμούς των περιοχών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά το περιστατικό της ισραηλινής επίθεσης στη νηοπομπή του διεθνούς κινήματος FreeGaza.
Συμπεριελήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό «Time» για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.
Έχει εκδώσει έναν αριθμό βιβλίων, κυρίως γύρω από την πολιτική, τον οθωμανικό πολιτισμό και τον μουσουλμανικό κόσμο. Από αυτά, το βιβλίο Stratejikderinlik: Türkiye’ninuluslararası konumu του 2001 έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας). Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στις γύρω χώρες, για τις θέσεις που εκφράζονται για την εξωτερική πολιτική της.
Γλυκοκοιτάζει την πρωθυπουργία ο κουμπάρος του Κ. Καραμανλή
Η απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου αφήνει «ορφανό» τον πρωθυπουργικό θώκο, με τους επίδοξους «μνηστήρες» να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στα «πηγαδάκια» του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Ένας από αυτούς που ακούγονται ως ο «εκλεκτός» του Τούρκου Σουλτάνου είναι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τωρινός υπουργός Ενέργειας στη γειτονική χώρα, ο οποίος εξελέγη μέλος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις επεισοδιακές εκλογές του Ιουνίου το 2015. Ως τα τέλη του 2013 διηύθυνε την εταιρεία Çalık.
Η σχέση του με τον Ερντογάν χαρακτηρίζεται πολύ καλή, καθώς ήδη έχει πάρει ως σύζυγό του μια από τις κόρες του, την Έσρα (11 Ιουλίου 2004). Το ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι ότι στον πολιτικό γάμο του επίδοξου «δελφίνου» ήταν μεταξύ άλλων και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα.
Παρόντες ήταν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και οι τότε πρωθυπουργοί του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ και Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε. Ο… πεθερός είχε κάνει λόγο τότε για… συνάντηση πολιτισμών, καθώς από τους τέσσερις μάρτυρες οι δύο ασπάζονταν τον Χριστιανισμό και οι υπόλοιποι το Ισλάμ.
«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσε να συνέβαινε κάτι τέτοιο πριν από μερικά χρόνια» είχε πει από τη μεριά του ο Κώστας Καραμανλής.
Περίπου 7.000 καλεσμένοι είχαν δώσει το παρών στη δεξίωση που ακολούθησε, μεταξύ των οποίων και όλη η ηγεσία του AKP. Ο πολιτικός γάμος έγινε στην Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσε ένα από τα γεγονότα της χρονιάς.
Πληροφορίες από BBC | hurriyetdailynews.com | Βικιπαίδεια
Σύνταξη: Μυρτώ Τσάβαλου – Μάριος Βελέντζας
Διαβάστε επίσης: