Του Κώστα Μπετινάκη

Η επόμενη ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκει τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με μεγάλη αναστάτωση που η χώρα είχε να δει από τις διαδηλώσεις για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές από τις αντι-Τραμπ διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί από εκείνους που χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, αλλά κυρίως από τον μεγαλοεπενδυτή Τζωρτζ Σόρος​

Οι ταραχές αναστάτωσαν το Πόρτλαντ (πολιτεία Όρεγκον), το Σικάγο (πολιτεία Ιλινόις) και τη Νέα Υόρκη, καθώς και 25 άλλες μεγάλες αμερικανικές πόλεις, ασχέτως αν ψήφισαν «μπλε» (Δημοκρατικούς) ή «κόκκινο» (Ρεπουμπλικάνους). Την ίδια στιγμή τα περισσότερα Πανεπιστήμια και Κολέγια ανέστειλαν τη λειτουργία των μαθημάτων και τη διεξαγωγή εξετάσεων, «ώσπου να επικρατήσει ηρεμία στον φοιτητικό κόσμο».
Στο Πόρτλαντ, όπου υπήρξε και ο πρώτο τραυματίας διαδηλωτής από πυροβολισμό, η αστυνομία έχει ανακοινώσει πως η πόλη βρίσκεται σε «γενική αναταραχή». Την ώρα που βίαιες συγκρούσεις μετέτρεπαν σε πεδίο μάχης το κέντρο αμερικανικών μεγαλουπόλεων, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter του: «Μόλις είχα μία πολύ ανοικτή και επιτυχή προεδρική εκλογή. Τώρα, οι επαγγελματίες διαδηλωτές, υποκινούμενοι από τα Μέσα, διαμαρτύρονται. Πολύ άδικο!».

Δάκτυλος Σόρος

Όπως αποκαλύπτεται, αρκετές από τις αντι-Τραμπ διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί από εκείνους που χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, αλλά κυρίως από τον μεγαλοεπενδυτή Τζωρτζ Σόρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαι εδώ για να σας πως ευχάριστα. Η κατάσταση θα γίνει πιο σοβαρή και δύσκολη από εκείνη που έχω γνωρίσει στην καριέρα μου. Θα θυμίζει την εποχή μετά το οικονομικό κραχ, στη δεκαετία του ‘30» ανέφερε ο Τζωρτζ Σόρος στο Newsweek​Όπως διέρρευσε το Wikileaks, στα emails του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Ποντέστα, υπάρχουν μηνύματα που δείχνουν ότι ο Σόρος χρηματοδοτούσε το MoveOn.org καθώς και άλλους οργανισμούς που εναντιώνονταν στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε δελτίο Τύπου του MoveOn.org το απόγευμα της Τετάρτης για τις διαδηλώσεις επισημαίνεται: «Δεκάδες οργανώσεις καλούν σε ειρηνικές διαδηλώσεις έξω από τον Λευκό Οίκο, σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα για να τονιστεί η αντίθεσή τους εναντίον του μισογυνισμού, του ρατσισμού, της Ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας».

Ο ηλικίας 81 χρόνων Τζωρτζ Σόρος, που κέρδισε στοιχηματίζοντας υπέρ του Brexit, είχε δηλώσει πρόσφατα στο Newsweek: «Δεν είμαι εδώ για να σας πως ευχάριστα. Η κατάσταση θα γίνει πιο σοβαρή και δύσκολη από εκείνη που έχω γνωρίσει στην καριέρα μου. Θα θυμίζει την εποχή μετά το οικονομικό κραχ, στη δεκαετία του ‘30». Στις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ περιλαμβάνονταν «ταραχές», «αστυνομοκρατία», ακόμη και «ταξικός πόλεμος».

Νέα τάξη πραγμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μεταρρύθμιση προκαλεί τρόμο σε εκείνους που κέρδιζαν από την παλιά τάξη πραγμάτων» γράφει ο Arthur M. Schlesinger ο νεότερος, στο βιβλίο του «The Crisis of the Old Order».

«Ποιοι όμως είναι οι αντι-Τραμπ διαδηλωτές που υποστηρίζουν ότι ανήκουν σε “προοδευτικές τάσεις”, αρνούμενοι να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα;» αναρωτιέται από τη μεριά του σε άρθρο του ο δρ. Paul Craig Roberts. Για να απαντήσει: «Είναι κάποιοι που χρηματοδοτούνται από την ολιγαρχία με στόχο να αποδυναμώσουν την προεδρία του Τραμπ, πριν ακόμη αναλάβει την εξουσία, όπως συνέβη με το “Σχέδιο Μάρσαλ της Γερμανίας’” και πολλών “Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων” που είχαν χρηματοδοτήσει τους φοιτητές στο Κίεβο να διαμαρτυρηθούν εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και να προετοιμάσουν το κατοπινό πραξικόπημα (που έριξε από την εξουσία τον Γιανουκόβιτς)».

Το CNN μετέδωσε πως «για πολλούς Αμερικανούς σε ολόκληρη τη χώρα η νίκη του Τραμπ είναι ένα αποτέλεσμα που απλώς αρνούνται να αποδεχθούν». Με το σκεπτικό ότι ο Τραμπ έχει εκφρασθεί εναντίον της επικράτησης του θεσμού του «ελεύθερου εμπορίου», από το οποίο κερδίζει αποκλειστικά και μόνο η ολιγαρχία, δεν είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα.

Όλα για το χρήμα

Όσοι διαφωνούν με τις διαμαρτυρίες υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που κέρδιζε κάποτε με τον μισθό της η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι στην αμερικάνικη βιομηχανία και οι απόφοιτοι των Κολεγίων κατευθύνονται πλέον στις τσέπες του 1%. Κι όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της μεταφοράς της παραγωγής αμερικάνικων αγαθών σε εξωχώριες επιχειρήσεις στην Κίνα και την Ινδία.

Έπρεπε να «κατασκευαστεί» εκ νέου ο ρωσικός κίνδυνος και επελέγη η Χίλαρι Κλίντον να αναθερμάνει το ψυχροπολεμικό κλίμα, που ήδη είχε ξεκινήσει ο Ομπάμα με το σχέδιο «περικύκλωσης της Ρωσίας»​

Έτσι -λένε οι θιασώτες του Τραμπ- «οι ΗΠΑ από χώρα ευκαιριών μετατράπηκε σε ευκαιρία για ορισμένους πολύ-δισεκατομμυριούχους». Με την παραδοξότητα φυσικά ότι ο Τραμπ είναι πολύ-δισεκατομμυριούχος ο ίδιος. Ενοχλημένο φαίνεται ακόμη και το στρατιωτικο-βιομηχανικό κατεστημένο που κερδίζει από τη διαιώνιση ψυχροπολεμικής πολιτικής. Αυτή αναβίωσε σταδιακά με την κήρυξη αρχικά του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας», ώστε να μη σταματήσει η πολεμική μηχανή παραγωγής εξοπλισμών και η ροή των κερδών προς το 1%.
Ωστόσο, οι ισλαμιστές «τρομοκράτες» δε διέθεταν θερμοπυρηνικές βόμβες. Έτσι, έπρεπε να «κατασκευαστεί» εκ νέου ο ρωσικός κίνδυνος και επελέγη η Χίλαρι Κλίντον να αναθερμάνει το ψυχροπολεμικό κλίμα, που ήδη είχε ξεκινήσει ο Ομπάμα με το σχέδιο «περικύκλωσης της Ρωσίας». Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές, αλλά οι ολιγάρχες εξακολουθούν να ελέγχουν μηχανισμούς. Η αμφισβήτηση του νέου προέδρου με «λαϊκές διαμαρτυρίες» θα είναι πιο εύκολο για τους ολιγάρχες να εξαναγκάσουν τη νέα διακυβέρνηση να μην τους παραγκωνίσει και χάσουν έτσι τα προνόμιά τους.

Το αμερικάνικο όνειρο

Και οι υποστηρικτές του Τραμπ τονίζουν πως απέκτησε την περιουσία του «πραγματοποιώντας το αμερικάνικο όνειρο και όχι πουλώντας την επιρροή της αμερικάνικης κυβέρνησης σε ξένους πράκτορες, όπως η Χίλαρι και προηγουμένως ο σύζυγός της, Μπιλ».

Ο Τραμπ δεν αποτελεί ελπίδα για τον κόσμο. Απλώς θα αποδειχθεί πόσο πραγματικά θέλει να δώσει μάχη εναντίον της ολιγαρχίας για να πραγματοποιηθεί αυτό που διακήρυττε στις προεκλογικές του ομιλίες: «Να καταστεί ο κόσμος δικαιότερος».

Αλλά είναι γνωστό ότι στις προεκλογικές εξαγγελίες, λέγονται μεγάλα λόγια…

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης