Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. αναγνώρισε επίσημα τον «Εθνικό Συνασπισμό της Συρίας» ως τον νόμιμο αντιπρόσωπο του λαού της ασιατικής χώρας στο εξωτερικό, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Barack Obama ξεκαθάρισε ότι ο συνασπισμός των πολιτικών δυνάμεων από τον χώρο της Αντιπολίτευσης είναι πλέον αρκετά δυνατός ώστε να αντιπροσωπεύει τους πολίτες της ασιατικής χώρας. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει αυτή την αναγνώριση ως ένα σημαντικό βήμα προς την ειρηνική επίλυση, με τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν ήδη προβεί στη συγκεκριμένη ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο νέος αυτός συνασπισμός κέρδισε το δικαίωμα του να εκπροσωπεί τον λαό της Συρία. Προφανώς όμως αυτή η αναγνώριση έχει και ευθύνες. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διατηρούν μια αποτελεσματική οργάνωση, ότι υπάρχει εκπροσώπηση απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις και ότι παραμένει η δέσμευση για μια πολιτική μετάβαση που θα σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων».

Δείτε το video…

Η απόφαση των Η.Π.Α. έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την έντονη φημολογία πως το καθεστώς στη Συρία ετοιμάζεται να κάνει χρήση χημικών όπλων κατά των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν τίθεται θέμα εξοπλισμού

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η αναγνώριση δεν θα συνοδευτεί από εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, προκειμένου να τους δοθεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στη μάχη εναντίον του κυβερνητικού στρατού, ωστόσο ίσως να ασκήσει νέες πιέσεις στη Δαμασκό να καθίσει επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Πάγιο αίτημα του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, αποτελούσε η αδυναμία του να δεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για διαπραγμάτευση από τη στιγμή που συνέχιζε να υφίσταται αυτός ο κατακερματισμός των δυνάμεων που αντιτίθενται στον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

O «Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας» δημιουργήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, με διαμεσολάβηση του σεΐχη, Ahmed Moaz al-Khatib. Πρώτος πρόεδρος της νέας αυτής πολιτικής παράταξης είναι ο Moaz al-Khatib.

Εκτιμάται ότι περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του από τα μέσα Μαρτίου του 2011, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες μαζικές αντιδράσεις κατά του προέδρου της χώρας, Bashar al-Assad. Πρόκειται για την πιο αιματηρή εκδήλωση αμφισβήτησης της κεντρικής εξουσίας, που εντάσσεται στο κίνημα που έγινε ευρύτερα γνωστό ως «Αραβική Άνοιξη». Έχοντας ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011 από την Τυνησία, προκάλεσε την ανατροπή του Ben Ali, επεκτάθηκε στην Αίγυπτο με τον Hosni Mubarak να παίρνει σειρά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Λιβύη. Παράλληλα, έκανε την εμφάνισή του στην Υεμένη, με τον τότε πρόεδρο Ali Abdullah Saleh, να αποχωρεί από την εξουσία, στην Ιορδανία και το Μαρόκο, όπου οι κυβερνώντες υποσχέθηκαν μεταρρυθμίσεις απορροφώντας μερικώς τους κραδασμούς και στη Συρία όπου μαίνεται ακόμα το «αιματοκύλισμα».

Διαβάστε επίσης:
Σε δύσκολη θέση ο πρόεδρος της Συρίας μετά την ένωση της Αντιπολίτευσης, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012, 01:14

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης