Ως δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για το 2012 και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ανταγωνιστή ανακηρύχθηκε το Παρίσι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Γαλλία με 83 εκατομμύρια επισκέπτες το 2012 βρίσκεται στην πρώτη θέση (μεταξύ 193 χωρών) και έπονται με μεγάλη διαφορά οι ΗΠΑ (67 εκατ.), η Κίνα και η Ισπανία (57,7 εκατ.), ενώ στην πέμπτη θέση είναι η Ιταλία με 46,4 εκατ. τουρίστες.
Στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης φιγουράρει η Τουρκία με 35,7 εκατομμύρια τουρίστες, συνολικά έσοδα 25,7 δισ. δολάρια και 719,9 δολάρια ανά τουρίστα. Ακολουθούν η Γερμανία, η Βρετανία, η Μαλαισία και η Ρωσία, ενώ η Αυστρία βρίσκεται στην 11η θέση και η χώρα μας στη 17η μετά τον Καναδά με 15, 5 εκατομμύρια τουρίστες το 2012, συνολικά έσοδα από αυτούς 12,9 δισ. δολάρια και 832 δολάρια ανά κεφαλή δαπάνη.
(Τουρίστες στο Παρίσι)
(Το Μαϊάμι)
(Άραβες τουρίστες στην Τουρκία)
(Στη 17η θέση η Ελλάδα παγκοσμίως)
Η μελέτη του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο τουρισμό έδειξε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι διαμένουν, κατά μέσο όρο, 2-3 ημέρες στον τόπο διακοπών τους, ενώ οι Ασιάτες και όσοι προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική περισσότερο από μία εβδομάδα.
Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι δημοφιλέστερη τουριστική πόλη ήταν για το 2012 η Μπανγκόκ με 16 εκατ. επισκέπτες, ακολούθησε το Λονδίνο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και στην τρίτη θέση βρέθηκε η πόλη του έρωτα και του φωτός, το Παρίσι, με 13,92 εκατ. τουρίστες.
Τις υπόλοιπες θέσεις στην εξάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, η Νέα Υόρκη και η Κωνσταντινούπολη, ενώ η Αθήνα δεν βρίσκεται μέσα στις 20 δημοφιλέστερες πόλεις του κόσμου για το 2012.
Αισιοδοξία για φέτος
Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους φετινούς αριθμούς, που απέχουν πολύ από τους αντίστοιχους πέρυσι, όταν υπήρχαν έντονες φήμες πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ.
Η άνοδος είναι της τάξεως του 38,5% σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, ενώ καταγράφεται αύξηση 15,5% για τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου. Επομένως, εκτιμάται πως θα είναι μία καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
Στους πρώτους έξι μήνες, οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 10%, με συγκεκριμένα θερινά θέρετρα, όπως η Μύκονος, να έχουν αύξηση της τάξεως του 60% στις αεροπορικές αφίξεις.
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ερωτηθείσα πρόσφατα σχετικά με το αν η εικόνα της Ελλάδας έχει πληγεί από «απεργίες, διαδηλώσεις ή συγκρίσεις των Γερμανών με τους ναζί», παραδέχθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια η χώρα βρέθηκε στη δημοσιότητα με κυρίως αρνητικές ανταποκρίσεις, αλλά τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή, ασφαλής χώρα. Θέλουμε την επιστροφή («comeback») της Ελλάδας. Υπάρχουν, πράγματι, ακραίοι τόνοι στην Ελλάδα. Καταδικάζονται όμως και στην ίδια τη χώρα. Όλοι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα έχουν να διηγηθούν μόνο θετικά μετά τις διακοπές τους. Διαπιστώνουν ότι οι Έλληνες είναι εξαιρετικά φιλόξενοι».