Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Ο Ισραηλινός απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη Danny Danon κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξη της παλαιστινιακής εκστρατείας ενάντια στο σχέδιο προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη, την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κατεστημένου της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Danon είπε: «Μερικοί στη διεθνή κοινότητα επιλέγουν να ανταμείψουν την απόρριψη των Παλαιστινίων και να αγνοήσουν την πραγματικότητα. Αντί να αντιμετωπίσουν την παλαιστινιακή ηγεσία, προσπάθησαν να τους καθησυχάσουν αγοράζοντας κάθε σάπιο λογαριασμό αγαθών που πωλούσαν οι Παλαιστίνιοι. Αυτή η προσέγγιση της τυφλής αποδοχής της παλαιστινιακής αφήγησης και απαιτήσεων δεν έχει και δεν θα οδηγήσει σε διαρκή και βιώσιμο τερματισμό της σύγκρουσης».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιεί κάθε έξι μήνες συνάντηση αφιερωμένη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η συνεδρίαση της Τετάρτης 24 Ιουνίου επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο σχέδιο προσάρτησης του Ισραήλ, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ανοίγει τη σύνοδο. Παρευρέθηκαν επίσης ο Danon, ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Παλαιστίνης Ριάντ αλ-Μαλίκι και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Οι υπουργοί Εξωτερικών από την Κίνα, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική και την Τυνησία εκπροσώπησαν τις χώρες τους στη συζήτηση, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική James Cleverly.

Καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής Όχθης  ο Γκουτέρες είπε: «Απευθύνομαι σε εσάς σήμερα με βαθιά αίσθηση ανησυχίας για την εξελισσόμενη κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή. Η απειλή του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης προκαλεί τους Παλαιστίνιους, πολλούς Ισραηλινούς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Εάν εφαρμοστεί, η προσάρτηση θα αποτελούσε τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα έβλαπτε σοβαρά την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών και θα υπονόμευε τις δυνατότητες ανανέωσης των διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε το κουαρτέτο (ΟΗΕ, Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία) να παρέμβουν και να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο για συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, χωρίς προϋπόθεση.

Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες απευθύνθηκε άμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση λέγοντας: «Ελπίζω ότι αυτή η φωνή της λογικής που δεν είναι μόνο δική μου και που αντηχεί σε όλο τον κόσμο θα ακουστεί από τις ισραηλινές αρχές και ότι η προσάρτηση δεν θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου».

Ο Γάλλος απεσταλμένος στον ΟΗΕ Nicolas de Riviere, ο οποίος ασκεί την προεδρία του συμβουλίου αυτόν τον μήνα, προειδοποίησε: «Παρόμοια απόφαση θα υπονόμευε περαιτέρω τη σταθερότητα μιας περιοχής που ήδη έχει διαταραχθεί διαχρονικά από κρίσεις και τις σχέσεις του Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του».

Μετά τη συνάντηση, η Γαλλία δημοσιοποίησε κοινή δήλωση με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο που αναφέρει ότι οποιαδήποτε κίνηση προσάρτησης, είτε μεγάλη είτε μικρή, θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις σχέσεις της Ευρώπης με το Ισραήλ.

Φαίνεται σαφές ότι ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούν το βαρύ πυροβολικό τους σε μια τελευταία προσπάθεια να ακυρωθεί την πρόθεση του Νετανιάχου να φέρει το σχέδιο προσάρτησης εδαφών της κατεχομένης Δυτικής Όχθης στη Βουλή του Ισραήλ για ψηφοφορία την 1η Ιουλίου.

Ακόμα και ο υπουργός εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, που εκπροσωπεί έναν από τους στενότερους και ισχυρότερους συμμάχους του Ισραήλ, ανάρτησε στο Twitter: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την προσάρτηση είναι σαφής. Θα ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και θα έβλαπτε βαθιά τις προοπτικές ειρήνης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης