Φωτιές άναψε η δήλωση του υπουργού Συγκοινωνιών της Τουρκίας, Binali Yildirim, περί «συνεργασίας» της τουρκικής κυβέρνησης με τα ευρέως διαδεδομένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Twitter-Facebook, για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις λαϊκές εξεγέρσεις.
Ο υπουργός ανέφερε το πρωί ότι υπήρξε επικοινωνία με τους δύο κολοσσούς, προκειμένου να κυοφορηθεί μία συνεργασία και να κοινοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών που συμμετείχαν ή καλούσαν στις ογκώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ταξίμ, την Άγκυρα, Αττάλεια, Σμύρνη, κτλ.
«Το Τwitter δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, ενώ με το Facebook υπάρχει αρμονική συνεργασία».
Αμέσως προκλήθηκαν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Χιλιάδες χρήστες των social media στη γειτονική Τουρκία έσπευσαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους και να προειδοποιήσουν τους διαδικτυακούς τους φίλους για την πρωτοφανή ενέργεια της κυβέρνησης, η οποία λειτούργησε κατ’ εντολή του Εrdogan.
Τελικά το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Yildirim, το Facebook εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας τον υπουργό. «Το Facebook δεν έχει δώσει πληροφορίες στις τουρκικές αρχές που έχουν σχέση με τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Εκτενή ήταν και τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου.
Η Hurriyet και η Milliyet αφιέρωσαν πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ στις διαδικτυακές τους εκδόσεις.
Νόμος και τάξη…
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την έναρξη της εξέγερσης για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, τάχτηκε με κάθε τρόπο κατά της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η τουρκική κυβέρνηση εκπονεί μελέτη για να περιορίσει τα social media, μέσω των οποίων διοργανώθηκαν οι λαϊκές εξεγέρσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Muamer Guler είχε επιβεβαιώσει ότι οι ιστοσελίδες βρίσκονται στο «ραντάρ» της κυβέρνησης, καθώς οι διαδηλωτές τις χρησιμοποιούν ως ένα εργαλείο για την οργάνωση κινητοποιήσεων.