Χρήστος Μαζάνης – Μυρτώ Τσάβαλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαστάσεις πανδημίας τείνει να λάβει ο Έμπολα. Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο ιός είναι αναπόφευκτο να εξακολουθήσει να εξαπλώνεται, μόλις την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο πρώτος Αμερικανός που προβλήθηκε από τον Έμπολα απεβίωσε, παρά το πειραματικό ιατρικό φάρμακο που του χορηγήθηκε.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ένας Τούρκος εργαζόμενος στη Νιγηρία, μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Τετάρτη σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, με συμπτώματα Έμπολα. Ο ασθενής νοσηλεύεται με υψηλό πυρετό και διάρροια. Ο 46χρονος άνδρας επέστρεψε στην Τουρκία από την Αφρική πριν από δέκα ημέρες, για να δει την οικογένειά του, στην επαρχία Σακαριά.

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες στο zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πιθανότητες αυξάνονται στο να εμφανιστούν κάποια κρούσματα στην Ευρώπη», λέει στο zougla.gr o καθηγητής μικροβιολογίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής.

«Η χώρα μας παρόλο που έχει μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Οι γιατροί μας είναι ενήμεροι στα συμπτώματα που μπορεί να παραπέμψουν σε πιθανή μόλυνση από τον ιό Έμπολα. Γίνονται ήδη ασκήσεις στην Ελλάδα και υπάρχουν ειδικές μονάδες που μπορούν να περιθάλψουν μολυσμένους ασθενείς», προσθέτει.

Ο κ. Τσακρής εξηγεί και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που εντοπιστεί ο ιός στην Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ το συνέδριο λοιμοξιολόγων για τον Έμπολα

Ο λοιμοξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας βρίσκεται στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο λοιμοξιολόγων για τον Έμπολα.

Όπως αναφέρει στο zougla.gr, «ήδη παρακολουθούνται πολύ στενά 50 άτομα τα οποία είχαν στενές επαφές με τον νεκρό πολίτη στο Τέξας. Υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση. Υπάρχει και μεγάλη ανησυχία για τα εισαγόμενα περιστατικά στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί πια ζητούν βοήθεια και από άλλες χώρες για την αντιμετώπισή του ιού».

Διαφορετικός αυτός ο ιός από του Κονγκό

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «προς το παρόν αυτό που γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα είναι ότι ο Έμπολα του 2014 είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν του Κονγκό».

Όσον αφορά στην καραντίνα που θα πρέπει να βρίσκονται άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με κάποιον μολυσμένο ο λοιμοξιολόγος αναφέρει: «Αυτό δεν μπορείς να το επιβάλεις. Φανταστείτε ότι στην Αμερική υπήρχε ένα περιπολικό της αστυνομίας έξω από το σπίτι του ασθενούς προκειμένου να επιβλέπει τους συγγενείς».

Ακούστε τι λέει για τα περιστατικά στην χώρα μας:

Ποιο είναι το σχέδιο σε περίπτωση που ο Έμπολα «φτάσει» στην Ελλάδα

«Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν συγκεκριμένο σχέδιο σε περίπτωση που εντοπιστεί ασθενής με Έμπολα στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ευσταθίου, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

«Αρχικά ο ασθενής θα μεταφερθεί σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ” ενώ τα δείγματα θα μεταφερθούν στο εργαστήριο βιοασφάλειας 3 στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ», επισημαίνει.

Ακούστε τι αναφέρει ο κ. Ευσταθίου:

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ μετά τα κρούσματα στην Ισπανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο ιός είναι αναπόφευκτο να εξακολουθήσει να εξαπλώνεται«Ανάλογα περιστατικά με αυτό της Ισπανίας, αναμένεται να παρουσιαστούν πιθανότατα και στο μέλλον», ανέφερε την Τρίτη η επικεφαλής του οργανισμού στην Ευρώπη, Ζουζάνα Τζάκαμπ. Η ίδια προέβη στην ανακοίνωση αυτή, έπειτα από την επιβεβαίωση της πρώτης περίπτωσης μετάδοσης του ιού σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το κρούσμα αφορά σε μία νοσοκόμα, μέλος της ομάδας που φρόντιζε τον ιερέα που είχε προσβληθεί από τον ιό και επέστρεψε στην Ισπανία από την Αφρική για να υποβληθεί σε θεραπείες. Τρία άτομα νοσηλεύονται στη Μαδρίτη με φόβους πως έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα.

«Τα συνεχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αποτελούν τον βασικό λόγο για την εξάπλωση του ιού, που θεωρείται αναπόφευκτη», επεσήμανε η Τζάκαμπ. Άλλωστε, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, υπάρχει 75% πιθανότητα ο ιός να έχει φτάσει στη Γαλλία και 50% στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όπως είπε η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα συμπτώματα του Έμπολα εμφανίζονται έπειτα από 21 ημέρες και ως εκ τούτου προηγουμένως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί.

Νεκρός ο πρώτος Αμερικανός

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την τελευταία του πνοή άφησε ο Thomas Eric Duncan από το Ντάλας του Τέξας, ο οποίος είχε προσβληθεί από Έμπολα και νοσηλευόταν επί δέκα ημέρες στο νοσοκομείο Texas Health Presbyterian.

Τη Δευτέρα του παρασχέθηκε ένα πειραματικό ιατρικό φάρμακο, ωστόσο τελικά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. «Με βαθιά θλίψη και απογοήτευση σας ενημερώνω για τον θάνατο του Τόμας Έρικ Ντάνκαν στις 07:51 (16:51 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε την Τετάρτη μια εκπρόσωπος της νοσοκομείου, η Ουέντελ Ουάτσον.

Ο Duncan, επέστρεψε στο Ντάλας από την πατρίδα του, τη Λιβερία, μία από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί από την επιδημία του Έμπολα, όπου είχε πάει για να παραβρεθεί στην αποφοίτηση του γιου του από το Λύκειο.

Ο θάνατος του ασθενούς εντείνει τις ανησυχίες για τα σενάρια ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιχειρούν να βρουν το «αντίδοτο»

Στο μεταξύ ένας Αμερικανός γιατρός που είχε προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα αλλά επέζησε έδωσε αίμα για να χορηγηθεί σε έναν ασθενή, έναν εικονολήπτη του τηλεοπτικού δικτύου NBC, καθώς η τεχνική αυτή έχει δώσει ήδη θετικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε η οικογένεια του τελευταίου.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι τα αντισώματα που ανέπτυξε ο δρ. Κεντ Μπράντλι θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του Ασόκα Μούκπο, 33 ετών, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό στη Λιβερία, όπου κάλυπτε την επιδημία για λογαριασμό του αμερικανικού καναλιού NBC.

Ο εικονολήπτης έχει ήδη λάβει ένα πειραματικό φάρμακο, το αντιϊκό brincidofovir που δεν έχει χορηγηθεί ποτέ στο παρελθόν σε ασθενείς με Έμπολα. Έχει όμως χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές σε περίπου 1.000 ανθρώπους που έπασχαν από άλλες νόσους.

Εκατόμβη νεκρών

Από τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 έως την 5η Οκτωβρίου 2014 είχαν καταγραφεί 3.879 θάνατοι σε σύνολο 8.033 κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αυξητική τάση.

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο.

Παράλληλα ο ΠΟΥ επισήμανε ότι η καταγραφόμενη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στη Λιβερία είναι απίθανο να αντανακλά την πραγματικότητα και εκτιμά πως πιθανόν οφείλεται στο ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καταγράφει ακριβή δεδομένα.

Ο ΠΟΥ κρίνει ότι το μέγεθος του προβλήματος αποκρύπτεται διότι δεν καταγράφονται σωστά τα νέα κρούσματα.


(Πατήστε πάνω στον χάρτη για να δείτε σε real time την εξάπλωση του φονικού ιού παγκοσμίως)

Διαβάστε επίσης:
Ουγκάντα: Απαγορεύονται οι χειραψίες λόγω Έμπολα

«Το κόστος από τον Έμπολα μπορεί να ξεπεράσει τα 32 δις ευρώ»

O εφιάλτης του Έμπολα στην Ευρώπη

Θεραπεύτηκαν δύο κρούσματα του Έμπολα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης