Στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας προχώρησε ο προσωρινός πρόεδρος του Μάλι, Dioncounda Traoré, επεκτείνοντας το υπουργικό συμβούλιο σε 31μελές και διατηρώντας στη θέση του πρωθυπουργού τον Cheick Modibo Diarra.

Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι διορίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο ύστερα από συμφωνία των πολιτικών κομμάτων και του Στρατού, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία στη χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου που οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου, Amadou Toumani Toure. Ο 59χρονος Diarra, πρώην υπάλληλος της NASA και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Microsoft στην Αφρική, είχε την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος, αλλά ακυρώθηκαν λόγω της πολιτικής αναταραχής και του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιέσεις που δέχεται η προσωρινή κυβέρνηση είναι έντονες καθώς μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ζητά την άμεση έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη των εδαφών στο βόρειο τμήμα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ισλαμικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν («Υπερασπιστές της Πίστεως»), η οποία εμφανίζεται να έχει στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν βοηθήσει τα μέγιστα στις συγκρούσεις των μαχητών Τουαρέγκ με τον κυβερνητικό στρατό, οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάληξη σημαντικών πόλεων στον βορρά (Τιμπουκτού, Γκάο). Ωστόσο, εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν ξεσπάσει έντονες διαμάχες ανάμεσα στους δύο πρώην «συμμάχους», με τους Τουαρέγκ να έχουν χάσει σημαντικό μέρος της δύναμής τους.

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Κινήσεις τακτικής από τον μεταβατικό πρόεδρο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012, 06:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης