Έφοδο πραγματοποίησαν τα ξημερώματα (τοπική ώρα) οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στην καφετέρια στο Σίδνεϊ όπου επί 17 περίπου ώρες ένας σκληροπυρηνικός μουσουλμάνος κληρικός κρατούσε ομήρους. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε ο δράστης, δύο όμηροι και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σοβαρά τραυματίες. Αυτή τη στιγμή, οι αστυνομικοί, καθώς και τραυματιοφορείς, βρίσκονται εντός του κτηρίου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, η επέμβαση δεν ήταν σχεδιασμένη, αλλά ξεκίνησε «αυθόρμητα» όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί από το κτήριο και εθεάθησαν όμηροι να φεύγουν τρέχοντας.
Βίντεο από τη στιγμή της εφόδου:
Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, απελευθερώθηκαν ή διέφυγαν 12 όμηροι.
Το χρονικό
Η αστυνομία αναγνώρισε τον δράστη που κρατούσε ομήρους τουλάχιστον 30 άτομα, σε καφετέρια του Σίδνεϊ, τις τελευταίες 17 ώρες. Πρόκειται για τον Sheik Man Haron Monis, 49 ετών, ιρανικής καταγωγής, γνωστός στις αρχές και χαρακτηρίζεται ως σκληροπυρηνικός μουσουλμάνους κληρικός.
Πρόσφατα είχε καταδικαστεί σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας για την αποστολή «προσβλητικών επιστολών» σε οικογένειες νεκρών Αυστραλών στρατιωτών, τους οποίους αποκαλούσε «δολοφόνους», ενώ έχει κατηγορηθεί για συνέργεια στη δολοφονία της πρώην συζύγου του.
Μαραθώνια ομηρία – Έλληνας ομογενής ο ένας εκ των ομήρων που απέδρασαν
Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου τουλάχιστον ένας ένοπλος άνδρας ταμπουρώθηκε σε κεντρική καφετέρια στην περιοχή Martin Place, κρατώντας ομήρους περίπου 20 θαμώνες.
Ο εισβολέας ζήτησε να του δοθεί μια σημαία του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΠέντε όμηροι διέφυγαν εγκαίρως από τους χώρους του καφέ, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν ο εισβολέας τούς άφησε ελεύθερους ή αν κατάφεραν να διαφύγουν. Ο εισβολέας ζήτησε να του δοθεί μια σημαία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ δήλωσε πως έχει τοποθετήσει τέσσερις βόμβες σε σημεία της πόλης, τις οποίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσει.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, η αστυνομία προχώρησε σε εκκένωση των γειτονικών κτηρίων και αποκλεισμό της περιοχής. Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου, ο οποίος εργάζεται σε τράπεζα, και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο, είπαν ότι η εκκένωση των κτηρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης είναι ένας από τους πέντε ομήρους (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες) που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από την καφετέρια. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.
«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.
Σε συνεννόηση με την αστυνομία όμως, τα μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά του. Τοπική τηλεόραση έδειξε νωρίτερα εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος. “There is no God but Allah” (“Ο μόνος Θεός είναι ο Αλλάχ”) και “Mohammed is the messenger of God” (“Ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού”).
Σημειώνεται πάντως ότι η αστυνομία δεν διευκρινίζει “για επιχειρησιακούς λόγους” αν οι όμηροι δραπέτευσαν ή αν αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μέρος του κέντρου του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα απόψε. Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.
Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.
Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.
Για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώ δηλώσεις συμπαράστασης προς την Αυστραλία έκαναν πολλοί ξένοι ηγέτες. Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες της Δύσης που συμμετέχουν στις δυνάμεις αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Εκτιμάται ότι πάνω από εκατό Αυστραλοί έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και το Ιράκ και περίπου 20 από αυτούς έχουν σκοτωθεί.
«Όλοι νιώθουν πια ότι η τζιχάντ μπαίνει μέσα στα σπίτια τους»
Ως ένα γεγονός αναμενόμενο που πετυχαίνει τον στόχο του, δηλαδή τη διασπορά του φόβου στα σπίτια των πολιτών των δυτικών κοινωνιών, χαρακτηρίζει σε δηλώσεις του στο zougla.gr ο Αλέκος Μάρκελλος, δημοσιογράφος που διαμένει τα τελευταία χρόνια στη Μελβούρνη, την υπόθεση ομηρίας σε καφετέρια του Σύδνεϋ.
«Η Αυστραλία εδώ και έναν μήνα έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ακριβώς για την απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος από τζιχαντιστές. Πριν από λίγες εβδομάδες, αποτράπηκε την τελευταία στιγμή από την αστυνομία χτύπημα με αποκεφαλισμούς πολιτών», σχολιάζει ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι η διαφορά με παλαιότερα χτυπήματα της Αλ Κάϊντα, είναι ότι τώρα οι δράστες λειτουργούν μεμονωμένα και αποσπασματικά.
«Φοβάμαι ότι θα υπάρξει τέτοια αλυσίδα μεμονωμένων περιστατικών. Ένας φανατικός βρίσκει πανεύκολα ένα όπλο με 200 δολάρια και σε λίγα λεπτά γίνεται παγκόσμια είδηση, γεγονός πολύ δελεαστικό για πολλούς επίδοξους υποστηρικτές του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Φανταστείτε το χάος που μπορεί να δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο, πανεύκολα, όταν ταυτόχρονα -και χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και συντονισμό – να έχουμε 100 τέτοια περιστατικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από 100 άνθρωποι που θα προέβαιναν σε τέτοιες ενέργειες», εξηγεί.
Το κλίμα στην Αυστραλία είναι τεταμένο και κυριαρχεί ο φόβος εδώ και αρκετό καιρό, μιας και η κυβέρνηση συμμετέχει σταθερά στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ μετά το τελευταίο γεγονός «όλοι καταλαβαίνουν ότι η τζιχάντ πλέον δεν περιορίζεται στις οθόνες των τηλεοράσεων τους, αλλά μπαίνει άμεσα και μέσα στα σπίτια τους»…
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
Διαβάστε ακόμα: Έτσι έσπειρε τον τρόμο
Το Ισλαμικό Κράτος στη Δύση