Η μάχη συνεχίζεται στη Μοσούλη από την 17η Οκτωβρίου 2016, οπότε και οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, προκειμένου να πάρουν πίσω τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την οποία η Daech είχε δηλώσει ως Χαλιφάτο της, τον Ιούνιο του 2014. Περίπου 30.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής εμπλέκονται σε αυτή τη μάχη, με την υποστήριξη από αέρος, του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μοσούλη διχοτομείται από βορρά προς νότο, από τον ποταμό Τίγρη. Η ανατολική πλευρά της «πόλης του Μαργαριταριού» βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού, από την 18η Ιανουαρίου. Η ομάδα του EI (Ισλαμικό Χαλιφάτο) έχει ήδη χάσει το 65% των εδαφών, που είχε κατακτήσει το 2014 στο Ιράκ.

Στην παρούσα φάση, αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Daech, που βρίσκεται στην ανατολική (αριστερή) πλευρά του Τίγρη στο Ιράκ, έχουν οχυρωθεί τουλάχιστον 2.500 τζιχαντιστές. Ένα από τα βασικά προβλήματα όμως για την τελική επίθεση στο τελευταίο μεγάλο κάστρο των τζιχαντιστών, είναι η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού αμάχων στη Παλιά Πόλη, εκεί όπου οι τζιχαντιστές, φέρονται αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι θανάτου, εξαιτίας της συμβολικής αξίας που έχει γι’ αυτούς η συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν παγιδευτεί»

Ιρακινές δυνάμεις «ανέκτησαν περισσότερο από το ένα τρίτο του δυτικού τμήματος της Μοσούλης από τις 19 Φεβρουαρίου και την έναρξη της επίθεσης (δεύτερη σημαντική φάση της επιχείρησης)σε αυτόν τον τομέα της πόλης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γενικός Διοικητής Maan al -Saadi, των ελίτ δυνάμεων κατά της τρομοκρατίας (CTS).

Στο μεταξύ ο ιρακινός στρατός, έχει «κόψει» κάθε πρόσβαση στη Μοσούλη από τη Δύση, παγιδεύοντας έτσι τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΕΙ) στο τελευταίο προπύργιό τους στο Ιράκ, όπως δήλωσε την Κυριακή (12/3) ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, μέλος του συνασπισμού στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές. «Το EI έχει παγιδευτεί. Το βράδυ της 12ης Μαρτίου το 9ο θωρακισμένο τμήμα του ιρακινού στρατού, με έδρα κοντά στην Badush βορειοδυτικά της Μοσούλης, απέκλεισε και τον τελευταίο οδικό άξονα που θα μπορούσε να αποτελέσει μία πιθανή διέξοδο για τους αγωνιστές της Daech, προς τις απελευθερωμένες περιοχές», δήλωσε ο Brett McGurk σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη. «Όλοι οι μαχητές τους πρόκειται να πεθάνουν εκεί», εκτίμησε.

Τόνισε επίσης ότι ο συνασπισμός ήταν «αποφασισμένος γι’ αυτό διότι δεν στοχεύει μόνο στην ήττα του ΕΙ στη Μοσούλη, αλλά και στο να διασφαλιστεί ότι (οι μαχητές της) δεν θα φύγουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επίπονος αγώνας»

H αντίσταση της ομάδος της τζιχάντ έχει αποδυναμωθεί, αλλά στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «σκληρές μάχες θ’ αρχίσουν και πάλι τώρα»…

«Αγωνιζόμαστε απέναντι σε έναν εχθρό με ακανόνιστες μεθόδους, που κρύβει παγιδευμένα πακέτα σε κάθε γωνιά της πόλης και χρησιμοποιεί εκρηκτικά, ελεύθερους σκοπευτές και βομβιστές αυτοκτονίας», δήλωσε ο Γενικός Διοικητής των επιχειρήσεων στο έδαφος Yahya Rasool.

«Η πρόοδος είναι σημαντική αλλά η διαδικασία σκληρή, επίπονη και μία μάχη, που δεν είναι μία από τις πολλές μάχες που δώσαμε έως τώρα. Η αντίσταση που θα συναντήσουμε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Παλιά Πόλη, μια περιοχή με στενά δρομάκια, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι» επισήμανε.

Οι μονάδες άμεσης επέμβασης και η ομοσπονδιακή αστυνομία επιτίθεται στην παρούσα φάση στην περιοχή της Bab al-Toub, πολύ κοντά στην Παλιά Πόλη, ενώ οι μάχες των CTS στην αλ-Τζαντίντα και την Al-Aghawat συνεχίζονται.

Ο επικεφαλής του Χαλιφάτου στο τρέξιμο…

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε εχθές το απόγευμα (12/3) ότι ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος ανακήρυξε την ίδρυση του Χαλιφάτου της Daech το 2014, έχει εγκαταλείψει την πόλη πριν την είσοδο του τακτικού στρατού στη Δύση: «Μάλλον βρίσκεται μεταξύ Μοσούλης και Ταλ Αφάρ (στα δυτικά)».

«Ο επικεφαλής της EI κρύβεται στην έρημο και το κυνήγι για τον εντοπισμό του, θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ ακόμη», ανέφερε ο Eric Denécé, διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Έρευνας και Πληροφοριών και προσέθεσε: «Μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια. Όπως με την περίπτωση του Σαντάμ Χουσεΐν ή του Μπιν Λάντεν, για τις οποίες χρειάστηκε αρκετός χρόνος».

Πολλοί νεκροί στη Δαμασκό

Στη γειτονική Συρία, η Daech αντιμετωπίζει επίσης πολλά προβλήματα, ειδικά γύρω από το προπύργιο της στη Raqa, στο βορρά.

Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH) αναφέρει ότι σκληρές μάχες συνεχίστηκαν την Κυριακή 12/3 μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων και των Αράβων μαχητών από τη Συρία (SDS) που υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον.

Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στη νότια πλευρά (με θέα τον Ευφράτη). Σχεδόν 300 οικογένειες εγκατέλειψαν την πόλη το Σάββατο, σύμφωνα με το OSDH.

Οι συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDS) ανακατέλαβαν την Κυριακή πέντε νέα χωριά, ανατολικά της Raqa, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, με την ανθρωπιστική κατάσταση να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, ειδικά στις περιοχές που παραμένουν στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών του IE.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης