Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την ίδια στιγμή που χιλιάδες κατοικίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε μια νέα έξαρση της βίας στο κρατίδιο Ραχίν στη Μιανμάρ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Οι πρώτες θρησκευτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Βουδιστές και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας ξεκίνησαν την Κυριακή, με τα επεισόδια να αυξάνονται μέρα με την ημέρα και να κορυφώνονται το βράδυ της Πέμπτης παρά την ανακοίνωση των τοπικών Αρχών ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε τουλάχιστον δύο πόλεις. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εξαγριωμένους πολίτες που μάχονταν μεταξύ τους σώμα με σώμα.
Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποια ήταν η αφορμή που πυροδότησε τις τωρινές συγκρούσεις, με τις εμπλεκόμενες πλευρές πάντως να κατηγορούν η μία την άλλη ως υπεύθυνες γι αυτά τα θλιβερά γεγονότα.
Εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 25 άνδρες και 31 γυναίκες σκοτώθηκαν σε τέσσερις πόλεις στο Ραχίν.
«Τα επεισόδια ήταν πολύ βίαια. Περίπου 1.900 σπίτια έχουν καεί, ενώ 60 άνδρες και τέσσερις γυναίκες έχουν τραυματιστεί. Δεν μπορούμε μέχρι στιγμής να πούμε με ακρίβεια πόσοι προέρχονται από την κοινότητα των Ροχίνγκιας και πόσοι είναι Βουδιστές», τόνισε ο Win Myaing.
Δείτε το video…
Προβληματισμός Ο.Η.Ε. για το νέο κύμα βίας
Με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα στο κρατίδιο, εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. ο οποίος έχει αναλάβει να παρακολουθεί τη θρησκευτική βία στην ασιατική χώρα εξήγησε ότι η μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου, Thein Sein, καθυστερεί χαρακτηριστικά στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, η οποία κορυφώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
«Βλέπουμε και πάλι ότι δεν λαμβάνονται άμεσα οι αποφάσεις που είναι σημαντικές ώστε να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο», πρόσθεσε.
Φόβοι για επανάληψη των γεγονότων της Σίττουε
Το περασμένο καλοκαίρι περίπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 1.000 κατοικίες κάηκαν ύστερα από εμπρησμό στη διάρκεια θρησκευτικών συγκρούσεων στο συγκεκριμένο κρατίδιο που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Μιανμάρ και συνορεύει με το Μπαγκλαντές.
Επίκεντρο των επεισοδίων ήταν η πόλη Σίττουε και ξεκίνησαν ύστερα από το λιντσάρισμα 10 Μουσουλμάνων στις 3 Ιουνίου από εξαγριωμένο πλήθος Βουδιστών σε αντίποινα για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας γυναίκας από μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας των Ροχίνγκιας.
Τότε, η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας αναγκάστηκε να κηρύξει το κρατίδιο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να στείλει ισχυρές δυνάμεις του στρατού στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη. Παράλληλα τον Αύγουστο όρισε μια ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από 27 μέλη, η οποία θα είχε ως αποστολή να ερευνήσει τα επεισόδια των προηγούμενων μηνών. Λόγω των πρόσφατων γεγονότων του καλοκαιριού οι Ροχίνγκιας αποφάσισαν να ακυρώσουν τους εορτασμούς για τη «Θυσία του Ισαάκ», μιας εκ των σημαντικότερων μουσουλμανικών εορτών.
Ποιοι είναι οι Ροχίνγκιας
Οι Ροχίνγκιας είναι μια από τις πολλές εθνοτικές μειονότητες που ζουν διάσπαρτες στη Μιανμάρ.
Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, κατοικούν κυρίως στο δυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας, σε μια περιοχή η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως Αρακάν. Οι πρώτες αναφορές για την παρουσία τους στην περιοχή τοποθετούνται στον 7ο αι. μ.Χ., όταν έκαναν την εμφάνισή τους Άραβες έμποροι. Βασική τους ασχολία είναι η αλιεία.
Οι Ροχίνγκιας καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει βασικά δικαιώματα τα οποία θα καλυτερέψουν την καθημερινότητά τους. Όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν διαβατήρια, ταυτότητες ή να αποκτήσουν άλλα δημόσια έγγραφα ενώ είναι αποκλεισμένοι από τα σχολεία και το σύστημα Υγείας.
Ο συνολικός τους αριθμός εκτιμάται κοντά στους 800.000.
Δείτε το video…
Διαβάστε επίσης:
Μιανμάρ: Έρευνα για τις θρησκευτικές συγκρούσεις στο Ραχίν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012, 05:18
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας