Σε συμφωνία για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μετά τον τρίτο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών που διενεργήθηκεσ, σήμερα, μεταξύ των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι «η ομάδα των διαπραγματευτών του SPD αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση με το CDU/CSU ώστε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με επιτυχή κατάληξη», προσέθεσε ο Γκάμπριελ.

Τόσο ο Γκάμπριελ, όσο και ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ γνωστοποίησαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν την Τετάρτη, είδηση που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηγεσία του SPD θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη των 200 ανώτερων στελεχών του την Κυριακή, ώστε να λάβει την άδεια να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις.

Εξ’άλλου και τα 470.000 μέλη του κόμματος θα πρέπει να ψηφίσουν, γεγονός που σημαίνει ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να καθυστερήσει ως τον Δεκέμβριο.

Το CDU από την πλευρά του θα διοργανώσει μια τηλεφωνική διάσκεψη των περιφερειακών επικεφαλής του αύριο, Παρασκευή.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ/ΚΕΡΔΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης