Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ παρουσίασε σε κοινή της συνέντευξη Τύπου με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η γερμανική κυβέρνηση, στο ζήτημα των προσφύγων.
Στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος με τον αντικαγκελάριο παρουσίασαν συγκεκριμένα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει ο κυβερνητικός συνασπισμός έως τον Οκτώβριο. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν άμεσα χώροι για 150.000 πρόσφυγες σε κέντρα πρώτης υποδοχής και 10.000 θέσεις για εθελοντές βοηθούς, καθιέρωση προγραμμάτων για την ενσωμάτωση των προσφύγων και αλλαγές στη νομοθεσία που θα επιτρέπουν την ταχύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Πάντως, η καγκελάριος κατέστησε, παράλληλα, σαφές ότι μελλοντικά θα συντομευθούν οι διαδικασίες για την απέλαση όλων εκείνων που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.
Ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε ότι η στάση που τηρεί η Γερμανία εφέτος δεν μπορεί επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Για αυτό το λόγο επιβάλλεται μια «βιώσιμη» ευρωπαϊκή απάντηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Με αποδέκτες τα κράτη-μέλη της ΕΕ που αρνούνται να συμβάλουν, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ζ. Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί λύση, τότε εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα ανοιχτών συνόρων.
Τέλος, ερωτηθείσα για τις αφίσες και τα συνθήματα των προσφύγων υπέρ της Γερμανίας αλλά και της ίδιας προσωπικά, η κα Μέρκελ απάντησε ότι την χαροποιεί το γεγονός ότι η χώρα δίνει μια εικόνα ελπίδας, πράγμα που είναι «συγκινητικό» λόγω και της πρόσφατης γερμανικής ιστορίας.
Έξι δις ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων
Είχε προηγηθεί έκτακτη συνάντηση κορυφής στην καγκελαρία με τους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, Μέρκελ, Γκάμπριελ και Ζέεχοφερ, οι οποίοι είχαν καταλήξει σε ευρεία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των αναγκών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που αναμένονται εφέτος στη Γερμανία.
Σημαντικότερο μέτρο είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για τους πρόσφυγες σε έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 3 δισεκατομμύρια θα διατεθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Οι επικεφαλής των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό συμφώνησαν επίσης στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 3.000 θέσεις εργασίας υποστήριξης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Εκτός αυτού παρατείνεται ο χρόνος παραμονής στα κέντρα υποδοχής μεταναστών από τρεις σε έξι μήνες.
Περισσότερη βοήθεια σε είδος και όχι σε χρήμα
Δεκτή έκανε, παράλληλα, ο κυβερνητικός συνασπισμός την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για χορήγηση βοήθειας προς τους μετανάστες περισσότερο σε είδος και λιγότερο σε χρήμα, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται οι κοινωνικές παροχές σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται υπό απέλαση.
Το μέτρο αυτό προορίζεται κυρίως για άτομα από χώρες των Βαλκανίων και θεωρείται στην ουσία αντικίνητρο για οικονομικούς μετανάστες χωρών όπως το Κοσσυφοπέδιο.
Με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου Μέρκελ, Γκάμπριελ και Ζέεχοφερ αποφάσισαν τον χαρακτηρισμό της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου ως «ασφαλείς χώρες προέλευσης».
Ο σχετικός νόμος θα πρέπει να επικυρωθεί τις επόμενες μέρες από τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι στις 24 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούν με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Μέχρι τότε αναμένεται ότι κεντρική και τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν συμφωνήσει στη διάθεση των νέων οικονομικών πόρων.
Προσφυγικό και η επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ
Η επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ στην Εγγύς και Μ. Ανατολή πυροδότησε την παρούσα μεταναστευτική έκρηξη σύμφωνα με τον Μίχαελ Λύντερς εμπειρογνώμονα σε θέματα Εγγύς Ανατολής. Άρα, οι Αμερικανοί θα πρέπει να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες.
Και ενώ το μεταναστευτικό κύμα διογκώνεται μέρα με την ημέρα στην Ευρώπη, τα βλέμματα πέφτουν με απορία στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε πρόσφατα ότι θα δεχθούν 10.000 πρόσφυγες από τα τέσσερα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν φύγει από τη χώρα λόγω του εμφυλίου. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες υπενθυμίζουν ότι ήταν οι Αμερικανοί που ηγήθηκαν των πολέμων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη ή στη Συρία ή συνέβαλαν τα μέγιστα για να διαλυθούν οι χώρες τους με αποτέλεσμα τη μαζική φυγή των κατοίκων.
Καταστροφική πολιτική κατοχής στο Ιράκ
Ποιο ακριβώς ήταν το λάθος των Αμερικανών, ρωτήθηκε από το Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF) ο Μίχαελ Λύντερς: «Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράκ. Το 2002 διεξήγαγαν έναν πόλεμο εναντίον ενός δεσπότη παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Γι΄ αυτόν δεν αξίζει να χύσει κάποιος δάκρυα. Αλλά η πολιτική κατοχής που ακολούθησαν οι Αμερικανοί, οδήγησε σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες, σε Άραβες και Κούρδους.
Μέσα σ΄ αυτό το χάος ξεπήδησε η σουνιτική αντίσταση, από τις τάξεις της οποίας προέρχεται το Ισλαμικό Κράτος. Το μεγαλύτερο λάθος των Αμερικανών ήταν η διάλυση του ιρακινού στρατού και του κόμματος Μπαθ του Σαντάμ Χουσείν.
Εκατοντάδες χιλιάδες σουνίτες έμειναν εν μια νυκτί άνεργοι. Αυτοί αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του Ισλαμικού Κράτους, του οποίου η τρομοκρατική ηγεσία αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από παλαιά στελέχη του Σαντάμ».
Μεγάλο λάθος η επιδιωκόμενη ανατροπή Ασάντ
Ποια είναι η λογική αυτής της πολιτικής, διερωτάται ο Μίχαελ Λύντερς που επικρίνει εξίσου τη στάση των Αμερικανών και στη Συρία και τη σπουδή τους να προκαλέσουν την πτώση του Μπασάρ αλ Ασάντ , χωρίς να υπάρχει ακόμη απάντηση στο ερώτημα τι θα ακολουθήσει μετά από αυτόν.
«Ήταν μεγάλο λάθος που το 2011 ήθελαν πάση θυσία να τον ανατρέψουν από την εξουσία. Δεν ήθελαν να το κάνουν για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά επειδή ο Μπασάρ είναι ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν στην Εγγύς Ανατολή και επειδή μέσω της συριακής επικράτειας μεταφέρονται όπλα στη Χεζμπόλα, (το κόμμα του Θεού) στο Λίβανο.
Ήταν πολιτική, όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά της Δύσης, της Τουρκίας και των κρατών του Περσικού να ανατρέψουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και να εγκαθιδρύσουν κυβέρνηση φιλοδυτική και σουνιτική».
«Να μη μεταφερθεί το χάος στον Καύκασο»
Για την Γερμανία, ο γερμανός εμπειρογνώμων πιστεύει ότι δεν έχει δική της πολιτική γραμμή στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, αλλά παρακολουθεί τις αμερικανικές ιδέες και προστάγματα. Αντίθετα υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα ήθελε να συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον του Iσλαμικού Χαλιφάτου.
«Εάν Ρωσία, Ιράν, Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους τότε είναι πιθανό όχι να σταματήσουν τη διένεξη, αλλά να τη συγκρατήσουν. Κεντρικό ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το καθεστώς Μπασάρ αλ Ασάντ και ποια θα είναι η πολιτική όταν γυρίσει η σελίδα.
Η Ρωσία και το Ιράν άφησαν να εννοηθεί ότι θα ήταν διατεθειμένοι να τον απομακρύνουν από την εξουσία και να τον παρακαλέσουν να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία για παράδειγμα. Πάντως το καθεστώς στον πυρήνα του θα πρέπει να παραμείνει στη Δαμασκό και πέριξ αυτής. Τώρα, αν θα συναινέσουν οι Αμερικανοί, είναι άλλο θέμα. Πάντως τόσο η Ρωσία, όσο και το Ιράν έχουν συμφέρον από την μην επέκταση αυτού του χάους στον Καύκασο για να μην ριζώσει εκεί το ακραίο Ισλάμ».
Νέες πυρκαγιές σε προσφυγικά καταλύματα
Πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε προσφυγικά καταλύματα στο Ρότενμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης και στο Εμπελέμπεν της Θουριγγίας. Στο Ρότενμπουργκ αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν κτίρια και κοντέινερ, ενώ στο Εμπελέμπεν η φωτιά κατέστρεψε τη σκεπή τριών κτιριών που προορίζονταν για την υποδοχή μεταναστών.
Οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Οι αστυνομικές που έχουν επιφορτιστεί με την διαλεύκανση δεν αποκλείουν, ωστόσο, εμπρηστικές ενέργειες ακροδεξιών ομάδων.
Πληροφορίες από Deutsche Welle / DLF
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης