Σκηνικό αποκάλυψης τα επόμενα 40 χρόνια περιγράφουν σε έρευνά τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Χαβάης, οι οποίοι προειδοποιούν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντολογικών και κοινωνικών επιπτώσεών της, μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Ρώμη και το Λος Άντζελες θα είναι ουσιαστικά μη κατοικήσιμες.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature πριν από λίγες ημέρες, βασίζεται στην υπόθεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες να περνούν μαζικά τα σύνορα, καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη ενδέχεται να εξαφανιστεί η πανίδα και η χλωρίδα.
Επικεφαλής της μελέτης είναι ο περιβαλλοντολόγος Καμίλο Μόρα ο οποίος προειδοποιεί για μια «παγκόσμια κλιματική πανούκλα» η οποία θα επηρεάσει κάθε έμβιο ον στον πλανήτη και θα ξεσπάσει πιθανότατα το 2020 στη νότια Ινδονησία.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η γενιά μας θα ζήσει μια εποχή στην οποία οι κλιματικές συνθήκες στις οποίες είχε μεγαλώσει και συνηθίσει θα είναι παρελθόν.
Εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπής ρύπων, σε μόλις 14 χρόνια, το 2031 η Πόλη του Μεξικού θα αρχίσει να βιώνει ακραίες θερμοκρασίες παράλληλα με ανθρωπιστικές κρίσεις λόγω των προσφύγων από άλλα μέρη. Το Τόκιο θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες που θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο ζωής από το 2041, η Νέα Υόρκη από το 2047, το Λος Άντζελες από το 2048 και το Λονδίνο από το 2056.
Οι πρώτες πόλεις στις ΗΠΑ που θα νιώσουν την αλλαγή είναι η Χονολουλού και το Φοίνιξ, ενώ θα ακολουθήσουν το Σαν Ντιέγκο και το Ορλάντο που θα πληγούν από την υπερθέρμανση ως το 2046.
Η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον θα αποκτήσουν νέο κλίμα το 2047, ενώ θα ακολουθήσουν το Λος Άντζελες, το Ντιτρόιτ, το Χιούστον, το Σικάγο, το Σηάτλ, το Όστιν και το Ντάλας.
Σύμφωνα με τον Καμίλο Μόρα, από τις 256 πόλεις που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή τελευταίο θα επηρεαστεί το Ανκορέιτζ στην Αλάσκα.