Αντιμέτωπη με δεκάδες προβλήματα βρίσκεται η ηγεσία της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE) στο Μάλι, που προχώρησε σε πραξικόπημα ανατρέποντας τον απερχόμενο πρόεδρο Amadou Toumani Toure. Οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε o Διεθνής Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) έχουν ήδη αρχίσει να «τσιμπούν», με τις πρώτες ελλείψεις σε βασικά είδη και πρώτες ύλες να κάνουν την εμφάνισή τους στην πρωτεύουσα Μπαμάκο, την ίδια στιγμή που οι μαχητές Τουαρέγκ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα προχωρήσουν προς τον νότο.
Παράλληλα τόσο η Δύση (κυρίως Γαλλία και Η.Π.Α.) όσο και η Αφρικανική Ένωση (AU) έχουν απομονώσει το αφρικανικό κράτος, καταδικάζοντας επανειλημμένα το πραξικόπημα και ζητώντας την άμεση αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.
Παράλληλα, το στρατιωτικό καθεστώς επανέλαβε πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία μέχρι να βρεθεί μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση για την πολύπαθη χώρα.
«Είμαστε υπέρ να αποκατασταθούν οι θεσμοί, αλλά μόνο σε ένα… καινούριο Μάλι. Η χώρα μας είναι “άρρωστη”. Γι αυτό και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους να προσέλθουν χωρίς καμία εξαίρεση στην Εθνική Συνδιάσκεψη», ανέφερε την Τρίτη, ο Amadou Sanogo.
Νωρίτερα, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του για την αποκατάσταση του Συντάγματος, προχωρώντας στην άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και προαναγγέλοντας τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης προκειμένου να αποφασιστεί ο τύπος της προσωρινής διακυβέρνησης που θα υιοθετηθεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές.
Στη διάρκεια της ομιλίας του την Τρίτη είχε αναφερθεί και στον απερχόμενο πρόεδρο, σημειώνοντας πως είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε δίκη κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία και λανθασμένη οικονομική πολιτική. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει πολλές φορές από την κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά η δράση των μαχητών Τουαρέγκ. Το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο στις αρχές του 2012 όταν και άρχισε η επιστροφή αρκετών Τουαρέγκ που είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους ως μισθοφόροι στο καθεστώς Gaddafi, φέρνοντας στη συνέχεια μαζί τους βαρύ οπλισμό.
Ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα
Οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν αρχικά η Ecowas και στη συνέχεια η AU έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της αφρικανικής χώρας, με τον τομέα των καυσίμων να πλήττεται περισσότερο από όλους. Το Μάλι εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο που χρειάζεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σενεγάλη, χώρες οι οποίες «βρέχονται» από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ήδη έχει τεθεί σε ισχύ ανώτατο όριο στην ποσότητα βενζίνης που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος στα πρατήρια υγρών καυσίμων ανά την επικράτεια.
Ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera ανέφερε την Τετάρτη πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα Μπαμάκο είναι «ηλεκτρισμένη». Αρκετοί πολίτες είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που διαμορφώνεται και δε θέλουν σε καμία περίπτωση να πληρώσουν το τίμημα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα τους.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει και όχι να μας τιμωρήσει», ανέφερε ένας από τους πολίτες κρατώντας ένα άδειο δοχείο με βενζίνη.
Παράλληλα, διακοπές ρεύματος αναμένεται να σημειωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, ενώ σύντομα θα υπάρξουν ελλείψεις και στα αποθέματα τροφίμων (κυρίως στο ρύζι). Ο Απρίλιος είναι ένας από τους πιο καυτούς μήνες στο Μάλι και καθώς τα επίπεδα νερού στα υδρουλεκτρικά εργοστάσια είναι χαμηλά αυτή την περίοδο, η χρήση της βενζίνης κρίνεται απαραίτητη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κινητήρων ντίζελ.
Την ίδια στιγμή, η Αφρικανική Ένωση επέβαλε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με την CNRDRE σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον ασφυκτικό κλοιό που διαμορφώνεται γύρω από το στρατιωτικό καθεστώς.
Δείτε το video…
Προελαύνουν οι Τουαρέγκ – Χιλιάδες οι πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ ό, τι δεν κατάφεραν οι Τουαρέγκ τα τελευταία χρόνια, το πέτυχαν μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, θέτοντας υπό τον πλήρη έλεγχό τους ολόκληρο σχεδόν το βόρειο τμήμα της χώρας.
Πόλεις-κλειδιά όπως η Γκάο, η Κιντάλ και το Τιμπουκτού «έπεσαν» η μία μετά την άλλη στους Τουαρέγκ, με τον κυβερνητικό στρατό να υποχωρεί προς το νότο. Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, Amadou Sanogo, απέδωσε αυτές τις ήττες στην προσπάθεια των κυβερνητικών δυνάμεων να προστατέψουν τους αμάχους.
Όπως τόνισε εκπρόσωπος των Τουαρέγκ «στόχος μας δεν είναι να προχωρήσουμε πέρα από τα σύνορά μας».
«Δε θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα στην κυβέρνηση και στον λαό της χώρας», εξήγησε.
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες έκρουσε την Τρίτη τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.
«Το βόρειο τμήμα στο Μάλι γίνεται κάθε ημέρα που περνάει όλο και πιο επικίνδυνο λόγω της δράσης ενόπλων. Έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στους πρόσφυγες στην περιοχή του Σαχέλ οι οποίοι πλήττονται από την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων», εξήγησε η εκπρόσωπος Melissa Fleming.
Δείτε τα video…
Φόβος για ισχυροποίηση της Αλ Κάιντα
Η ανησυχία των γειτονικών κρατών από την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά την πληροφορία πως ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα έφθασαν στο Τιμπουκτού όπου και είχαν συνομιλίες με μαχητές Τουαρέγκ. Ειδικότερα, οι τρεις βασικοί ηγέτες της Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM) πιστεύεται πως βρίσκονται στην ιστορική πόλη, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στα αφρικανικά κράτη που συνορεύουν με το Μάλι και τα οποία φοβούνται εκδήλωση παρόμοιων φαινομένων στο εσωτερικό τους.
Οι Τουαρέγκ επιθυμούν την αυτονομία περιοχών στο βόρειο τμήμα της χώρας, με την παράλληλη επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία).
Διαβάστε επίσης:
«Εγκλωβισμένος ο πληθυσμός στο βόρειο τμήμα του Μάλι», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012, 00:42
ΗΠΑ: Έκκληση από τον ΟΗΕ για το Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012, 21:17
Μάλι: Ο ανατραπείς πρόεδρος Τουρέ θα δικαστεί για εσχάτη προδοσία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Απριλίου 2012, 23:03
Μάλι: Πάνω από 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των αναταραχών, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Απριλίου 2012, 17:44
Μάλι: Κατέλαβαν το Τιμπουκτού οι ισλαμιστές, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012, 21:47
Μάλι: Η χούντα ανακοίνωσε την επαναφορά του Συντάγματος, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, 15:34
Μαλί: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Γκάο, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, 10:09
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας