Σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών προχώρησαν τη Δευτέρα χώρες της Ευρώπης αλλά και οι ΗΠΑ, ως αντίδραση στην απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.
Συγκεκριμένα στην απέλαση Ρώσων διπλωματών προχωρούν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία ως αντίδραση στην απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα. Ωστόσο συνολικά 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι θα λάβουν αντίστοιχα μέτρα. Συνολικά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας προστέθηκαν κι άλλες χώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 20.
Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πραγματοποίησε την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Σκριπάλ.
«Απελάσαμε σήμερα τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι, η Ρωσία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με την έρευνα».
Η Γαλλία δήλωσε ότι θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην υπόθεση της δηλητηρίασης.
Δύο Ρώσοι διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν την Ιταλία μέσα σε μία εβδομάδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
«Σαν ένα δείγμα της αλληλεγγύης μας προς τη Μεγάλη Βρετανία και σε απόλυτη ταύτιση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να απελάσει από την ιταλική επικράτεια μέσα σε μία εβδομάδα δύο αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη που έχουν διπλωματικά διαπιστευτήρια», ανέφερε η ανακοίνωση.
Συνολικά δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την απόπειρα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ, μια υπόθεση για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου βρίσκεται, επιβεβαίωσε ότι 14 χώρες-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Επαφίεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά να ανακοινώσει τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, πρόσθεσε ο Τουσκ. Εκτιμάται ότι συνολικά θα απελαθούν περισσότεροι από 30 Ρώσοι διπλωμάτες. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες των χωρών και των κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν αρχικά να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες από τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επισήμως όμως οι διπλωμάτες αυτοί είναι διαπιστευμένοι στο Βασίλειο του Βελγίου, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φιλοξενούνται σε βελγικό έδαφος. Την απόφαση για την απέλασή τους θα έπρεπε να την λάβει η βελγική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με μια πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν τότε να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα, αφήνοντας για σήμερα την ανακοίνωση των μέτρων από κάθε χώρα ξεχωριστά.
Η Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι.
Η Τσεχία θα απελάσει τρεις διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.
Η Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτηρίζει «πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών», από την πρεσβεία στη Χάγη, δίνοντάς τους περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δύο Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Δανία, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.
Η Κροατία χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» έναν Ρώσο διπλωμάτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του στην πόλη Σάλσμπερι.
Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη.
Η Σλοβακία, τέλος, ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι «θα εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν, καθώς υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στην περίπτωση αυτή».
Οι «γείτονες» της Ρωσίας
Η Πολωνία έδωσε διορία μέχρι τις 3 Απριλίου σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το να επιδεικνύει η Βαρσοβία αλληλεγγύη στη Βρετανία και σε άλλες χώρες «είναι το σημαντικότερο πράγμα». Παραδέχτηκε ότι «υπάρχει διπλωματικό κόστος» σε αυτήν την ενέργεια, αλλά οι σύμμαχοι της Πολωνίας «το αξίζουν».
Η Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει 13 Ρώσους διπλωμάτες «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Βρετανούς εταίρους και τους συμμάχους μας και σε συντονισμό με τις χώρες της ΕΕ», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει και η Λετονία «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία». Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβις κατηγόρησε μέσω του Twitter τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.
Άλλοι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Λιθουανία. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 44 πρόσωπα.
Η Εσθονία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Ταλίν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σβεν Μίκσερ. «Σήμερα το απόγευμα καλέσαμε τον Ρώσο πρέσβη στον οποίο επισημάναμε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος πρέπει να φύγει από τη χώρα», είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειές του δεν είναι συμβατές με τη Σύμβαση της Βιέννης».
Ένας Ρώσος διπλωμάτης θα απελαθεί από τη Φινλανδία.
Νωρίτερα οι πρέσβεις της Ρωσίας στη Βαρσοβία, στο Βίλνιους και στη Ρίγα κλήθηκαν στο πολωνικό, το λιθουανικό και το λετονικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Κανένα σχόλιο», δήλωσε επιστρατεύοντας ένα μεγάλο χαμόγελο, ο Ρώσος πρέσβης Σεργκέι Αντρέεφ, κατά την έξοδό του από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απελάσεων Ρώσων διπλωματών. «Πληροφορίες θα δοθούν από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών», συνέχισε.
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, o πρέσβης είπε πως υπολογίζει ότι ο ίδιος θα παραμείνει στη Πολωνία, απαντώντας απλώς «θα δούμε», σε σχέση με την παράταση της διαμονής άλλων Ρώσων διπλωματών.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι πίσω από την απόπειρα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του είναι εξαιρετικά πιθανό να βρίσκεται η Ρωσία. Στον αντίποδα το Κρεμλίνο αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στην ενέργεια.
Στην ίδια γραμμή και η Αλβανία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωµατικό καθεστώς.
Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται λόγος για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».
Οι ΗΠΑ θα απελάσουν 60 διπλωμάτες
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών από το αμερικανικό έδαφος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναμένεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατάξει το κλείσιμο και του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε σχετική δήλωση: «Στις 4 Μαρτίου η Ρωσία έκανε χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα, επιχειρώντας να δολοφονήσει έναν Βρετανό πολίτη και την κόρη του στην πόλη Σάλσμπερι. Αυτή η επίθεση στη σύμμαχό μας Βρετανία έθεσε σε κίνδυνο αμέτρητους αθώους και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός».
Αποκάλεσε δε την επίθεση «μία κραυγαλέα παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και του διεθνούς δικαίου».
Στις ΗΠΑ οι 48 από τους διπλωμάτες που θα απελαθούν εδρεύουν στη ρωσική πρεσβεία και οι υπόλοιποι στα Ηνωμένα Έθνη, στην έδρα τους στη Νέα Υόρκη.
Και ο Καναδάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προχωράει στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, αρνούμενος επιπλέον τη διαπίστευση σε άλλους τρεις, ως αντίδραση στην «άθλια, αποτρόπαια και απερίσκεπτη» επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη Βρετανία.
«Οι τέσσερις διπλωμάτες έχουν ταυτοποιηθεί και αναγνωριστεί ως πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας, που χρησιμοποιούσαν τη διπλωματική τους ιδιότητα για να υπονομεύσουν την ασφάλεια του Καναδά και να επέμβουν στη δημοκρατία μας», τόνισε σε δήλωσή της η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κρύστια Φρίλαντ.
Η Μέι χαιρετίζει την απόφαση απέλασης Ρώσων διπλωματών
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση που έλαβαν αρκετές χώρες να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες.
«Χαιρετίζουμε τις σημερινές ενέργειες των συμμάχων μας, που επιδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο καθ’ ένας εξ ημών στέκεται στο πλευρό του άλλου στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο» επισημαίνει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Τερέζα Μέι.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναφέροντας ότι «η απόφαση χωρών της Δύσης περί απέλασης Ρώσων διπλωματών συνιστά τη μαζικότερη τέτοια ενέργεια σε βάρος Ρώσων κατασκόπων στην ιστορία».
«Η εξαιρετική απάντηση σε διεθνές επίπεδο που έδωσαν οι σύμμαχοί μας καταγράφεται στην ιστορία ως η μαζικότερη συλλογική απέλαση αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα βοηθήσουν στην προάσπιση της κοινή μας ασφάλειας» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο Τζόνσον στο Twitter, ενώ πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμωρητί».