Μπορεί το 52% να αποτέλεσε ένα ποσοστό νικητήριο για το στρατόπεδο των υποστηρικτών του Brexit, ωστόσο το υπολειπόμενο 48% κάθε άλλο παρά αμελητέο θεωρείται.
Το αποτέλεσμα της κάλπης πυροδότησε μια σειρά από ανάλογα αιτήματα και σε άλλες χώρες, με διάφορες φωνές να ζητούν «αποδέσμευση» από την ΕυρώπηΕπί της ουσίας, κάτι λιγότερο από το μισό του βρετανικού εκλογικού σώματος εξέφρασε την επιθυμία του το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Το αποτέλεσμα της κάλπης πυροδότησε μια σειρά από ανάλογα αιτήματα και σε άλλες χώρες, με διάφορες φωνές να ζητούν «αποδέσμευση» από την Ευρώπη. Το στίγμα του πολιτικού τοπίου που έχει διαμορφωθεί στον απόηχο τoυ δημοψηφίσματος το έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: μιλώντας στη γερμανική «Bild» σήμερα είπε πως δεν αποκλείονται και άλλα δημοψηφίσματα «διότι κατά κανόνα οι λαϊκιστές δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλουν την αντιευρωπαϊκή τους πολιτική κάνοντας πολύ θόρυβο».
Από την άλλη, στη Βρετανία έχει ξεκινήσει μια νέα κίνηση, που ζητεί δεύτερο δημοψήφισμα με το ίδιο ακριβώς διακύβευμα: την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Η πρωτοβουλία
Μια ηλεκτρονική αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα ξεπέρασε σήμερα το μεσημέρι το 1.700.000 υπογραφές στο Ίντερνετ. Εξαιτίας της υψηλής επισκεψιμότητας, μάλιστα, η εφαρμογή είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι για να εισαχθεί το ζήτημα σε συζήτηση στη Βουλή απαιτούνται μόλις 100.000 υπογραφές. Η πρωτοβουλία προήλθε από την κίνηση 100.000 κατοίκων του Λονδίνου να ζητήσουν από τον δήμαρχο της πόλης να κηρύξει την ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας και να αξιώσει την ένταξή της στην Ε.Ε.
Η κίνηση αυτή έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και ακολούθως γιγαντώθηκε. Πλέον περισσότεροι από 1.700.000 Βρετανοί, από περιοχές όπως το Λονδίνο, το Μπράιτον, η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή ολόκληρης της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Οι διοργανωτές του εγχειρήματος θεωρούν πως η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο, εάν το αποτέλεσμα της εξόδου ή της παραμονής είναι μικρότερο του 60% και η συμμετοχή δεν υπερβαίνει το 75%, θα κρίνεται αναγκαία η επανάληψη του δημοψηφίσματος (η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ξεπέρασε το 72%).
Πάντως, ο βρετανικός «Independent» σχολιάζει πως δεν υπάρχει τέτοιου είδους νόμος ούτε στο βρετανικό αλλά ούτε και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Απίθανο ένα νέο δημοψήφισμα»
Ο καθηγητής Βέρνον Μπόγκντανορ του King’s College του Λονδίνου, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην Οξφόρδη και παραμένει ένας από τους πιο επιφανείς συνταγματολόγους στη Βρετανία, εκτιμά πως η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος είναι «απίθανη».
«Πιστεύω πως η ΕΕ δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει “παζάρια” με το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρούν την έκβαση του δημοψηφίσματος δεδομένη» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Telegraph».
Εξάλλου, ήδη η χώρα δέχεται πιέσεις από ισχυρούς παράγοντες της Ευρώπης να επισπεύσει την όλη διαδικασία εξόδου, προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές απώλειες από το Brexit.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, θεωρητικά ο εκάστοτε πρωθυπουργός δεν δεσμεύεται να υιοθετήσει την έκβαση ενός δημοψηφίσματος. Αντίθετα, δύναται να την εισαγάγει στη Βουλή προς συζήτηση και να προσπαθήσει να πείσει την πλειοψηφία των βουλευτών για το Bremain.
Πάρα ταύτα, όπως αποδείχτηκε, ο κ. Κάμερον, όντας αντιμέτωπος με ασφυκτικές πιέσεις αλλά και φοβούμενος το ενδεχόμενο περαιτέρω απωλειών για το ήδη κατακερματισμένο κόμμα του, τους Τόρις, επέλεξε τον δρόμο της αποχώρησης, σε μια ύστατη προσπάθεια να περισώσει το κύρος του ως ηγέτη – παρά τη χαμένη παρτίδα στο Breferendum.
Μυρτώ Τσάβαλου
Διαβάστε επίσης: